search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:06
MENU CLOSE

Οι Βρυξέλλες μας στήνουν στον τοίχο για την Ρεβυθούσα

12.02.2010 14:20
Οι Βρυξέλλες μας στήνουν στον τοίχο για την Ρεβυθούσα - Media

Η «Ναυμαχία της Ρεβυθού σας» μεταφέρθηκε στις Βρυ ξέλλες! Οι αρμόδιες διευθύν σεις της Ευρωπαϊκής Επιτρο πής ασχολούνται πλέον με τα όσα συνέβησαν στον Σαρωνικό, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου και, όπως όλα δείχνουν, θα ζητήσουν πειστικές εξηγήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τις αιτίες που οδήγησαν στη μη εκφόρτωση του πρώτου ιδιωτικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ.

Η «Ναυμαχία της Ρεβυθού σας» μεταφέρθηκε στις Βρυ ξέλλες! Οι αρμόδιες διευθύν σεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ασχολούνται πλέον με τα όσα συνέβησαν στον Σαρωνικό, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου και, όπως όλα δείχνουν, θα ζητήσουν πειστικές εξηγήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τις αιτίες που οδήγησαν στη μη εκφόρτωση του πρώτου ιδιωτικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ.

Με το θέμα ασχολείται πλέον η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Μεταφορών της Κομισιόν, στην οποία προσέφυγε η κοινοπρα ξία Μυτιληναίου  Βαρδινογιάννη, όταν ορι σμένα στελέχη του ΔΕΣΦΑ έκαναν τα αδύνατα δυνατά και τελικά πέτυχαν να αναβάλουν την εισαγωγή του πρώτου ιδιωτικού φορτίου στο ελληνικό σύστημα.

Ο επικεφαλής της συγκεκριμένης κοινο τικής διεύθυνσης Heinz Hilbrecht, με δύο επιστολές  φωτιά προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τον πρόεδρό της Σίμο Σιμό πουλο, επί της ουσίας ζητά εξηγήσεις για την κατάσταση που δημιουργήθηκε.

1 Η πρώτη επιστολή, με ημερομηνία 16 Ια νουαρίου 2010, εξιστορεί τα γεγονότα με βάση τις καταγγελίες της κοινοπραξίας.

Προς το τέλος, ωστόσο, σημειώνει πως «υπάρχουν ενδείξεις πως απέτυχαν οι Ελλη νικές Αρχές να αξιολογήσουν σωστά και να εξετάσουν τις συνέπειες των αποφάσεων», σχετικά με την απελευθέρωση των αγορών.

Μάλιστα, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως, με βάση τα στοιχεία του καταγγέλλοντος, «εί ναι πιθανό να έχουν παραβιαστεί συγκεκριμέ να άρθρα της Οδηγίας για την απελευθέρωση της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου και της σχετικής ντιρεκτίβας», κατονομάζοντας τα άρθρα 5, 9, 18 και 23.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης της Κομι σιόν ζητά από τον πρόεδρο της ΡΑΕ να τον ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες προ έβη, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγω νισμού, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και ποια μέτρα έλαβε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Επίσης ζητά να ενημερωθεί για τη μακρο πρόθεσμη συμφωνία που έχουν υπογράψει ο ΔΕΣΦΑ και η ΔΕΠΑ για τη δέσμευση της ικανό τητας μεταφοράς αερίου στο ελληνικό δίκτυο.

2 Η δεύτερη επιστολή, με ημερομηνία 4 Φεβρουαρίου, έχει τον ίδιο αποστολέα και τον ίδιο παραλήπτη, αλλά αυτή τη φορά έχει ως θέμα της την προώθηση του Κώδικα Δια χείρισης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, ενημερώνοντας τη ΡΑΕ ότι έχει ήδη επιστραφεί στο αρμόδιο ελληνικό υπουργείο (ΥΠΕΚΑ).

Μάλιστα ο Hilbrecht σημειώνει πως μεταξύ των παρατηρήσεων που έγιναν στο κείμενο που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές περιλαμβά νονται και μέτρα που θα εξαλείφουν τις διακρί σεις ως προς την πρόσβαση στο δίκτυο, με τη δικαιολογία της νέας και της προγενέστερης αποθηκευτικής ή μεταφορικής ικανότητας.

Ταυτόχρονα, ο κοινοτικός αξιωματούχος κάνει ένα βήμα παραπάνω και συνδέει την υπόθεση της Ρεβυθούσας με τους αγωγούς που σχεδιάζεται να περάσουν από τη χώρα μας. Τονίζει ιδιαίτερα ότι η Ελλάδα διαδρα ματίζει ιδιαίτερο ρόλο στη δημιουργία του «Νότιου Διαδρόμου του Αερίου» και για τον λόγο αυτό «δεν χρειάζεται να πω ότι ο κώδικας της αγοράς φυσικού αερίου θα πρέπει να δη μιουργήσει ένα περιβάλλον στην αγορά, που να επιτρέπει τη δίκαιη πρόσβαση στο ελληνι κό σύστημα και δεν θα αφήνει περιθώρια για προσφυγές στη Δικαιοσύνη, που θα θέτουν σε αμφισβήτηση την ουσία της ευρωπαϊκής νο μοθεσίας για την αγορά φυσικού αερίου».

Με άλλα λόγια, ο Hilbrecht μας εφιστά την προσοχή στο πώς θα δομήσουμε την εσωτερι κή μας αγορά, ούτως ώστε να μην εκθέσουμε την Ε.Ε., στο θέμα των αγωγών.

Με τις δύο επιτολές τους, οι υπηρεσίες των Βρυξελλών επιβεβαιώνουν πλήρως τα όσα έχει γράψει το «Π» για την υπόθεση και κα ταρρίπτουν ένα προς ένα τα επιχειρήματα της προηγούμενης διοίκησης του ΔΕΣΦΑ. Οι τότε επικεφαλής, παρά τις απειλές και τα εξώδικα, είναι πλέον υπόλογοι και για το γεγονός ότι εξέ θεσαν τη χώρα μας και στην Κομισιόν, η οποία αναμένεται να εκδώσει την απόφασή της προς τα τέλη του μηνός ή στις αρχές Μαρτίου.

Την επόμενη εβδομάδα, πάντως, έχει προ γραμματιστεί στις Βρυξέλλες άτυπη συνάντη ση στελεχών της αρμόδιας Διεύθυνσης με τον πρόεδρο της ΡΑΕ, για να εξετασθεί το σύνολο των θεμάτων που προέκυψαν από τη «Ναυμα χία της Ρεβυθούσας» και τα οποία πλέον έχουν πάρει ευρωπαϊκή διάσταση. Οι Βρυξέλλες μάς στήνουν στον τοίχο για τη Ρεβυθούσα Η Κομισιόν ζητάει εξηγήσεις για την άρνηση εισαγωγής ιδιωτικού αερίου Έπειτα από προσφυγή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50