29/11/2020 19:06:14

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τον ΒΟΑΚ: Τι θα γίνει με τους διαγωνισμούς

«Σε έναν χρόνο η δημοπράτηση του ΒΟΑΚ» - Media
 
Το ζήτημα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) επαναφέρουν στη Βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος και Χαράλαμπος Μαμουλάκης, ζητώντας από τον υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή να απαντήσεις τι προτίθεται να κάνει με τους διαγωνισμούς που τρέχουν.
 
Συγκεκριμένα, οι ερωτώντες βουλευτές αναφέρουν:
 
Σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Κ. Καραμανλή, Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όσον αφορά στην περίπτωση του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης, δεν είχε προχωρήσει παρά στην δημοπράτηση «…μιας ιδέας με κάτι σκίτσα…». Σε αυτό το πλαίσιο ο κύριος Υπουργός δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να επανεξετάσει την αρχιτεκτονική των τριών διαγωνισμών, όπως αυτή είχε σχεδιαστεί και ξεκινήσει να υλοποιείται από την προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου, αλλά και να προχωρήσει στην μελετητική ωρίμανση του έργου, προφανώς στην παρούσα μορφή του.
 
Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, η απελθούσα κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε ένα σχεδιασμό στη βάση του οποίου το σκέλος Χανιά-Χερσόνησος θα προκυρησόταν με διεθνή διαγωνισμό για σύμβαση παραχώρησης, το σκέλος Χερσόνησος-Νεάπολη θα προχωρούσε με διεθνή διαγωνισμό για Σύμβαση Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα ενώ για το σκέλος Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος διερευνούταν το ενδεχόμενο της προκήρυξης με τη μορφή του δημόσιου έργου. Συγκεκριμένα, με την Απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών «Καθορισμός Προτιμητέας Χάραξης Λειτουργικού Σχεδιασμού του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης στο τμήμα Χανιά Νεάπολη» (Δ16/ΒΟΑΝ/οικ.434/22-03-2019) προσδιορίστηκε το φυσικό αντικείμενο των δύο διαγωνισμών και οριστικοποιήθηκε, στο βαθμό που αυτό ήταν απαραίτητο για διαγωνισμό ο οποίος διεξάγεται με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, η προτιμηταία χάραξη του υπό προκύρηξη έργου.
 
Ως αποτέλεσμα του παραπάνω σχεδιασμού, με την Υπουργική Απόφαση (Δ16/ΒΟΑΚ/οικ612/14-06-2018) «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηη, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης» εγκρίθηκε η διενέργεια του σχετικού Διεθνούς Διαγωνισμού για το σκέλος Χανιά-Χερσόνησος, ενώ στις 18-10-2018 κατατέθηκαν από πέντε εταιρίες και κοινοπρακτικά σχήματα Φάκελοι Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος οι οποίοι εγκρίθηκαν και αξιολογήθηκαν από την σχετική αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ανάλογη τύχη είχε και το σκέλος του ΒΟΑΚ Χερσόνησος-Νεάπολη για το οποίο έχουν επίσης κατατεθεί Φάκελοι Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος οι οποίοι, επίσης, έχουν αξιολογηθεί και εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Με βάση τα παραπάνω, κρίνεται ότι δεν συντρέχουν λόγοι μη-ολοκλήρωσης της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού και εναπόκειται στην πολιτική βούληση της νέας διοίκησης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η ολοκλήρωση τους.
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 
1. Σκοπεύετε να ακυρώσετε τον εν εξελίξει διεθνή διαγωνισμό για την σύμβαση παραχώρησης του σκέλους του ΒΟΑΚ Χανιά-Χερσόνησος;
2. Σκοπεύετε να ακυρώσετε τον εν εξελίξει διεθνή διαγωνισμό για την Σύμβαση Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα του σκέλους του ΒΟΑΚ Χερσόνησος-Νεάπολη;
3. Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην προκήρυξη του σκέλους του ΒΟΑΚ Νεάπολη-Αγιος Νικόλαος ως δημόσιο έργο;
4. Ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός της νέας κυβέρνησης για τον ΒΟΑΚ και σε τι χρονοδιάγραμμα προσβλέπετε για την ολοκλήρωση του έργου;

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.