search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:16
MENU CLOSE

Και τώρα στο κελί – Οι συνέπειες της εξόδου από τη Βουλή για τη Χρυσή Αυγή

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2081
11-7-2019
14.07.2019 03:00
Και τώρα στο κελί - Οι συνέπειες της εξόδου από τη Βουλή για τη Χρυσή Αυγή - Media

Η εκλογική συντριβή της Χρυσής Αυγής στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου.

Η θεωρητικά «αταλάντευτη» εκλογική βάση του 7% – 8%, την οποία χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης ως επιχείρημα, φυλλορρόησε προς τη Νέα Δημοκρατία και την ακροδεξιά – πλην όμως περισσότερο «πολιτικά ορθή» (political correct) – επιλογή της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του τελικού εκλογικού αποτελέσματος από τη Singular Logic, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων, η καθίζηση της Χ.Α. στο διάστημα μεταξύ των ευρωεκλογών του Μαΐου και της διαδικασίας στις 7 Ιουλίου υπήρξε σημαντική.

Συγκεκριμένα μέσα σε ενάμιση μήνα το νεοναζιστικό μόρφωμα απώλεσε 110.000 ψήφους, που το οδήγησαν στο 2,93% και την έξοδό του από τη Βουλή. Στις ευρωεκλογές η Χ.Α. είχε συγκεντρώσει 275.734 ψήφους, ενώ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου έλαβε μόλις 165.689 ψήφους.

Υπενθυμίζεται ότι στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 η οργάνωση είχε πάρει ποσοστό 6,99%, το οποίο «μεταφράζεται» σε 379.722 ψήφους. Δηλαδή μεταξύ των προηγούμενων και των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών 214.013 ψηφοφόροι, σχεδόν τα δύο τρίτα της εκλογικής τους δύναμης, «γύρισαν την πλάτη» στους νεοναζί.

Επιπλέον μπορεί στο ολιγόλεπτο μήνυμα προς τους οπαδούς της οργάνωσης ο Μιχαλολιάκος να απηύθυνε προσκλητήριο επιστροφής στην εγκληματική δράση της συμμορίας («γυρίζουμε εκεί όπου ανήκουμε, στον δρόμο»), αλλά είναι γεγονός ότι η Χ.Α. έχει χάσει μεγάλο μέρος της επιρροής της.

Οι «πυρηνάρχες» δυσκολεύονται να προσελκύσουν νέα μέλη και η αποκαλυφθείσα εγκληματική της δράση έχει κάνει πολλούς ακροδεξιούς ψηφοφόρους να αναζητούν πιο «λάιτ» επιλογές ή να επιστρέφουν στο «καμουφλάζ» του λαϊκού δεξιού και την «ανωνυμία» που προσφέρουν η Ν.Δ. και το κόμμα του Βελόπουλου.

Χωρίς βουλευτική ασυλία

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα JailGoldenDawn, όπου καταγράφονται οι εξελίξεις στη δίκη των μελών της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης, η εκλογική ήττα της Χρυσής Αυγής σημαίνει ότι αρκετοί κατηγορούμενοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν θα απολογηθούν με την ιδιότητα του βουλευτή.

«Δικονομικά η θέση τους ως κατηγορουμένων δεν αλλάζει. Όμως χάνουν πλέον ένα ισχυρό υπερασπιστικό τους χαρτί. Το τεκμήριο της ‘‘νομιμότητας’’ ως κοινοβουλευτικό κόμμα. Δεν μπορούν πλέον να παρουσιάζουν εαυτούς ως θύματα πολιτικών διώξεων και σκευωρίας. Ένα επιχείρημα που χρησιμοποίησε κατά κόρον η υπεράσπιση κατά τη διάρκεια της δίκης» σημειώνει μιλώντας στο «Ποντίκι» η δικηγόρος Ελευθερία Τοπατζόγλου, μέλος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α.

Ένας άλλος κίνδυνος ο οποίος υπήρχε σε περίπτωση επανεκλογής των χρυσαυγιτών στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ήταν το αμετάκλητο της απόφασης του δικαστηρίου.

Όπως επισημαίνει η Ελευθερία Τομπατζόγλου: «Ακόμα και στην περίπτωση που πρωτοδίκως το δικαστήριο καταδίκαζε όλους τους κατηγορουμένους οι οποίοι ανήκουν στον κλειστό πυρήνα της οργάνωσης, η απόφαση δεν θα είχε αμετάκλητο χαρακτήρα. Και μέσα στην τρέχουσα θητεία τους ως βουλευτών δεν επρόκειτο να έχει ολοκληρωθεί η εκδίκαση των ποινών σε δεύτερο βαθμό.

Συνεπώς, με άλλοθι τη βουλευτική τους ιδιότητα, που δεν χάνεται στην περίπτωση μη τελεσίδικης καταδίκης, θα μπορούσαν να αιτούνται και εξασφαλίζουν αναστολή των ποινών εγείροντας διάφορες προφάσεις».

Βέβαια μετά την εκλογική ήττα της Χρυσής Αυγής αρκετοί κατηγορούμενοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν θα απολογηθούν με την ιδιότητα του βουλευτή. Πρόκειται για τον πικρό καρπό της στρατηγικής κωλυσιεργίας που ακολούθησε η υπεράσπιση τον τελευταίο χρόνο.

Εντυπωσιακή είναι ακόμα η εξέλιξη ότι ο μόνος που θα προσέλθει στο δικαστήριο να απολογηθεί διατηρώντας τη βουλευτική ιδιότητα είναι ο κατηγορούμενος Ιωάννης Λαγός, ο οποίος έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής.

Η απώλεια της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης θα σημάνει νέες δυσκολίες στη χρηματοδότηση της οργάνωσης, καθώς θα παύσουν οι μηνιαίες βουλευτικές αποζημιώσεις, θα διακοπούν οι συμβάσεις των επιστημονικών συνεργατών και θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους οι δεκάδες μετακλητοί υπάλληλοι που περιφέρονται στις εκδηλώσεις.

Η ώρα της Δικαιοσύνης

Οι συνεδριάσεις της δίκης της Χρυσής Αυγής έχουν διακοπεί λόγω της εκλογικής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, η οποία ισχύει μέχρι και τις 12 Ιουλίου.

Κατόπιν τούτου οι ανακοινωθείσες συνεδριάσεις της 11ης και 12ης Ιουλίου δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν και οι επόμενες δικάσιμοι του Ιουλίου έχουν ως εξής:

● 17.7.2019: 369η μέρα – Κορυδαλλός.

● 18.7.2019: 370ή μέρα – Εφετείο.

● 22.7.2019: 371η μέρα – Εφετείο.

● 23.7.2019: 372η μέρα – Εφετείο.

● 24.7.2019: 373η μέρα – Εφετείο.

● 25.7.2019: 374η μέρα – Εφετείο.

● 26.7.2019: 375η μέρα – Εφετείο.

Την Τετάρτη 17.7.2019 καλείται να απολογηθεί ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γεώργιος Πατέλης, ο οποίος κανονικά θα απολογούνταν στις 28.6.2019, αν δεν είχε υποστεί λιποθυμικό επεισόδιο στη δικάσιμο της προηγούμενης ημέρας. Ο Πατέλης κατηγορείται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα.

Αμέσως μετά κατηγορείται ο Γ. Ρουπακιάς, που θα απολογηθεί για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας του Φύσσα και της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Εκτιμάται ότι, αν η απολογία του ξεκινήσει στις 17.7.2019, θα χρειαστεί ίσως να συνεχίσει και την επομένη, δηλαδή την Πέμπτη 18.7.2019.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:16