search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:06
MENU CLOSE

Αχτσιόγλου κατά Κυρανάκη: Η ΝΔ σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει τόσο την κύρια όσο και την επικουρική ασφάλιση

17.07.2019 13:04
Αχτσιόγλου: «Μεγάλο ρίσκο χωρίς ουσιαστικό όφελος το άνοιγμα των σχολείων για 20 μέρες» (Video) - Media

 

Τη σφοδρή αντίδραση της πρώην υπουργού Εργασίας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Αχτσιόγλου προκάλεσαν δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Κυρανάκη περί του σχεδίο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κυρανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι «όταν θα ψηφιστεί ο νέος νόμος της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό οι εργαζόμενοι θα μπουν σε ένα νέο ασφαλιστικό, άρα οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν μια ελάχιστη συνεισφορά υπέρ του Δημοσίου η οποία θα αφορά μία ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη που θα πάρουν όταν αυτοί οι ίδιοι βγουν στη σύνταξη και μετά θα χτίζει ελεύθερα ο ίδιος τη σύνταξή του κεφαλαιοποιητικά».

Ο κ. Κυρανάκης όταν ρωτήθηκε αν αυτό ισχύει και για τη κύρια σύνταξη απάντησε «για όλα. Θα μπορεί να επιλέγει ο ίδιος αν θέλει να πάει σε δημόσιο ταμείο ή σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία για να χτίζει τη σύνταξή του όπως θέλει», εξηγώντας ότι «αν γίνει για όλους προφανώς δεν βγαίνει γιαυτό και θα γίνει για τα παιδιά που θα μπουν στην αγορά εργασίας μετά τον νέο ασφαλιστικό νόμο. Επειδή οι γενιές προχωρούν σταδιακά θα εφαρμοστεί αυτό το σύστημα, ώστε να ξέρει ο ασφαλισμένος πόσα χρήματα έχει χτίσει για τον εαυτό του».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κυρανάκη, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «οι δηλώσεις του βουλευτή της Ν.Δ. Κ. Κυρανάκη στην ΕΡΤ είναι αποκαλυπτικές για το σχέδιο της κυβέρνησης να οδηγήσει σε πλήρη διάλυση και ιδιωτικοποίηση το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ο κ. Κυρανάκης περιέγραψε καθαρά την πρόθεση της Ν.Δ. να ιδιωτικοποιήσει τόσο την κύρια όσο και την επικουρική ασφάλιση των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, ενώ το Δημόσιο θα περιοριστεί στην είσπραξη μίας ελάχιστης εισφοράς για μία ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη.

Επισημαίνουμε για μία ακόμη φορά ότι στο ασφαλιστικό μας σύστημα οι σημερινές εισφορές των ασφαλισμένων πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις. Κατά συνέπεια το σχέδιο της κυβέρνησης βάζει βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης και δημιουργεί “τρύπα” δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και στον κρατικό προϋπολογισμό, απειλεί με δραστική περικοπή τις καταβαλλόμενες συντάξεις και αφήνει στον αέρα τους σημερινούς ασφαλισμένους, χωρίς να εγγυάται τις εισφορές που έχουν καταβάλει ούτε τις μελλοντικές συντάξεις τους».
 
Προσέθεσε, δε, ότι «για τους νέους εργαζόμενους επιφυλάσσεται το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης. Ουσιαστικά, χωρίς καμία εγγύηση για τις εισφορές που θα καταβάλλουν, ούτε για το επίπεδο των συντάξεων και των παροχών που θα έχουν. Και, ταυτόχρονα, με όλους τους κινδύνους και τα ρίσκα των επενδυτικών αποδόσεων και της πορείας των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που, εξάλλου, είναι γνωστά στη χώρα μας.
 
Και όλο αυτό για ποιους; Οι μόνοι που θα κερδίσουν από το σχέδιο της κυβέρνησης είναι οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες της ιδιωτικής ασφάλισης. Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα οδηγηθούν σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και μείωσης συντάξεων, με μόνη “εγγύηση” ένα ελάχιστο κρατικό επίδομα έναντι σύνταξης.
 
Η Ν.Δ. αρνήθηκε σε όλη την προεκλογική περίοδο να μιλήσει ανοιχτά για την πρόθεσή της να ιδιωτικοποιήσει την κοινωνική ασφάλιση. Από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής της με ασύστολα ψεύδη επιχειρεί να απαξιώσει το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, με προφανή στόχο να παρουσιάσει την ιδιωτικοποίησή του ως σωτηρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια ανέταξε τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και θα σταθεί αποφασιστικά απέναντι στο σχέδιο της κυβέρνησης για διάλυσή της».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:06