search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:03
MENU CLOSE

«Το Ποτάμι» στέρεψε με… happy end 

23.09.2019 08:21
Αθώοι ο Σταύρος Ψυχάρης και τα στελέχη της Alpha Bank για την υπόθεση των δανείων - Media

 

Το Ποτάμι ιδρύθηκε το 2014 και κατήλθε για πρώτη φορά σε εκλογική διαδικασία στις ευρωεκλογές της ίδιας χρονιάς. Το κόμμα πέτυχε ποσοστό της τάξης του 6,6%, ποσοστό υψηλό για πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα, και εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές. Έτσι έκανε την εμφάνισή του. Φώναξε δυνατά «παρών» αν και πέρασε από πολλές φάσεις λαϊκισμού. Βρέθηκε στη βουλή για μία τετραετία (6,05% τον Ιανουάριο, 4,09% τον Σεπτέμβριο). Δεν ήθελε να πει που ανήκει πολιτικά, στελέχη του μιλούσαν για ξεπερασμένες ιδεολογίες όταν τους ρωτούσαν για «Αριστερά – Δεξιά». Ένα κόμμα που χώρεσε τους πάντες, είδε στο τέλος να προδίδεται απ’ αυτούς που ορκιζόταν πίστη, ανθρώπους που έψαξαν καριέρα – και βρήκαν – σε άλλα πολιτικά κόμματα.

Πολλές πολιτικές θέσεις του Ποταμιού ήταν θετικές, προοδευτικές και άλλες ξεπερασμένες ή φλύαρες. Στο Ποτάμι χρωστάμε όλους τους νόμους που έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα (σύμφωνο συμβίωσης, ταυτότητα φύλλου, ιθαγένεια κ.ά). Μεγαλύτερη κοινοβουλευτική του στιγμή, η στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Παρά τις πιέσεις, τις προκλήσεις αλλά και το δυσοίωνο μέλλον που προέβλεπε… εξαφάνιση στάθηκε στο ύψος του. Πολεμήθηκε, απειλήθηκε αλλά στο τέλος έδειξε ανάστημα. Η καλύτερη του στιγμή ήταν και το τέλος του. Η κοινοβουλευτική ομάδα διαλύθηκε. Νωρίτερα βέβαια, είχε πληρώσει ακριβά τα ήξεις -αφήξεις με το ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής. Λάθη επί λαθών του Σταύρου Θεοδωράκη. Τον Ιούλιο του 2019 δεν κατέβηκε στις εθνικές εκλογές. 

Ένα κόμμα που όμως το συμπαθούσες, «το αγαπούσες αλλά δεν το ψήφιζες», αυτό το κόμμα χθες «έσβησε» με τον καλύτερο τρόπο. «Στέρεψε» με happy end. 

Το Ποτάμι διάλεξε να φύγει επιστρέφοντας στο Κράτος με αποδέκτη το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών την επιχορήγηση που έλαβε προκειμένου να βοηθήσει στην καταπολέμηση του Brain Drain. Εδώ δε χωρά αμφιβολία ότι είναι μια αξιέπαινη ενέργεια. 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, εδώ και ημέρες ήταν σε συνεννόηση με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο, για να μεταφερθούν την ερχόμενη εβδομάδα 500.000 ευρώ από τα ταμεία του Ποταμιού στα ταμεία του Ιδρύματος. Η χορηγία προβλέπει ότι όλο το ποσό θα διατεθεί σε υποτροφίες νέων επιστημόνων που έχουν εκπονήσει ή ολοκληρώνουν διδακτορική διατριβή έτσι ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν σε ερευνητικές ομάδες του ΕΚΠΑ. 

«Με τα 500.000 θα έχουμε και εμείς μια μικρή έστω συμβολή στην προσπάθεια να περιοριστεί η φυγή “εγκεφάλων” στο εξωτερικό», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.  Το Ποτάμι τελειώνει με τον καλύτερο τρόπο την πολιτική του καριέρα.  Και να αποφασίσει στην πολιτική σκηνή να κατέβει ξανά, σίγουρα δε θα είναι Ποτάμι αλλά κάτι άλλο. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:03