search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:13
MENU CLOSE

Πρεμιέρα με πυρά στο «κράτος Μητσοτάκη»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2085
08-08-2019
08.08.2019 03:00
pn080819syriza.jpg

 

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας θέλησε να περιγράψει το αντιπολιτευτικό στίγμα, μίλησε για θεσμική αντιπολίτευση και σημείωσε πως «δεν θα λέμε όχι σε όλα».

Εν τούτοις κατά την πρεμιέρα της αντιπολιτευτικής μάχης στη Βουλή, έναν μήνα μετά τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας – με δεδομένο ότι και το πεδίο ήταν πρόσφορο – σήμανε την εκκίνηση επιλέγοντας τους γνώριμους υψηλούς, καταγγελτικούς τόνους, σε μια προσπάθεια, μεταξύ άλλων, να καταγραφούν εκ νέου οι διαχωριστικές γραμμές, στέλνοντας δε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

–Προς το κόμμα, που σε έναν βαθμό αξιώνει αριστερή στροφή στην αντιπολιτευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Δεξιά ύστερα από την τετραετή κυβερνητική θητεία. Πάντως, προς το παρόν το βασικό επιχείρημα πάνω στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας δόμησε την κριτική του περί του αντιδημοκρατικού και δεξιού προσωπείου της Ν.Δ. ήταν μέσω της ρητορικής περί κομματικοποίησης και επίθεσης στις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ιδιαίτερους «αριστερούς» χρωματισμούς. «Το κράτος δεν είναι φέουδο, δεν είναι τσιφλίκι. Εδώ υπάρχει η δημοκρατία και θα δίνετε λογαριασμό για τις πράξεις σας. Θα σας ελέγχουμε καθημερινά. Και αν δεν τηρείτε τον νόμο και το σύνταγμα, θα λογοδοτείτε» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του. Τα παραπάνω ενδεχομένως δείχνουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει ακόμη τα (προγραμματικά) πατήματά του στον νέο του ρόλο, επιλέγοντας για την ώρα την ασφαλή οδό, δηλαδή την ανάδειξη των αδυναμιών της Ν.Δ. και του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και τα «δύο μέτρα και σταθμά» στη δημόσια συζήτηση σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο βρισκόταν στην κυβέρνηση.

–Προς την κυβέρνηση, η οποία επισείει τα «σκάνδαλα ΣΥΡΙΖΑ» όπως διαμηνύει η ίδια και όπως φάνηκε και με την υπόθεση της άρσης ασυλίας του Παύλου Πολάκη, προκειμένου να ανακόψει την αντιπολιτευτική φόρα του Αλέξη Τσίπρα. Το μήνυμα που στέλνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι όχι μόνο ότι οι ρεβανσιστικές διαθέσεις της κυβέρνησης και οι όποιες απειλές πέφτουν στο κενό, αλλά ότι περαιτέρω ο πρώην πρωθυπουργός είναι εδώ μάχιμος και μάλιστα σε θέση να επηρεάζει την ατζέντα και να καθιστά τον πρωθυπουργό αμυνόμενο και απολογούμενο μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

 

Όρισε την ατζέντα

Δεν είναι τυχαίο ότι η αντιπαράθεση επικεντρώθηκε στα ζητήματα που ο Τσίπρας ανέδειξε σε μείζονα, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η θέση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο επικεφαλής της ΕΥΠ και το θέμα των μετακλητών.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη δομή του επιτελικού κράτους όπως αποτυπώνεται στο ψηφισμένο πλέον νομοσχέδιο, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε αναμενόμενα στην κορυφή της αντιπολιτευτικής του τακτικής την προσπάθεια να αποδομήσει και να απαξιώσει την κυβερνητική ρητορική περί αποκομματικοποίησης και ανεξαρτησίας καταλογίζοντας προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη υποκρισία και λαϊκισμό.

Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί το αντίθετο απ’ ό,τι υποστηρίζει, ότι ξηλώνει δομές και πρόσωπα που τοποθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και προωθεί την «παλινόρθωση του κομματικού κράτους με διορισμούς ημετέρων» ακόμη και σε βάρος των δημοσιονομικών της χώρας, καθώς όπως είπε οι μετακλητοί αυξάνονται το ίδιο και οι αμοιβές τους. «Όλοι οι μετακλητοί συνεργάτες υπουργών θα τυγχάνουν ειδικών μισθολογικών προνομίων» ανέφερε, κάτι που ως σήμερα ίσχυε μόνο για τους ειδικούς επιστημονικούς συμβούλους. Και κυρίως σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών και λειτουργιών, καθώς κατά την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ το κράτος που επιχειρεί να στήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι συγκεντρωτικό, αυταρχικό και αδιαφανές.

Αλλά το πήγε κι ένα βήμα παραπέρα, προκειμένου να αξιοποιήσει τις όποιες γκρίνιες στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης για παραμερισμό κομματικών στελεχών έναντι τεχνοκρατών.

 

Μητσοτάκης πάνω από κόμμα και κράτος

Έκανε λόγο για «μητσοτακοποίηση» με αφορμή το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού ενώ μετά την ψηφοφορία συνεργάτες του έκαναν λόγο για «μητσοτακικό» και όχι για επιτελικό κράτος. Με αυτό τον τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να δείξει ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να καταστεί απόλυτος κυρίαρχος αξιοποιώντας πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του, διαμορφώνοντας μηχανισμούς ελέγχου για τους υπουργούς του, που κατά κανόνα είναι κομματικοί. «Δεν δείχνετε εμπιστοσύνη στους ίδιους τους υπουργούς σας, αλλά αυτό είναι δικό σας θέμα» είπε κάνοντας παράλληλα την πρόβλεψη ότι το σχήμα το οποίο προωθεί η κυβέρνηση στην πράξη θα αποδειχθεί μη αποτελεσματικό.

Σε ό,τι αφορά τους μετακλητούς, ο Αλέξης Τσίπρας κατέφυγε σε συγκρίσεις με στόχο να καταδείξει την υποκρισία της Ν.Δ. που επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυε επιθέσεις ευθέως αλλά και μέσω των ΜΜΕ, δημιουργώντας «την ψευδή εντύπωση ότι δήθεν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει μια στρατιά συνεργατών, μετακλητών θέλοντας να καταλάβει το κράτος» και επιπλέον είχε αποδυθεί σε μια «εκστρατεία στοχοποίησης» για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι «δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του είχαν φέρει τη στρατιά των κατσαπλιάδων – έτσι έγραφαν – για να καταλάβει το κράτος».

 

Κόντρα για τους μετακλητούς

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφισβήτησε τα νούμερα που κυκλοφορούν στον Τύπο σχετικά με τους μετακλητούς του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εμφανιστεί ότι η Ν.Δ. τους μειώνει, αναφέροντας ότι «όλοι κι όλοι οι μετακλητοί, επιστημονικοί συνεργάτες, ειδικοί σύμβουλοι στη δική μας διακυβέρνηση ήταν 770», ενώ «οι απλοί μετακλητοί ήταν περί τους 300 και όχι 2.600», όπως υποστηρίζεται από ΜΜΕ και το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε ότι στο νομοσχέδιο Γεραπετρίτη ο αριθμός των μετακλητών αυξάνεται ακαθόριστα και την ίδια ώρα «χαμηλώνει» τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τους συνεργάτες καθώς δεν απαιτείται πλέον πτυχίο ΑΕΙ, παρά μονάχα απολυτήριο γενικού ή επαγγελματικού λυκείου.

 

Ο «μουσικός» της ΕΥΠ

Παρέπεμψε δε στην υπόθεση του νέου διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος, στην οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά, καταφέρνοντας μάλλον να στριμώξει την κυβέρνηση καθώς δεν υπήρξε η παραμικρή απάντηση.

Εν προκειμένω, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε θέμα από τη μία αδιαφανούς και μη αξιοκρατικής επιλογής και από την άλλη εθνικής ασφάλειας. Ο λόγος για το βιογραφικό τού συγκεκριμένου στελέχους, καθώς προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα (εταιρεία Security), χωρίς πανεπιστημιακές ή άλλες περγαμηνές αφού δεν φαίνεται να διαθέτει πτυχίο ελληνικού ΑΕΙ ή ισότιμο πτυχίο ξένου πανεπιστημίου, όπως απαιτεί ο νόμος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκτενώς επισημαίνοντας ότι το μόνο πτυχίο που φαίνεται να έχει λάβει ο νέος διοικητής και είναι αναγνωρισμένο από τον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) δεν είναι σε σπουδές management, όπως αναφέρει το βιογραφικό που έδωσε η κυβέρνηση, αλλά το Department of Music. «Μήπως είναι μουσικός ο νέος διοικητής της ΕΥΠ; Δεν ξέρω» διερωτήθηκε ειρωνικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Επί της ουσίας το ζήτημα που εγείρει εδώ η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι ένα πρόσωπο άγνωστο χωρίς περγαμηνές, χωρίς γνωστή διαδρομή και κανενός είδους διαπιστευτήρια έρχεται να αναλάβει τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, και να χειριστεί απόρρητα, δηλαδή ευαίσθητα εθνικά ζητήματα. Ο Αλέξης Τσίπρα έθεσε χαρακτηριστικά το ερώτημα – δίχως ωστόσο να λάβει απάντηση – «με ποια εχέγγυα επιλέγεται κάποιος «που δεν τον ξέρει κανείς, που η μόνη περγαμηνή είναι ότι ήταν σε κάποιες ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι;». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η εν λόγω εταιρεία τυγχάνει να «έχει καταδικαστεί σε μεγάλα χρηματικά πρόστιμα – ειρωνεία της τύχης, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού πάλι– για τη δημιουργία καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής φύλαξης, πρόστιμα από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για παραβιάσεις εργατικής νομοθεσίας στο έργο φύλαξης του ΗΣΑΠ και άλλες παρεμβάσεις».

«Με ποια εχέγγυα και ποιες ασφαλιστικές δικλίδες» επέμεινε ο Τσίπρας «μας λέτε ότι μπορεί να ανταποκριθεί αυτός ο άνθρωπος στην εθνική αποστολή με όρους εθνικού σχεδιασμού, με όρους εμπιστοσύνης και εχεμύθειας και – το κυριότερο – με όρους σεβασμού στον δημοκρατικό χαρακτήρα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».

 

Στα κάγκελα για Θάνου

Το θέμα της προσπάθειας αποπομπής της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν το δεύτερο που ανέδειξε σε υψηλούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή την Τρίτη, παρόλο που αποτελούσε ύλη του διυπουργικού νομοσχεδίου το οποίο εισήχθη χθες στην Ολομέλεια και ψηφίζεται σήμερα. Η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου, στην οποία δίδεται αναδρομική ισχύ, θεωρείται «φωτογραφική» καθώς ορίζει ως κώλυμα για τη θητεία των μελών της Επιτροπής την προηγούμενη υπηρεσία τους σε κυβερνητικά γραφεία πριν παρέλθει πενταετία. Από τον ΣΥΡΙΖΑ χθες, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, ζητήθηκε να αποσυρθεί η εν λόγω τροπολογία μετά και το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής που αναφέρει πως η συγκεκριμένη διάταξη αντιβαίνει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Την ίδια ώρα αναμένεται περαιτέρω συνέχεια αν η διάταξη περάσει, καθώς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Παύλος Πολάκης ανέφερε πως η αντίδραση σε αυτές τις μεθοδεύσεις δεν σταματά εδώ αλλά θα υπάρξει προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να πιστεύουν ότι πίσω από την προσπάθεια απομάκρυνσης της Β. Θάνου από τη θέση της επικεφαλής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού βρίσκεται το επικείμενο οικονομικό πόρισμα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει και η ίδια, για την εταιρεία διανομής Τύπου «Άργος» συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη, η οποία ελέγχεται για μονοπωλιακές πρακτικές.

Στην παρέμβασή του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, αντιδρώντας στις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι ουσιαστικά η Βασιλική Θάνου τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ως «τοποτηρητής» του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε να καταρρίψει το επιχείρημα περί «αποκομματικοποίησης» της Επιτροπής αναφέροντας πως «τίθεται θέμα «μητσοτακοποίησης» της Ανεξάρτητης αυτής Αρχής που επί δέκα χρόνια ήταν μια Αρχή η οποία λειτουργούσε με συμβούλους και φίλους δικούς σας», που τώρα έχουν περάσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο, για παράδειγμα ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης.

 

Ξηλώνω, δεν ξηλώνω

Ένα ακόμη ζήτημα που ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτό της κατάργησης του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας διοίκησης λέγοντας σε αδρές γραμμές πως όσο στη θέση αυτή ήταν στο παρελθόν ο Γ. Ρακιντζής η Ν.Δ. επιχειρηματολογούσε υπέρ της παράτασης της θητείας του και της σπουδαιότητας των αρμοδιοτήτων του, αλλά τώρα που το πρόσωπο έχει τοποθετηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και λέγεται (Μαρία) Παπασπύρου «και ψάχνει τη NOVARTIS, το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν υπάρχει καμία σπουδαιότητα και καταργούμε τον θεσμό».

Σε αντίθεση πάντως με τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ένας άλλος θεσμός που ιδρύθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα διατηρείται από την παρούσα κυβέρνηση προκαλώντας τη θυμηδία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου σχολίασαν ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία του. Πρόκειται για το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, το οποίο κατά τη σύστασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε χαρακτηρίσει «άχρηστο για τον πολίτη, αλλά χρήσιμο για το κομματικό ρουσφέτι». Ωστόσο προχθές ανακοινώθηκε ουσιαστικά η διατήρησή του διά της ανακοίνωσης του ονόματος της επικεφαλής του – τοποθετήθηκε η πρώην βουλευτής Καστοριάς της Ν.Δ. Μαρία Αντωνίου υπό το πρόσχημα της παρακολούθησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και της προστασίας του brand (!) «Μακεδονία».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:13