25/02/2021 12:58:37

Σχίσμα προ των πυλών: Η ρωσική εκκλησία απειλεί με διαγραφή τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Σχίσμα προ των πυλών: Η ρωσική εκκλησία απειλεί με διαγραφή τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο - Media
 
Τεράστιες εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Αθήνας προκαλεί η αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, με τον κίνδυνο σχίσματος να είναι πλέον εμφανής.
 
Σε μια πρωτοφανή κίνηση, η Εκκλησίας της Ρωσίας αποφάσισε να προχωρήσει στην διαγραφή του ονόματος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών από τα Δίπτυχά της αν ο κ. Ιερώνυμος μνημονεύσει τον Κιέβου Επιφάνιο.
 
Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, η ρωσική Σύνοδος διαφωνεί με την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας [...] πάντα παρέμεινε στην κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Μητέρας Εκκλησίας – Οικουμενικού Πατριαρχείου».
 
Επίσης, ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν συμφωνεί με την αναφορά του Αρχιεπισκόπου στην απουσία της ρωσικής Εκκλησίας από την Κρήτη λέγοντας πως «Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ότι «λόγω της απουσίας του Πατριαρχείου Μόσχας» από τη Σύνοδο της Κρήτης το 2016 «δεν υπήρξε ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα της χορήγησης αυτοκεφάλου».
 
Στην πραγματικότητα, το θέμα του αυτοκεφάλου εξαιρέθηκε από την ατζέντα της Συνόδου πολύ νωρίτερα, κατόπιν επιμονής του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
 
Ο Ρώσος Πατριάρχης κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι ακολούθησε πλήρως τη γραμμή της Κωνσταντινούπολης και ότι αγνόησε τις εκκλήσεις των 9 μητροπολιτών που είχαν διφορετική άποψη, τους οποίους ανέφερε ονομαστικά.
 
Πληροφορίες: orthodoxia.info

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.