search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:32
MENU CLOSE

Τι είπε στον ανακριτή ο Άκης

18.04.2012 17:37
Τι είπε στον ανακριτή ο Άκης    - Media

Αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται ο Άκης Τσοχατζόπουλος σχετικά με τη νομιμοποίηση παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας, ενώ χαρακτήρισε «συμπτώσεις» το γεγονός ότι πίσω από τις εξωχώριες εταιρίες βρίσκονταν συγγενικά και φιλικά του πρόσωπα.

Αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται ο Άκης Τσοχατζόπουλος σχετικά με τη νομιμοποίηση παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας, ενώ χαρακτήρισε «συμπτώσεις» το γεγονός ότι πίσω από τις εξωχώριες εταιρίες βρίσκονταν συγγενικά και φιλικά του πρόσωπα.

«Δώρα ή ανταλλάγματα σε όλη την πολιτική μου ζωή δεν έλαβα από κανέναν. Αντίθετα αποκλειστικός μου σκοπός σε οποιοδήποτε χώρο ευθύνης και αν βρέθηκα ήταν να προασπίσω τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού δημόσιου συμφέροντος» είπε ο πρώην υπουργός.» υποστήριξε ο πρώην υπουργός κατά την απολογία του.

Στις ερωτήσεις του ανακριτή για τις offshore εταιρείες και τα ακίνητα ο Άκης Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε ότι γνώριζε οτιδήποτε.

Διαβάστε κάποιους από τους διαλόγους που σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν στο γραφείο του ανακριτή:

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: …Παρατηρεί κανείς (σ.σ. από τα στοιχεία της δικογραφίας) πως τα δώρα για τα εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία κατηγορείστε καταλήγουν σε εταιρίες που ελέγχει ο συγγενής σας Νίκος Ζήγρας, διαχειρίζονται γνωστά σας πρόσωπα, οι εταιρίες αυτές συμμετέχουν σε αγοραπωλησίες ακινήτων επί των οποίων συναλλάσσονται γνωστοί σας άνθρωποι και ενίοτε ακίνητα
των εταιριών αυτών καταλήγουν στο τέλος σε εσάς ή σε συγγενικά σας πρόσωπα.

ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δική σας εκτίμηση αυτή, δώρα ή οποιουδήποτε είδους ανταλλάγματα από οποιουδήποτε είδους αιτία ποτέ στην πολιτική μου ζωή και στην πορεία μου ως υπουργός, δεν έλαβα από κανέναν. Αντίθετα αποκλειστικός μου σκοπός σε οποιοδήποτε χώρο ευθύνης κι αν βρέθηκα ήταν να προασπίσω τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού Δημόσιου συμφέροντος.

Σε ερώτηση σχετικά με την εμπλοκή του συγκατηγοτούμενου του και πρώτου του ξάδερφου Νίκου Ζήγρα στην υπόθεση, φέρεται να υποστήριξε «δεν είχαμε καμία επαγγελματική σχέση διότι αυτός ασχολούνταν με το εμπόριο ξυλείας και εγώ με την πολιτική».

Για την συγκατηγορουμένη του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο Α.Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι την γνωρίζει από το 1978 και ότι της ανέθεσε επειδή ήταν λογίστρια τη συμπλήρωση των φορολογικών του δηλώσεων όπως είχε κάνει και πλειάδα άλλων συναδέλφων του στο κόμμα.
«Το 2006 επειδή έψαχνα νέο διαμέρισμα για να εγκατασταθώ με την οικογένεια μου, με ενημέρωσε ότι υπάρχει ένα διαμέρισμα κάποιας αμερικάνικης εταιρίας NOBILIS, στην οποία ήταν λογίστρια , επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33, το οποίο η εταιρία εκμισθώνει».

Σχετικά με τις εμπλεκόμενες στην υπόθεση εταιρίες ο υπουργός απάντησε στις ερωτήσεις του ανακριτή:

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: Γνωρίζετε την εταιρία TORCASO και ποιός την εκπροσωπεί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με την Torcaso δεν είχα καμία σχέση, την έμαθα όταν δίπλα στο γραφείο μου στην Κόμνα Τράκα, (Κυψέλη) άρχισε να κατασκευάζει ένα ακίνητο. Πληροφορήθηκα ότι ήταν εταιρία κατασκευών και την εκπροσωπούσε προτού αρρωστήσει για ένα διάστημα ο εξάδελφος μου (Ζήγρας), σε συνεργασία με άγνωστους σε εμένα Άραβες και Κύπριους επενδυτές ως μετόχους. Αν αυτός φαινόταν ως δικαιούχος και μέχρι πότε δεν το γνωρίζω, αλλά πάντως
είμαι σίγουρος ότι δεν ήταν δικών του συμφερόντων και απείχε από τότε που αρρώστησε από τις εργασίες της εταιρίας.

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: Τι γνωρίζετε για την εταιρία ΜΙΕ; (υπόθεση υποβρυχίων)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν γνωρίζω για καμία εταιρία ΜΙΕ και ούτε γνωρίζω ποιός ήταν ο ιδιοκτήτης της. Από τις εφημερίδες έμαθα πως ήταν αντιπρόσωπος της FEROSTALL στην Ελλάδα.

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: Αποδεικνύεται πώς εμβάσματα 2.960.000 ελβετικών φράγκων κατατέθηκαν από τη ΜΙΕ κατ΄ εντολή Ζήγρα σε λογαριασμούς της εταιρίας MΟRELIA και από αυτή καταβλήθηκε ένα μέρος σε μετρητά στον Ζήγρα κι ένα μέρος στο λογαριασμό του.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ουδεμία γνώση έχω, και δεν έχω λάβει γνώση των ανωτέρω καταθέσεων γιατί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής δεν μου δόθηκαν και στο πενθήμερο της προθεσμίας που μου δώσατε δεν πρόλαβα να τις διαβάσω.

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: Αποδεικνύεται από τη δικογραφία ότι εμβάσματα 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων, 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων και 1 εκατομμυρίου δολαρίων πέρασαν σε λογαριασμούς της TORCASO στην Τράπεζα Κύπρου από τον ελεγχόμενο από τον Ζήγρα λογαριασμό της Morgan Stanley.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γνωρίζω αυτές τις πληρωμές από την Εξεταστική της Βουλής και ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος διαβεβαίωσε ότι έχει σχέση αποκλειστικά με την TORCASO και τους μετόχους της και ότι ελέγχεται με αίτημα δικαστικής συνδρομής ποιός έδωσε εντολή για τα εν λόγω εμβάσματα.

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: Υπάρχουν καταστάσεις όπου φαίνονται τα συνολικά ποσά που ο Ζήγρας κατέθετε για λογαριασμό της MORELIA από το 1999 έως το 2005.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχω παντελή άγνοια των καταθέσεων αυτών και των κινήσεων αυτών. Στην ολιγοήμερη προθεσμία που μου δώσατε δεν πρόλαβα να διαβάσω τα στοιχεία.

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: Τι σχέση μπορεί να έχει η ΜΙΕ με την εταιρία TORCASO και τον εξάδελφο σας Ζήγρα που να δικαιολογούν τις συναλλαγές αυτές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καμία

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: Τότε προς τι οι καταβολές αυτές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν γνωρίζω

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: Δεν είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι σχετίζονταν με την προμήθεια των υποβρυχίων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς πώς οι πληρωμές Ζήγρα προς MORELIA θα μπορούσε να αφορούσαν επαγγελματικές τους συνεργασίες. Για σύνδεση Ζήγρα με την ΜΙΕ δεν γνωρίζω κάτι, αλλά τέτοια σχέση μου φαίνεται απίθανο να υπάρχει.

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: Τι σχέση μπορεί να έχει η εταιρία ξυλείας του ξαδέλφου σας με τη ΜΙΕ που να δικαιολογεί πληρωμές εκατομμυρίων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν γνωρίζω και επαναλαμβάνω πώς δεν μπορεί να έχει.

Σχετικά με το ακίνητο στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που εμφανίζεται να το αγόρασε η TORCASO το 1999, o πρώην υπουργός υποστήριξε ότι πριν το 2006, οπότε με την υπόδειξη της Λαμπροπούλου το νοίκιασε από την εταιρία NOBILIS δεν γνώριζε ότι ανήκε στην TORCASO, ενώ ερωτώμενος αν είναι σύμπτωση ότι πριν το 2006 η εταιρία που το αγόρασε το 1999 εκπροσωπούνταν από τον Ζήγρα, ο κ. Τσοχατζόπουλος απάντησε ότι δεν γνώριζε τα κατασκευαστικά προγράμματα της TORCASO.

Στην επισήμανση του ανακριτή ότι η TORCASO πούλησε το ακίνητο στην μισή τιμή από αυτήν που το είχε αγοράσεε και μάλιστα με το τίμημα να καταβάλλεται τοις μετρητοίς εκτός συμβολαιογραφικού γραφείου, ο κατηγορούμενος σχολίασε: “Υποθέτω πώς ήταν άστοχη επιχειρηματική επιλογή» .

Για το ακίνητο της κόρης του ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι έμαθε την εταιρία BLUBELL -δικαιούχος της οποίας ήταν ο Ζήγρας- «λόγω της κόρης μου, η οποία αγόρασε από τον Α. Οικονομίδη ένα διαμέρισμα στην οδό Δεινοκράτους, το οποίο είχε αγοραστεί από την εταιρία αυτή. Επίσης γνωρίζω πώς είχε απασχολήσει την εξεταστική του 2004-05 για τα TOR».

Σύμφωνα με τον Α.Τσοχατζόπουλο αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι το επίμαχο ακίνητο πριν το αγοράσει η κόρη του, το νοίκιαζε από την επίμαχη εταιρία που εμπλέκεται ο θείος της.

Ο Νίκος Ζήγρας από την πλευρά του, επικαλέστηκε το δικαίωμα σιωπής αναφέροντας στον ανακριτή: «Δεν επιθυμώ στην παρούσα φάση να δώσω εξηγήσεις για την κατηγορία ούτε να απαντήσω σε σχετικές ερωτήσεις σας, καθώς ήταν πολύ ελλιπής ο χρόνος που είχα στη διάθεση μου για να προετοιμαστώ».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50