search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:56
MENU CLOSE

Η Ελλάδα δανείζεται για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο

09.10.2019 13:22
Περιορίζεται το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων - Media

 

Με αρνητικό επιτόκιο δανείστηκε για πρώτη φορά η Ελλάδα στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους η απόδοση στη δημοπρασία μειώθηκε στο -0,020%, ενώ το δημόσιο άντλησε το ποσό των 487,5 εκατ. ευρώ με τις προσφορές να υπερκαλύπτουν κατά 2,71 φορές το δημοπρατούμενο ποσό έναντι 1,59 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων αντίστοιχης διάρκειας.

Πρόκειται για ακόμη μία εξέλιξη που πιστοποιεί το κλίμα αξιοπιστίας που έχει διαμορφωθεί για την ελληνική οικονομία στις διεθνείς αγορές οπως αποτυπώθηκε και στην χθεσινή επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου όπου η απόδοση περιορίστηκε στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 1,5%.

Είναι ενδεικτικό, ότι ενώ το Ελληνικό Δημόσιο επιζητούσε ν΄αντλήσει από την αγορά 1,5 δισ. ευρώ, η διεθνής επενδυτική κοινότητα προσέφερε περισσότερα απο 6 δισ. ευρώ. Ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο για το εκ νέου άνοιγμα της έκδοσης ήταν η πολύ αυξημένη συμμετοχή των θεσμικών χαρτοφυλακίων που περιόρισε αισθητά τα hedge funds.

Τα νέα ομόλογα έχουν ίδιους όρους με τα ομόλογα του Μαρτίου (λήγουν στις 12 Μαρτίου 2029 και έχουν κουπόνι 3,875%), αλλά η απόδοσή τους είναι μειωμένη κατά περίπου 61%. Τότε είχαν αντληθεί 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 3,9% και κουπόνι 3,875%. Οι προσφορές είχαν υπερβεί τα 11,8 δισ. ευρώ και είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την έκδοση από περισσότερους από 380 επενδυτές, με το μερίδιο συμμετοχής των hedge funds να είναι μόλις 11%.

Η χθεσινή επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου είναι η 4η έξοδος στις αγορές από την αρχή του έτους και ήδη το Δημόσιο, μέσω του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους, έχει αντλήσει 7,5 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019 κατά 500 εκατ. ευρώ. Μετά και τη δρομολόγηση της πρόωρης αποπληρωμής των 2,9 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, οι δανειακές ανάγκες για το 2020 είναι σχεδόν μηδενικές και τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως το 2023. Ωστόσο, πρέπει να δημιουργούνται οι συνθήκες για συνεχή παρουσία υπό ευνοϊκούς όρους.

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της η χώρα μας δανείστηκε με αρνητικά επιτόκια, αποτελεί ένα φανταστικό νέο που επιβεβαιώνει ότι η Ελλαδα βγαίνει από την κρίση, τόνισε ο Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ξεκινώντας την ομιλία του σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια αριστείας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΙCC).

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «τώρα αισιοδοξούμε για ένα λάμπρο μέλλον και όλοι μας, ο πρωθυπουργός και όλα τα κυβερνητικά στελέχη εργαζόμαστε για το σκοπό αυτό». Επίσης ανέφερε ότι έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση που έχει μπροστά της μια ολόκληρη τετραετία, μια κυβέρνηση φιλική στο επιχειρείν, στο εμπόριο αλλά και στις μεταρρυθμίσεις προς όφελος της χώρας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:56