03/12/2020 22:21:05

Η πολυτάραχη ζωή του Ιωάννη Μεταξά στο νέο επεισόδιο της «Μηχανής του Χρόνου»

Η πολυτάραχη ζωή του Ιωάννη Μεταξά στο νέο επεισόδιο της «Μηχανής του Χρόνου» - Media

Αφιερωμένο στην πολυτάραχη ζωή του Ιωάννη Μεταξά, από τα φοιτητικά του χρόνια στο Βερολίνο μέχρι τους Βαλκανικούς πολέμους και από τη δράση του στον Εθνικό Διχασμό ως την ίδρυση του κόμματος των Ελευθεροφρόνων, είναι το νέο επεισόδιο της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο (Δευτέρα 14/10, 21.00, COSMOTE HISTORY HD).

 

Ο Μεταξάς ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, η οποία όμως αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Αρίστευσε στις σπουδές του στην Σχολή Ευελπίδων και, ως νεαρός αξιωματικός, υπηρέτησε στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, στο πλευρό του αρχιστράτηγου της εκστρατείας, Κωνσταντίνου. Η γνωριμία του με τον διάδοχο του θρόνου ήταν καθοριστική για τον Μεταξά, ο οποίος διατήρησε την τυφλή πίστη του στο θεσμό της μοναρχίας μέχρι το τέλος της ζωής του.

 

H «Μηχανή του Χρόνου» ρίχνει φως στον ρόλο του Μεταξά στις πολεμικές εξελίξεις στα Βαλκάνια, καθώς και στη στάση του στα χρόνια του Εθνικού Διχασμού, όταν τάχθηκε με το στρατόπεδο των φιλοβασιλικών, που υποστήριζε ότι η Ελλάδα έπρεπε να μείνει ουδέτερη κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Μεταξάς συμμετείχε παρασκηνιακά σε όλες τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά ξεχώρισε ως ο οργανωτής του Συνδέσμου των Επιστράτων, μίας ισχυρής παραστρατιωτικής οργάνωσης που έδρασε τα χρόνια του Διχασμού κατά των βενιζελικών.

 

Η δημοσιογραφική έρευνα του Χρίστου Βασιλόπουλου παρουσιάζει και τις σκοτεινές ημέρες του Μεταξά στην εξορία, όπου βρέθηκε για τρία χρόνια μετά τον Εθνικό Διχασμό. Μετά την περιπέτεια αυτή, το 1922, πολιτεύτηκε, ιδρύοντας το Κόμμα των Ελευθεροφρόνων. Η κοινοβουλευτική του πορεία, όμως, διακόπηκε με τη συμμετοχή του στο αντιεπαναστικό κίνημα των Λεοναρδόπουλου-Γαργαλίδη, που τον οδήγησε στην εξορία για ακόμα μία φορά. Το 1928, με την επιστροφή του Ελευθερίου Βενιζέλου στην εξουσία, ο Μεταξάς αποσύρθηκε από την πολιτική. Αφοσιώθηκε στην κόρη του, που έπασχε από φυματίωση και έμεινε μακριά από το δημόσιο βίο μέχρι και το 1932, όταν η εκλογική ήττα του Βενιζέλου επανέφερε στο προσκήνιο την πρώτη αντιβενιζελική κυβέρνηση μετά από μία δεκαετία.

 

Η εκπομπή προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.