search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:26
MENU CLOSE

Καταβολή-εξπρές για εφάπαξ και επικουρικές προωθεί το υπουργείο Εργασίας

01.11.2019 08:52
Mέση σύνταξη για 10 χρόνια στα 780€ αν υιοθετηθούν δύο μέτρα του ΔΝΤ - Media

 

Το υπουργείο Εργασίας αναζητά σχέδιο για να τρέξει με πιο γρήγορους ρυθμούς η καταβολή των εκκρεμών εφάπαξ και επικουρικών συντάξεων, καθώς υπολογίζεται ότι σήμερα εκκρεμούν συνολικά 123.655 αιτήσεις.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, το υπουργείο θέτει ως στόχο μέσα σε δυο μήνες από την αίτηση συνταξιοδότησης για κύρια σύνταξη, να καταβάλλονται το εφάπαξ και η επικουρική ενώ από την υποβολή της αίτησης θα δίνεται η προσωρινή επικουρική σύνταξη.

Σύμφωνα με καταγγελίες των συνταξιούχων στο ΕΝΔΙΣΥ, το ΕΤΕΑΕΠ είχε σταματήσει εδώ και δύο χρόνια να δίνει ακόμη και προσωρινή επικουρική σύνταξη, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να περιμένουν χρόνια για την καταβολή της επικουρικής σύνταξης.

Επικουρικές συντάξεις

Επικουρική σύνταξη μέσα σε δύο μήνες από την αίτηση συνταξιοδότησης καταβάλλοντας άμεσα την προσωρινή επικουρική σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας.

Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια είχε σταματήσει να καταβάλλεται η προσωρινή επικουρική ενώ πλέον το υπουργείο Εργασίας την ενεργοποιεί.

Έτσι, αν κάποιος ασφαλισμένος δικαιούται επικουρική της τάξης των 180 ευρώ το μήνα (που είναι μια μέση σύνταξη), μπορεί να ζητήσει να εισπράξει την προσωρινή (της τάξης των 144 ευρώ/μήνα) για όσο διάστημα μεσολαβεί μέχρι να δοθεί η κανονική του επικουρική.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΝΔΙΣΥ, Νίκο Χατζόπουλο, με την κατάθεση της αίτησης για επικουρική σύνταξη, το ΕΤΕΑΕΠ υποχρεούται βάσει των σχετικών διατάξεων να δώσει προσωρινή επικουρική σύνταξη στους δικαιούχους, η οποία θα είναι ίση με το 80% της τελικής επικουρικής που θα τους καταλογιστεί.

Εφάπαξ

Σήμερα ο εργαζόμενος για να του καταβληθεί το εφάπαξ θα πρέπει πρώτα να του καταβληθεί η σύνταξη και μετά το ποσό του εφάπαξ με αποτέλεσμα η καθυστέρηση στην καταβολή να φτάνει τα δύο χρόνια. Αυτό που περιλαμβάνει το νέο σχέδιο είναι η απονομή του εφάπαξ να γίνεται μέσα σε δύο μήνες από την παραίτηση του εργαζόμενου χωρίς να συνδέεται με το αν έχει καταβληθεί η σύνταξη.

Οι αιτήσεις απονομής εφάπαξ εξετάζονται από το ΕΤΕΑΕΠ σήμερα με κριτήριο την ημερομηνία παραλαβής της συνταξιοδοτικής πράξης και την τρέχουσα περίοδο για παράδειγμα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοτικών και κοινοτικών Υπαλλήλων εξετάζονται οι υποθέσεις με ημερομηνία μέχρι 09/2018.

Πλέον, κατά μέσο όρο, η εφάπαξ παροχή διαμορφώνεται σε περίπου 12.900 ευρώ, σημαντικά μειωμένη σε σχέση με αυτή που προβλεπόταν πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα νέα εφάπαξ είναι μειωμένα έως και κατά 22%.

Με το νέο σύστημα το εφάπαξ υπολογίζεται με δύο τρόπους:

1. Για το διάστημα ασφάλισης ως τις 31/12/2013 το βοήθημα θα είναι ίσο με το 60% του μέσου όρου των αποδοχών των 5 τελευταίων ετών και θα πολλαπλασιάζεται με το σύνολο των ετών εργασίας.

2. Για το διάστημα ασφάλισης από 1/1/2014 και εφεξής το εφάπαξ θα ισοδυναμεί με την επιστροφή των εισφορών που πλήρωσαν οι εργαζόμενοι (Δημοσίου, ΔΕΚΟ, Τραπεζών και Ταμείων Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα). Για τον υπολογισμό του ποσού που δικαιούται ο ασφαλισμένος από την 1/1/2014 και μετά προβλέπεται η εφαρμογή νέου μαθηματικού τύπου που θα υπολογίζει την επιστροφή εισφορών ανάλογα με τη μεταβολή των μισθών.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:26