search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:52
MENU CLOSE

Με όπλο την τεχνολογία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2095
17/10/2019
20.10.2019 03:00
33.jpg

 

Στην αγορά των ΗΠΑ μπαίνει, με εμφατικό τρόπο, η Theon Sensors (ΘΕΩΝ Αισθητήρες) μέσω στρατηγικής συνεργασίας της με την εταιρεία Harris Night Vision USA (νυν ESA – Night Vision), καθώς ανέλαβαν από κοινού την υλοποίηση συμβολαίου ύψους 249 εκατ. δολαρίων στο πλαίσιο εξοπλιστικού προγράμματος για το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Το συμβόλαιο ανατέθηκε στην εν λόγω αμερικανική εταιρεία από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019, με τις παραδόσεις να ξεκινούν την άνοιξη του 2020 και να ολοκληρώνονται τον Σεπτέμβριο του 2024.

Η Theon Sensors, ως υποκατασκευαστής, πρόκειται να προμηθεύσει τον Αμερικανό συνεργάτη της με το νυχτερινής όρασης δίκυαλο ΝΥΧ σε μορφή Semi Knock Down Kit, Η τελική συναρμολόγηση και δοκιμή του προϊόντος θα υλοποιηθεί στις ΗΠΑ, στο Roanoke της Virginia. Επιπλέον, η Τheon Sensors θα παρέχει τα παρελκόμενα νυχτερινής όρασης και ανταλλακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας.

 

Success story…

H στρατηγική συμμαχία της Theon Sensors με τον Αμερικανό συνεργάτη της και το συμβόλαιο για το πρόγραμμα Squad Binocular Night Vision Goggle (SBNVG) αποτελούν ένα σημαντικό ορόσημο και, επί της ουσίας, ένα success story για την αμυντική συνεργασία και τις εξαγωγές ανάμεσα στις δύο χώρες. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Theon Sensors Κρίστιαν Χατζημηνάς στην παρουσίαση του ντιλ την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στην Αθήνα, το αρχικό ποσό των 249 εκατ. δολαρίων μπορεί μέχρι και να υπερδιπλασιαστεί, ανάλογα με την πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος μέχρι το 2024, δηλαδή να ξεπεράσει τελικά τα 500 εκατ. δολάρια.

Το συμβόλαιο προβλέπει αρχικά την παραγωγή περισσότερων των 14.000 συστημάτων.

Για να δοθεί μία σαφής εικόνα του επιτεύγματος της Theon Sensors είναι σκόπιμο να επισημανθεί ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε στις 6 Σεπτεμβρίου πως η ελληνική εταιρεία κέρδισε τον διαγωνισμό, δηλαδή δύο εβδομάδες νωρίτερα από την προκαθορισμένη τελική ημερομηνία ανακοίνωσης. Μάλιστα, στην «κούρσα» αυτή κατάφερε να ξεπεράσει έξι εταιρείες, με τελικό συνδιεκδικητή την αμερικανική L3, εταιρεία η οποία προμήθευε επί σειρά ετών τον αμερικάνικο στρατό με τα αντίστοιχα συστήματα.

Το σημαντικό είναι, σύμφωνα με τα ανώτατα στελέχη της Theon, ότι, σύμφωνα με τις συζητήσεις που είχαν μετά την ανάληψη του έργου με το αμερικανικό Πεντάγωνο, η νίκη επί της L3 ήταν σε τεχνικό επίπεδο και όχι μόνο σε ανταγωνιστικότητα κόστους.

 

Εξαγωγικός προσανατολισμός

Να σημειωθεί ότι η ελληνική εταιρεία έχει ήδη πολύ σημαντικό διεθνές αποτύπωμα καθώς εξάγει το 90% των προϊόντων της, με τζίρο εξαγωγών στα 400 εκατ. ευρώ και χρήση των προϊόντων της σε 50 χώρες. Στόχος της είναι, μέσα στο 2020, οι εξαγωγές να ανέβουν στα 500 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σε σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση ανακοίνωσης της συμφωνίας, δήλωσε: «Η επιτυχία της Theon Sensors είναι μία πολύ σημαντική είδηση, καθώς αποδεικνύει ότι μία ελληνική εταιρεία αμυντικών συστημάτων μπορεί να ανταγωνιστεί εταιρείες που προμηθεύουν τις καλύτερες ένοπλες δυνάμεις του πλανήτη».

Όπως σημείωσε ο υπουργός, η κυβέρνηση στηρίζει τη βιομηχανική παραγωγή, την καινοτομία και την εξωστρέφεια των ελληνικών εταιρειών και ο ίδιος θα πράξει τα δέοντα για να βοηθήσει την εξαγωγική προσπάθειά τους. Σύμφωνα με τον υπουργό, η επιτυχής συμμετοχή μιας ελληνικής εταιρείας σε διεθνή διαγωνισμό με ανταγωνιστικά προϊόντα είναι ένα γεγονός πολύ σημαντικό. Όταν, μάλιστα, αυτή κερδίζει συμβόλαιο για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, τις καλύτερες στον κόσμο, τότε το επίτευγμα της Theon Sensors είναι ακόμη πιο σπουδαίο.

Επιπλέον, ο υπουργός ευχαρίστησε τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ για την αποφασιστική συμβολή του στην ενδυνάμωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο Τζ. Πάιατ από την πλευρά του είπε ότι «χαιρετίζουμε τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας για οικονομική ανάπτυξη» και σημείωσε ότι «η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στα αμυντικά συστήματα αποτελεί προτεραιότητα». Επιπλέον, χαρακτήρισε το νέο συμβόλαιο ως «ένα ακόμη σπουδαίο παράδειγμα αμερικανικής – ελληνικής επιχειρηματικής και αμυντικής συνεργασίας, που είναι οι δύο κύριοι τομείς ενδιαφέροντος στον 2ο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ – Ελλάδας, ο οποίος πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου».

Σημείωσε ακόμη ότι η αναπληρωτής γραμματέας του Τμήματος Αμυντικών Συνεργασιών του Αμερικανικού Στρατού (DASA DE&C) Ann Cataldo συνεχάρη εξ ονόματος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ την εταιρεία για τη συμφωνία και εξέφρασε την υποστήριξή της και τον ενθουσιασμό της για αυτό το «επίτευγμα ορόσημο».

Τέλος, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα προσέθεσε ότι «η Theon Sensors θα συμμετάσχει στο ελληνικό περίπτερο στην AUSA 2019 που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα και μέσω του προγράμματος SelectUSA έχουμε παρουσιάσει την εταιρεία Theon Sensors στους κρατικούς οργανισμούς οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ που βοηθούν την ελληνική εταιρεία να βρει τη σωστή θέση για να αναπτύξει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην Αμερική».

O διευθύνων σύμβουλος της Theon Sensors Κρίστιαν Χατζημηνάς επεσήμανε πως «ήμασταν μέχρι τώρα η ηγέτιδα εταιρεία στον χώρο του night vision στην Ευρώπη. Ο πάγιος στόχος και όραμά μας για τη συμμετοχή μας στην αγορά της Αμερικής γίνεται σήμερα πραγματικότητα. Ύστερα από τέσσερα χρόνια επίμονης και εντατικής προσπάθειας, καταφέραμε να κερδίσουμε με τους Αμερικανούς συνεταίρους μας τον διαγωνισμό του αμερικανικού Πενταγώνου. Αυτό πιστεύουμε ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία ελληνικής εταιρίας αμυντικής βιομηχανίας στην αμερικανική αγορά».

Η Theon Sensors είναι μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη κατασκευάστρια εταιρία ηλεκτροπτικών συστημάτων νυχτερινής όρασης που χρησιμοποιούνται για την άμυνα και την ασφάλεια σε περισσότερες από 45 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ανάπτυξη και η παραγωγή των συστημάτων γίνεται στο Κορωπί, ενώ οι παγκόσμιες επιχειρηματικές δραστηριότητές της υποστηρίζονται από τρεις θυγατρικές στη Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σιγκαπούρη, με εγκαταστάσεις συμπαραγωγής στη Μέση και την Άπω Ανατολή. Είναι μέρος του ομίλου EFA Group.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:52