15/08/2020 14:11:36

ΚΕΘΕΑ: «Ο Κικίλιας δεν θέλει να καταλάβει» - «Καταδικάζονται σε θάνατο τα εξαρτημένα άτομα»

Εισαγγελική έρευνα για το ΚΕΘΕΑ Θεσσαλονίκης - Media

 

Κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν βγήκε από τη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων του φορέα.

Για όσους δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, η κυβέρνηση αποφάσισε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) το βράδυ της Δευτέρας να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του οργανισμού.

Με την ΠΝΠ, το διοικητικό συμβούλιο δεν θα εκλέγεται πλέον από το προσωπικό του φορέα, τα άτομα που προχωρούν σε θεραπείες απεξάρτησης και τις οικογένειές τους, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Την απόφαση για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη διοίκηση του φορέα θα τη λαμβάνει μόνο η κυβέρνηση και συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας.

Ο πρόεδρος του ΔΣ, Γιώργος Μπαρδάνης, ανέφερε ότι μπορεί ο υπουργός Υγείας για τον οποίο κανένας δεν αμφισβητεί τις προθέσεις του, δεν θέλει να καταλάβει, δεν θέλει να ακούσει και αλλάζει το θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ. Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα ο υπουργός να δείξει κατανόηση.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος των Συλλόγων του ΚΕΘΕΑ εξέφρασε την ανησυχία που δημιουργήθηκε από την ΠΝΠ. «Αν ο υπουργός ήθελε να αλλάξει κάτι, να έκανε το σωστό. Δηλαδή, να επεξεργαζόταν ένα νομοσχέδιο».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, Δημήτρης Κολοκάθης, υποστήριξε ότι εξέχουσες προσωπικότητες της Κεντροδεξιάς έχουν υπάρξει μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Ακόμη, εξέφρασε τον φόβο για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων μέσα από την απόφαση της κυβέρνησης. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι η κίνηση αυτή της κυβέρνησης είναι μια προσπάθεια να συσπειρώσει την διοικητική ομάδα της ΝΔ.

Στο επιχείρημα του υπουργού Υγέίας ότι η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο «διασφαλίζει τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση του οργανισμού, χωρίς να μειωθεί ούτε ένα ευρώ η επιχορήγησή του», η διοίκηση απαντά ότι πάντα υπήρχε οικονομικός έλεγχος στον φορέα από ορκωτούς λογιστές του κράτους.

Εργαζόμενος στο ΚΕΘΕΑ επισήμανε ότι η συγκεκριμένη ΠΝΠ ακυρώνει το άρθρο 56 εξ ολοκλήρου. Ακυρώνει την χρηματοδότηση του οργανισμού, καθώς και την παράγραφο που οριοθετούσε τον σκοπό του οργανισμού.

Η επιστημονική υπεύθυνη του 18 ΑΝΩ, συγγραφέας και ειδική σε θέματα απεξάρτησης, Κατερίνα Μάτσα, τόνισε ότι η κυβέρνηση έρχεται και καταστρέφει τα προγράμματα για να ελέγξει τον οργανισμό. «Υπάρχουν φόβοι ότι θα μπει ο ιδιωτικός τομέας στο ΚΕΘΕΑ, φόβοι για αλλαγή στη φυσιογνωμία των προγραμμάτων, φόβοι από τους θεραπευτές, από τα εξαρτημένα άτομα και την κοινωνία», συμπλήρωσε. «Η κυβέρνηση θέλει τη νεολαία στις πιάτσες». Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να χαθεί η εμπιστοσύνη στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και με αυτόν τον τρόπο καταδικάζει σε θάνατο τους εξαρτημένους.

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν, ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος εκλογής του ΔΣ για να καταπολεμηθεί η πολιτική που θέλει να εναλλάσσονται ο Νίκος Παρασκευόπουλος και ο Γεράσιμος Νοταράς στα μέλη της διοίκησης.

Τέλος, ειπώθηκε ότι η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ έχει καταθέσει αίτημα για συνάντηση και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι θα είναι μεγάλο ατόπημα αν δεν δεχτεί. Επιπρόσθετα, το ΔΣ κάλεσε την κυβέρνηση σε ανακοίνωσή του να μην προχωρήσει στην επικύρωση της απόφασης από τη Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.