search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:32
MENU CLOSE

Ιαπωνία: 74 χρόνια μετά, η Χιροσίμα καλεί το Τόκιο να υπογράψει τη συνθήκη του ΟΗΕ για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων

06.08.2019 05:44
Ιαπωνία: 74 χρόνια μετά, η Χιροσίμα καλεί το Τόκιο να υπογράψει τη συνθήκη του ΟΗΕ για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων - Media

 

Ο δήμος της Χιροσίμας, της ιαπωνικής πόλης που τιμά σήμερα την 74η επέτειο της πρώτης επίθεσης με ατομική βόμβα στην ιστορία, απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε να υπογράψει τη συνθήκη του ΟΗΕ για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.

Κάτοικοι της πόλης, που συγκεντρώθηκαν στο Πάρκο της Μνήμης για την Ειρήνη, προσευχήθηκαν σήμερα σιωπηλά, άναψαν κεριά και απέθεσαν στεφάνια από λουλούδια, παρόντος του πρωθυπουργού Άμπε, για να αποτίσουν φόρο τιμής σε εκείνες που χάθηκαν όταν έπεσε η ατομική βόμβα την 6η Αυγούστου 1945 από αμερικανικό βομβαρδιστικό.

Ο δήμαρχος της Χιροσίμας, ο Καζούμι Ματσούι, με την ευκαιρία των τελετών μνήμης, απηύθυνε έκκληση στο Τόκιο να επικυρώσει τη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, η οποία εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2017 από 122 χώρες και την έχουν υπογράψει έκτοτε οι μισές από αυτές, ωστόσο απορρίπτεται από όλες τις πυρηνικές δυνάμεις.

“Απευθύνω έκκληση στην κυβέρνηση της μοναδικής χώρας η οποία βίωσε την εμπειρία [της χρήσης] των πυρηνικών όπλων σε καιρό πολέμου να ανταποκριθεί στο αίτημα των χιμπακούσα [των ανθρώπων που επέζησαν από τον βομβαρδισμό] να δουν τη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων να επικυρώνεται”, τόνισε ο Ματσούι.

“Προτρέπω τους ιάπωνες ηγέτες να επιδείξουν τον ειρηνισμό που είναι εγγεγραμμένος στο Σύνταγμά μας κάνοντας αυτό το βήμα προς την κατεύθυνση ενός κόσμου απαλλαγμένου από τα πυρηνικά όπλα”, πρόσθεσε.

Παράλληλα, προέτρεψε τους ηγέτες όλου του κόσμου να πάνε στην πόλη του, για να δουν το μνημείο των θυμάτων με τα μάτια τους. Ο πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να πάει στη Χιροσίμα φέτος.

Το φάσμα του πυρηνικού ολέθρου παραμένει στο μυαλό πολλών στην Ασία, όπου το πρωί της Τρίτης [τοπική ώρα] έγινε νέα δοκιμαστική εκτόξευση “πυραύλων άγνωστου τύπου” από τη Βόρεια Κορέα, χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ και η Ρωσία, έπειτα από έξι μήνες διαλόγου κωφών, την Παρασκευή επισημοποίησαν την κατάργηση της INF, εμβληματικής συμφωνίας του τέλους του ψυχρού πολέμου που απαγόρευε τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς (500-5.500 χιλιομέτρων).

Ο Άμπε επανέλαβε σήμερα την υπόσχεσή του να “γεφυρώσει” τις χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα και αυτές που δεν διαθέτουν, ώστε ο κόσμος να απαλλαγεί από αυτά. “Με τη βοήθεια και των δύο πλευρών, θέλω με υπομονή να τις ενθαρρύνω να κάνουν διάλογο και είμαι αποφασισμένος να ηγηθώ των διεθνών προσπαθειών σε αυτόν τον δρόμο”, είπε.

Η ατομική βόμβα η οποία ερρίφθη στη Χιροσίμα στοίχισε τη ζωή — ακαριαία, αλλά και τις εβδομάδες που ακολούθησαν — τη ζωή σε 140.000 ανθρώπους. Τρεις ημέρες αργότερα, μια δεύτερη αμερικανική ατομική βόμβα ισοπέδωνε την πόλη Ναγκασάκι, προκαλώντας τον θάνατο 74.000 ανθρώπων, τόσο από την πυρηνική έκρηξη, όσο και από τις συνέπειες τις ραδιενέργειας. Τη 15η Αυγούστου 1945, η Ιαπωνία θα ανακοίνωνε την συνθηκολόγησή της.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:30