search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:38
MENU CLOSE

Χ.Α.: Δεν έκανε την θετική έκπληξη η S&P

27.10.2019 10:12
Χ.Α.: Δεν έκανε την θετική έκπληξη η S&P - Media

 

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές, κινήθηκαν στην συνεδρίαση της Παρασκευής οι ευρωαγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να επικεντρώνονται στο “Brexit”, στα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου, αλλά και στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ο δείκτης EuroStoxx 600 ενισχύθηκε 0,16%, στις 398,01 μονάδες.

Με θετικά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας στην Wall Street, με ώθηση από το ράλι της μετοχής της Intel.

Ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου, καθώς τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 5,99 δισ. δολάρια, ή 1,35 δολάρια ανά μετοχή και τα έσοδα στα 19,19 δισ. Οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη στα 1,23 δολάρια και έσοδα στα 18,05 δισ.

Πάνω από το 38% των εταιρειών του S&P 500 έχει ανακοινώσει τριμηνιαία αποτελέσματα μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την FactSet. Από τις επιχειρήσεις αυτές, το 78% κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στο εμπορικό μέτωπο, ΗΠΑ και Κίνα φέρονται να είναι κοντά στην ολοκλήρωση κάποιων τμημάτων της συμφωνίας, μετά από επικοινωνία μεταξύ των κορυφαίων διαπραγματευτών των δύο χωρών.

“ΗΠΑ και Κίνα έχουν κάνει πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις και βρίσκονται κοντά στην οριστικοποίηση του περιεχομένου, σημαντικού μέρους του πρώτου σκέλους της εμπορικής συμφωνίας”, ανέφερε το γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου των ΗΠΑ για το Εμπόριο, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.

Η υπηρεσία εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση, προκειμένου να αναφερθεί στην πορεία των διαπραγματεύσεων, μετά από μια νέα επαφή του κ. Λαϊτχάιζερ και του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε.

“Οι ΗΠΑ τα πηγαίνουν πολύ καλά, στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα” διαμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι “η Κίνα θέλει πάρα πολύ να υπογράψει μια εμπορική συμφωνία”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ακόμα ότι “η Κίνα θα αγοράσει πολλά περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα”.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,57% στις 26.958,06 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,41% στις 3.022,55 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,7% στις 8.243,12 μονάδες.

Μικρά κέρδη σημείωσαν την Παρασκευή οι διεθνείς τιμές του αργού.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Δεκεμβρίου, κέρδισε 0,57%, κλείνοντας στα 62,02 δολάρια το βαρέλι, με εβδομαδιαία άνοδο της τάξης του 3,5%.

Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 0,76%, στα 56,6 δολάρια το βαρέλι. Σε εβδομαδιαία βάση, η τιμή του ενισχύθηκε κατά 4,5%.

Αν και απώλεσε το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών κερδών του στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο χρυσός, έκλεισε με μικρά κέρδη και πάνω από τα 1.500 δολάρια η ουγκιά.

Ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 0,04%, κλείνοντας στα 1.505,30 δολάρια ανά ουγκιά, έχοντας αγγίξει νωρίτερα έως και τα 1521 δολάρια. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο από τις 9 Οκτωβρίου.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός ενισχύθηκε κατά 0,8%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με την συνεδρίαση της Παρασκευής, αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη ανοδική, με τον γενικό δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαία κέρδη 1,13% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, στο ίδιο διάστημα, να καταγράφει κέρδη 3,23%.

Με δεδομένη την αργία της Δευτέρας, την επόμενη εβδομάδα των τεσσάρων συνεδριάσεων, η εγχώρια αγορά θα κληθεί να τιμολογήσει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P, αλλά και τις διαθέσεις των διεθνών αγορών.

Πιο συγκεκριμένα, κατά μία βαθμίδα, σε “ΒΒ-“, αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο η Standard and Poor’s, διατηρώντας θετικό outlook στην αξιολόγηση. Ο οίκος προβλέπει μέση ανάπτυξη 2,5% την τριετία 2019 – 2022, κυρίως λόγω ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης. Την ίδια στιγμή, έχουν μειωθεί τα ρίσκα για τον προϋπολογισμό, μετά τις δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις του δημοσίου.

Το θετικό outlook υποδηλώνει ότι ενδέχεται να ακολουθήσει νέα αναβάθμιση της Ελλάδας εντός 12 μηνών, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις, ενισχύοντας τις οικονομικές προοπτικές και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Ένας ακόμη λόγος πιθανής αναβάθμισης, θα ήταν η αξιοσημείωτη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών. Στον αντίποδα, ανάπτυξη χαμηλότερη των προβλέψεων, ή “πάγωμα” των μεταρρυθμίσεων θα οδηγούσε σε σταθερό outlook.

Σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών, η αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, μάλλον, έχει προεξοφληθεί από την τελευταία ανοδική κίνηση της εγχώριας αγοράς, που περίμενε κάτι περισσότερο, ενώ συνεχίζει να προβληματίζει η αδύναμη εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αλλά και η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την Beta Sec., “στην κατά μία ημέρα μικρότερη χρηματιστηριακή εβδομάδα που έρχεται και στα λίγα προγραμματισμένα γεγονότα, ξεχωρίζουν η γενική συνέλευση της Trastor στις 29 Οκτωβρίου με θέμα την Α.Μ.Κ. και η λήξη της δημόσιας πρότασης στον ΟΠΑΠ, στα 9,12 ευρώ ανά μετοχή”.

Επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα διεξαχθεί η τακτική δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο επιτόκιο της δημοπρασίας (0,10% η προηγούμενη), καθώς η τρίμηνη διάρκεια της έκδοσης του Οκτωβρίου έκλεισε με αρνητική απόδοση, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:37