search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:06
MENU CLOSE

Πώς είδαν οι οίκοι το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια

11.10.2019 13:57
Νέο ενοποιημένο σύστημα πληρωμών κόντρα σε Visa και Mastercard, ξεκινούν δεκαέξι ευρωπαϊκές τράπεζες  - Media

 

Σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, χαρακτηρίζουν οι διεθνείς οίκοι το σχέδιο «Ηρακλής», της ελληνικής κυβέρνησης, που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπίστωσε ότι δεν περιέχει κρατική ενίσχυση.

Η HSBC εκτιμά ότι το σχέδιο είναι οικονομικά βιώσιμο, καθώς υπερτερεί για την αντιμετώπιση του ζητήματος των NPLs, έναντι απλών τιτλοποιήσεων ή διατήρησης των υφιστάμενων σχεδίων. Αν και οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών θα γίνουν κατά 29% ακριβότερες σε όρους τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία, τα οφέλη έναντι του κόστους θα υπερκαλύψουν τα αρνητικά στοιχεία. Συνολικά εκτιμά ότι πρόκειται για ένα σχήμα που θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα και τις προοπτικές επίτευξης των στόχων.

Θετικά υποδέχθηκε το σχέδιο «Ηρακλής» και η JP Morgan, σημειώνοντας την κεφαλαιακή ανακούφιση ως το μεγαλύτερο όφελος, αν και επισημαίνει ότι η αποτελεσματικότητά του θα κριθεί από τη συμμετοχή των τραπεζών.

Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου σημειώνουν ότι εκκρεμούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου, οι οποίες όταν θα αποκαλυφθούν τα σημεία-κλειδιά θα αποτελέσουν:

  1. Το επίπεδο των προμηθειών που θα πρέπει να πληρώσουν οι ελληνικές τράπεζες ώστε να μην θεωρηθεί το πλάνο κρατική ενίσχυση.
  2. Το κεφαλαιακό όφελος των τραπεζών από τους senior τίτλους
  3. Τις τιμές με τις οποίες θα μεταφερθούν οι τιτλοποιήσεις και οι κίνδυνοι εκτέλεσης του σχεδίου

Το σχέδιο «Ηρακλής» μπορεί να αντιμετωπιστεί θετικά από τους οίκους αξιολόγησης, εκτιμά η Morgan Stanley, εν αναμονή των ανακοινώσεων των S&P και DBRS στις 25 Οκτωβρίου και 1η Νοεμβρίου, αντίστοιχα. Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, το σχέδιο για την αντιμετώπιση των NPLS των ελληνικών τραπεζών ενισχύει την εμπιστοσύνη προς τη χώρα, αν και θεωρεί πως η επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, θα πάρει αρκετό καιρό ακόμα. Ωστόσο, όταν αυτό συμβεί, εκτιμά πως θα ανοίξει η πόρτα για ένταξη στο QE.

Πιστωτικά θετική για τις ελληνικές τράπεζες κρίνεται το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης από τον οίκο Fitch, αφού, όπως αναφέρει, θα τις βοηθήσει να επιταχύνουν τη μείωση του μεγάλου ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων που επιβαρύνουν τα κεφάλαια, την κερδοφορία και την ικανότητά τους να δανείσουν.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά πως με το σχέδιο θα επιτραπεί στις τράπεζες η μεταβίβαση κόκκινων δανείων 30 δισ. ευρώ και στην ελληνική κυβέρνηση να δώσει εγγυήσεις για τις τιτλοποιήσεις, με αντάλλαγμα την αμοιβή με τους όρους της αγοράς, για το ρίσκο που αναλαμβάνει. 

Το σχέδιο για την Fitch, κρίνεται παρόμοιο με το ιταλικό GACS και αναμένει την εφαρμογή του εντός των επόμενων μηνών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:03