09/08/2020 16:29:11
7.5.2012

Σε νέα φάση ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε νέα φάση ο ΣΥΡΙΖΑ - Media

Από το Μαρικάκι

«Οδεύουμε σε μία μεταβατική φάση όπου θα επιχειρηθεί η δημιουργία ενός νέου πολιτικού σκηνικού με νέα σχήματα, με νέα πρόσωπα κεντροδεξιάς κατεύθυνσης ή με επίκεντρο μια νέα σοσιαλδημοκρατία με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ για να προληφθεί ο ανερχόμενος λαϊκός ριζοσπαστισμός που θα οδηγήσει τα πράγματα προς μία πραγματική ανατροπή προς όφελος του λαού».

Αυτή την προειδοποίηση απεύθυνε η Αλέκα Παπαρήγα στους ψηφοφόρους, αιτιολογώντας την εκ νέου άρνηση του ΚΚΕ – εν όψει των διερευνητικών διεργασιών για σχηματισμό κυβέρνησης -  να συμπράξει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας της Αριστεράς. Αυτή τη στιγμή η προειδοποίηση της Αλέκας ίσως βρίσκει ευήκοα ώτα σε ένα περιορισμένο αριστερό ακροατήριο, κυρίως κομουνιστογενούς προέλευσης και αναφοράς. 

Από την πλευρά του ο Τσίπρας αναγνώρισε ότι « η μεγάλη μας άνοδος δεν αποτελεί επιβράβευση ενός κόμματος ή ενός προσώπου, αλλά επιβράβευσης μιας πρότασης. Της πρότασής μας για κυβέρνηση της αριστεράς που με τη στήριξη του λαού θα ακυρώσει το μνημόνιο και θα ανατρέψει την προδιαγεγραμμένη πορεία του λαού μας προς τη δυστυχία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας σχεδόν τετραπλασιάσει τα ποσοστά του έχει πλέον πάνω του στραμμένους τους προβολείς όχι μόνο από εκείνους που τον ψήφισαν αλλά και από εκείνους που δεν τον ψήφισαν κι εκ των πραγμάτων θα κληθεί να κάνει διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος με βάση τα νέα δεδομένα, δηλαδή με βάση το γεγονός ότι ένα τεράστιο αναλογικά κομμάτι ενός κεντρώου ακροατηρίου, πλέον τον παρακολουθεί στενά. Ποιος θα το φανταζόταν πριν λίγο καιρό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έφτανε να υπολείπεται της ΝΔ κατά 132.267 ψήφους με το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ των 3 εκ. ψηφοφόρων του 2009 να έχει πέσει στις 800 χιλιάδες ψηφοφόρους;

Τι σημαίνει αυτό για την πολιτική – ιδεολογική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ (που μοιραία αλλάζει, όπως περιγράψαμε και στο τελευταίο προεκλογικό ποστ); Η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε για «ανασύσταση της σοσιαλδημοκρατίας με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ», πολλοί αναλυτές έχουν μιλήσει εδώ και καιρό για την προοπτική της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι μιλούν ακόμη και για το νέο ΠΑΣΟΚ.

Με τα λόγια του ίδιου του Τσίπρα στη δήλωση για το εκλογικό αποτέλεσμα, η εντολή των ψηφοφόρων περιέχει και προτροπή για την ανανέωση του χώρου του:

«Την εμπιστοσύνη τους [σ.σ των ψηφοφόρων] την εκλαμβάνουμε ως εντολή και για δική μας ανασυγκρότηση, για τη δική μας επανίδρυση στην κατεύθυνση μιας μεγάλης μαζικής λαϊκής και δημοκρατικής παράταξης της αριστεράς».

Προφανώς, στην αρχή μιας νέας φάσης η οποία μόλις ξεκίνησε, τίποτε δεν έχει κριθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί από τα γεγονότα να ξεπεράσει γρήγορα το στάδιο των πανηγυρισμών για τον εκλογικό του θρίαμβο. Το εκλογικό αποτέλεσμα πάνω απ' όλα αποτελεί ένδειξη του τι αξιώνουν πλειοψηφικά κοινωνικά στρώματα από τα κόμματα κι εν προκειμένω από τα αριστερά, στις σημερινές ιστορικές συνθήκες συντριβής κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους και κράτους δικαίου…

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.