search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:32
MENU CLOSE

Βαρθολομαίος: Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος έλαβε μία ιστορική απόφαση

13.10.2019 18:32
Οικουμενικός Πατριάρχης για Αγία Σοφία: Αν γίνει τέμενος θα στρέψει τους πιστούς κατά του Ισλάμ - Media

 

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 800 ετών από τη χειροτονία του Αγίου Σάββα, Αρχιεπισκόπου Σερβίας, από τον αοίδιμο Οικουμενικό Πατριάρχη Μανουήλ Α’ στη Νίκαια της Βιθυνίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σήμερα, Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, στον Πατριαρχικό Ναό, προκειμένου να τιμηθεί και από τη Μητέρα Εκκλησία η ευλογημένη αυτή επέτειος-σταθμός στις σχέσεις με την Εκκλησία της Σερβίας.

«Ο Θεός μας καταξίωσε να ζήσουμε τη σημερινή ημέρα και να ενθυμηθούμε μεγάλα ιστορικά γεγονότα όπως ήταν η χειροτονία του Αρχιεπισκόπου Σάββα, εις την Νίκαιαν της Βιθυνίας, πριν από 800 χρόνια. Ο ‘Αγιος Σάββας τιμάται μεγάλως υπό των Σέρβων Ορθοδόξων αδελφών μας», ανέφερε ο Παναγιώτατος, στην ομιλία του μετά τη Θεία Λειτουργία, και πρόσθεσε ότι η Μητέρα Εκκλησία θεώρησε χρέος της να τιμήσει και αυτή το μεγάλο αυτό γεγονός.

Μεταξύ των πιστών που εκκλησιάστηκαν ήταν και ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη, Ολεκσάντρ Γκαμάν, και η παρουσία του έδωσε την αφορμή στον Παναγιώτατο να αναφερθεί στη χθεσινή απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αναγνώριση της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

«Σήμερα θα πρέπει να είναι ο κ. γενικός πρόξενος, όπως και όλοι μας, ιδιαιτέρως ευτυχής διότι, όπως γνωρίζετε, αδελφοί, χθες η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος έλαβε μία ιστορική απόφαση, σύμφωνα με την οποία αφ’ ενός αναγνωρίζεται και επιβεβαιούται το αποκλειστικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να απονέμει τα Αυτοκέφαλα εκεί όπου παρίσταται ανάγκη, και αφ’ ετέρου, κατά συνέπειαν, και επί τη βάσει αυτού του δικαιώματος του Πατριαρχείου μας, η Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος ανεγνώρισε το Αυτοκέφαλον που έδωσε το Πατριαρχείο μας, προ μηνών, εις την νεοπαγή Αυτοκέφαλον Εκκλησίαν της Ουκρανίας. Πιστεύουμε και ευχόμεθα εδώ εις το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι τελικώς το εκκλησιαστικόν θέμα της Ουκρανίας θα αποτελέσει το σημείον, γύρω από το οποίο θα επαναβεβαιωθεί και θα ενισχυθεί η ενότης των αδελφών Αγίων Ορθοδόξων του Θεού Εκκλησιών επί τη βάσει της γνησίας εκκλησιαστικής παραδόσεως και κανονικής τάξεως. Εμείς από τη θέση αυτή ευχαριστούμε την αδελφή Εκκλησία της Ελλάδος και ευγνωμονούμε τον Μακαριώτατον Πρόεδρον της Συνόδου της Ιεραρχίας Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο οποίος έλαβε την πρωτοβουλία και οδήγησε τα πράγματα εις το χθεσινό αίσιον αποτέλεσμα».

Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε και στη σημερινή χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Ιερωνύμου, στο Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας, καθώς και στην εκλογή ακόμα δύο νέων Μητροπολιτών, Φθιώτιδος και Λήμνου, και δύο βοηθών Επισκόπων, εκφράζοντας τα θερμά συγχαρητήρια και τις ευχές του προς τους επαξίως εκλεγέντες από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Φιλαδελφείας Μελίτων, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Μύρων Χρυσόστομος, Σασίμων Γεννάδιος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Κυδωνιών Αθηναγόρας.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, ο οποίος εξήρε την ανεπανάληπτη προσωπικότητα και τις αρετές του Αγίου Σάββα, τόσο ως μοναχού στο ‘Αγιον Όρος όσο και ως Ιεράρχη, και επισήμανε ότι δημιούργησε έναν άρρηκτο δεσμό ανάμεσα στη Μητέρα Εκκλησία και τον πολιτισμό του Βυζαντίου με τον λαό της Σερβίας.

Μετά την απόλυση τελέστηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου Μανουήλ Α’.

Χθες, Ιεράρχες, κληρικοί και μέλη της Ομογένειας της Πόλης πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στη Νίκαια της Βιθυνίας (Ιznik), κατά την οποία ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, που μεταξύ άλλων έχει πραγματοποιήσει σπουδές και στη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου, είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο ιστορικό γεγονός της χειροτονίας του Αγίου Σάββα, ως Αρχιεπισκόπου Σερβίας, που τελέσθηκε στην πόλη αυτή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:31