search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:36
MENU CLOSE

Η οργάνωση της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ- Τι σηματοδοτούν οι επιλογές Τσίπρα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2082
18-7-2019
19.07.2019 06:44
momf.jpg

 

Την αντιπολιτευτική του τακτική δομεί σιγά σιγά ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τον ορισμό των προσώπων σε θέσεις – κλειδιά, τον προσδιορισμό του χαρακτήρα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει και της ατζέντας στην οποία θα επικεντρώσει. 

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά προέτρεψε σε μια θεσμική αντιπολίτευση με τη χαρακτηριστική αποστροφή «δεν πρόκειται να λέμε όχι σε όλα, μόνο και μόνο επειδή είμαστε αντιπολίτευση», κάτι που συνέδεσε με την επικείμενη ψηφοφορία για το προεδρείο της Βουλής, προτείνοντας ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τον Κώστα Τασούλα για πρόεδρο και όποιον άλλο απέναντι στον οποίο δεν υπάρχει επιφύλαξη επί προσωπικού. Παράλληλα παρέπεμψε σε προγραμματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα λέει μεν όχι σε όλα, αλλά από την άλλη δεν πρόκειται να αφήσει και τίποτα να πέσει κάτω. Παραφράζοντας τη ρήση του Ηλία Ηλιού «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα» είπε ότι καθήκον είναι «να τους ταράξουμε στην προγραμματική αντιπολίτευση». Ο ίδιος πάντως κράτησε χαμηλά τις αναφορές στην κινηματική διάσταση της αντιπολίτευσης.

Στελέχη του κόμματος εστιάζουν και σε άλλες πτυχές της αντιπολιτευτικής τακτικής, π.χ. στην ανάγκη να υπάρξει και κινηματική αντιπολίτευση ή στην ανάγκη μιας αντιπολίτευσης όπου θα κατατίθενται «εναλλακτικές προτάσεις απέναντι στη νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση» (Π. Σκουρλέτης).

Το μήνυμα Τσίπρα
Το μήνυμα που στέλνει καταρχάς ο Αλέξης Τσίπρας με το πρώτο δείγμα γραφής ως προς το μοίρασμα ρόλων και θέσεων – κλειδιών είναι η τήρηση ισορροπιών και η αξιοποίηση όλων των «φυλών» του ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα και τους συμμάχους.
Σε κομβική θέση, αυτή του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αξιοποιείται η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία είναι στενή συνεργάτιδα του Αλέξη Τσίπρα και προέρχεται από την προεδρική εσωκομματική πτέρυγα, ωστόσο είναι κοινής αποδοχής πρόσωπο. Ο ρόλος που προηγουμένως κατείχε η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου είναι πιο πολιτικός έναντι του ρόλου του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θέση στην οποία θα αξιοποιηθεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ανάθεση μέσα από την οποία πάντως σηματοδοτείται ότι… «έχει για όλους».
Στις νευραλγικές θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, που είναι αυτοί που σηκώνουν μεγάλος βάρος της αντιπολιτευτικής μάχης μετά τον πρόεδρο του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Τσίπρας τοποθετεί:
•    Τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, έναν απολύτως έμπιστο συνεργάτη του καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα, από τον Οκτώβριο του 2016 και μετά.
•    Τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, άτυπο ηγέτη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, με ειδική βαρύτητα εντός κι εκτός κόμματος, που οικοδομεί διακριτικά προφίλ «αντίπαλου δέους» εσωκομματικά.

Σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών χαίρει ιδιαίτερα της αναγνώρισης των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών – ήταν χαρακτηριστικό το δημοσίευμα του CNBC περί της συμπερίληψής του μεταξύ των πιθανών υποψηφίων για την ηγεσία του ΔΝΤ, κάτι που απέρριψε κομψά με χιουμοριστικό σχόλιο στο Twitter –, ενίοτε δε και αυτής των εγχώριων πολιτικών αντιπάλων του.
•    Τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, πρόσωπο προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ (του κλίματος Γιώργου Παπανδρέου), χαμηλών τόνων, που θεωρείται πως μπορεί να συμβολίσει τα «ανοίγματα», έχοντας ωστόσο αποδοχή και στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Κοινής αποδοχής είναι και ο Δημήτρης Βίτσας, που επιλέχθηκε για έναν θεσμικό ρόλο, αυτόν του αντιπροέδρου της Βουλής.
Στο κόμμα, στη θέση του εκπροσώπου Τύπου, τη Ράνια Σβίγγου διαδέχεται ο Αλέξης Χαρίτσης, εκ της νέας γενιάς πολιτικών στελεχών, πιο κοντά στο «τεχνοκρατικό» προφίλ που επιχειρεί να εκπέμψει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και από τα πρόσωπα που έχουν αναδειχθεί τελευταίως στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα.

Τις επόμενες μέρες η εικόνα θα ολοκληρωθεί με τον ορισμό των «τομεαρχών» – αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα αποκαλούνται τομεάρχες. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για κατανομή «όλων των βουλευτών, τόσο σε τομείς ευθύνης όσο και σε επιτροπές». «Δεν θα υπάρξει κανείς και καμία χωρίς χρέωση και χωρίς σημαντική δουλειά να εκπονήσει» σημείωσε. Έστειλε παράλληλα αυστηρό μήνυμα ότι «δεν θα υπάρχουν διακρίσεις και ξεχωριστά προνόμια για κανέναν και για καμία» και πως «δεν θα υπάρξει καμία ανοχή από μέρους μου σε κανέναν και σε καμία, σε σχέση με τους κανόνες συλλογικής λειτουργίας και ατομικής ευθύνης, τους οποίους έχουμε συναποφασίσει». 

«Ανταρσίες» και… βιλαέτια
Πάντως, η πρώτη «ανταρσία» των βουλευτών σημειώθηκε ήδη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και αφορούσε το ζήτημα της παρακράτησης του 40% της βουλευτικής τους αποζημίωσης αλλά και το ζήτημα των επιστημονικών συνεργατών – υποχρεούνται να δίνουν τον έναν εκ των δύο επιστημονικών συνεργατών τους για την κοινοβουλευτική δουλειά και τη δουλειά των επιτροπών και τμημάτων του κόμματος. Σύμφωνα με τα όσα δημόσια εξήγησε χθες ο Πάνος Σκουρλέτης, και τα δύο ζητήματα έχουν συμφωνηθεί εκ των προτέρων στη βάση του κώδικα δεοντολογίας τον οποίο υπέγραψαν. Για το θέμα των επιστημονικών συνεργατών, στο οποίο επέμεινε ιδιαιτέρως εκτιμώντας ότι είναι βασικό για την οργάνωση μιας σοβαρής και τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα, σημείωσε «αν θέλουμε να φτιάξουμε νέο, μαζικό, γειωμένο κόμμα, δεν μπορεί ο καθένας να αντιλαμβάνεται την εκλογική του περιφέρεια σαν βιλαέτι του».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:36