15/01/2021 16:46:07

Σχέδια για ακτοπλοϊκή επανασύνδεση του Βόλου με λιμάνι της Συρίας

Κορωνοϊός: Κλείνει και η παραλία του Βόλου - Media

 

Προοπτικές αναθέρμανσης των εμπορικών σχέσεων της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδος με την Μέση Ανατολή, δημιουργεί η προσδοκία επαναλειτουργίας της ιστορικής γραμμής φέρυ μποτ Βόλος - Συρία ( στο λιμάνι της Ταρτούς).

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης απέστειλε σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουρισμού & Ναυτιλίας (ΠΟΕΤΝ) Ιωάννη Μανδρινό στην οποία και προτείνει την επανασύσταση της γραμμής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μανδρινός βρέθηκε πρόσφατα στην Δαμασκό όπου είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Ghassan Qallaa και τα υπόλοιπα μέλη της Πανσυριακής Ομοσπονδίας Επιμελητηρίων.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή θα πρέπει να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα για την συνέργεια επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ γίνεται μία ιστορική αναδρομή στο χρονικό της λειτουργίας της γραμμής από το 1979 έως και το 1985.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: «Στο πλαίσιο της επισκέψεώς σας στην Δαμασκό και της πολύ σημαντικής σύσκεψης που επίκειται με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου κ. Ghassan Qallaa και τα υπόλοιπα μέλη της Πανσυριακής Ομοσπονδίας Επιμελητηρίων, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε -ώστε εν συνεχεία να το μεταφέρετε- για το πάγιο αίτημά μας, ως Επιμελητήριο Μαγνησίας και ως θεσμοθετημένο μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, αναφορικά στην επαναλειτουργία της γραμμής Βόλος-Λατάκια Συρίας.

Ευελπιστούμε από την πλευρά σας να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να σημάνει η επανέναρξη του διαλόγου για το θέμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Σας υπενθυμίζω σ’ αυτό το σημείο, σε μία σύντομη ιστορική αναδρομή, ότι η πορθμειακή σύνδεση Βόλου-Ταρτούς λειτούργησε τη χρονική περίοδο 1977-1985 (πρώτο δρομολόγιο 14.8.1977). Η λειτουργία της διεκόπη εξαιτίας κυρίως της ανάπτυξης των οδικών μεταφορών, αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό της θεαματικής βελτίωσης του τουρκικού οδικού δικτύου τη δεκαετία του’80. Το ζήτημα παρέμεινε σε εκκρεμότητα την επόμενη δεκαπενταετία, ενώ ανακινείτο με την ευκαιρία επισήμων επισκέψεων στη μία ή στην άλλη χώρα. Σημαντικό βήμα για την επαναλειτουργία εμπορικού πορθμείου με τους λιμένες της Συρίας απετέλεσε η Συμφωνία Θαλασσίων Μεταφορών, που υπέγραψαν στη Δαμασκό ο τότε Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδος, κ. Χ. Παπουτσής, με τον Σύρο Υπουργό Μεταφορών κ. Μακράμ Ομπέιντ στις 28.5.2001 (Νόμος 2994/2002).

Η επαναλειτουργία της πορθμειακής σύνδεσης του Βόλου με τον συριακό λιμένα της Ταρτούς είτε με αυτόν της Λαττάκειας, επανήλθε κατά την επίσημη επίσκεψη στη Συρία (29.3-05.4 2001), Ελληνικής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του ΥΕΝΑΝΠ κο Γ. Βλάχο, τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου κ. Πέτρο Σούρλα και τον Διευθυντή Λιμενικής Πολιτικής του ΥΕΝΑΝΠ. Η Ελληνική αντιπροσωπεία συνοδευόμενη από την Πρέσβυ της Ελλάδος στη Δαμασκό, κα Κ. Ζαγοριανού, και τον προξενικό Λιμενάρχη Λαττάκειας του ΥΕΝΑΝΠ, πραγματοποίησε συναντήσεις υψηλού επιπέδου με στελέχη της Συριακής κυβέρνησης.

Η ανάπτυξη των θαλάσσιων διαδρόμων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι πρωταρχικός μας στόχος ώστε να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα για την συνέργεια επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών.

Τέλος, στο πλαίσιο της δημιουργίας του διμερούς Ελληνοσυριακού Επιμελητηρίου θα θέλαμε να μεριμνήσετε και να μεταφέρετε στον κ. Ghassan Qallaa και τα υπόλοιπα μέλη της Πανσυριακής Ομοσπονδίας Επιμελητηρίων την πρόσκληση για την φιλοξενία στην πόλη μας, ώστε να συζητήσουμε όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τις δύο πλευρές».

Πηγή thessaliaeconomy.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.