search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:53
MENU CLOSE

Nordic Monitor: Το τουρκικό σχέδιο για την επιστροφή των «οκτώ» – Έντονη αντίδραση Κοτζιά – Τι απαντά το ΥΠΕΞ

13.11.2019 14:56
Nordic Monitor: Το τουρκικό σχέδιο για την επιστροφή των «οκτώ» - Έντονη αντίδραση Κοτζιά - Τι απαντά το ΥΠΕΞ - Media

 

«H πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών δεν επιθυμεί να προβεί σε κάποιο σχόλιο επί του δημοσιεύματος, το οποίο αφορά τον τότε υπουργό Εξωτερικών και την προηγούμενη κυβέρνηση, που έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σχετικά με την ακρίβεια ή μη των όσων αναφέρονται», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τα όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Nordic Monitor περί απορρήτου σχεδίου για επιστροφή των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κατηγορούνται για το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016. Για το σχέδιο φέρεται να ήταν ενήμερη και η ελληνική πλευρά.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ επισημαίνει από πλευράς της ότι «δεν διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται» και προσθέτει ότι «γνώμονας της Ελλάδας πάντοτε είναι η τήρηση των κανόνων του Δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Νωρίτερα, το δημοσίευμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ο οποίος έκανε λόγο για ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών που διαψεύστηκαν ήδη το καλοκαίρι 2016.

«Για ποιο λόγο ελληνικά ΜΜΕ αναμασούν δημοσίευμα τριτοκλασσάτης ιστοσελίδας που αναπαράγει ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών που διαψεύστηκαν ήδη το καλοκαίρι 2016; που το πάει ελληνικό κέντρο συντονισμού επίθεσης σε βάρος μου; μαλλον ομολογούν οτι δεν τους βγαίνουν Πρέσπες και Προσφυγικό» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς χαρακτηριστικά.

«Επειδή στελέχη ΝΔ ήταν που πρότειναν την ανταλλαγή 8 τουρκων με τους 2 Έλληνες φανταρους, που έφερα πίσω στην πατρίδα χωρις ανταλλάγματα, δεν θα μπορούσα να πιστέψω ότι ο Ν.Δένδιας θα υπονοούσε με ανακοίνωσή του πιστη στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε βαρος πρώην ΥΠΕΞ Ελλάδας», πρόσθεσε σε νέο tweet, σχολιάζοντας την απάντηση των κύκλων του υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο όπως ισχυρίζεται το Nordic Monitor, αποκαλύπτουν τα «απόρρητα» έγγραφα, τα οποία έφερε στη δημοσιότητα, ο τουρκικός στρατός είχε προετοιμαστεί για την επιστροφή των οκτώ που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα «εμπιστευτικά» έγγραφα που επικαλείται, το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας διαβίβασε εντολές στην Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων και στις αεροπορικές μονάδες στις 16 Ιουλίου 2016 στις 16:15, δίνοντάς τους εντολή να εκτελέσουν ένα σχέδιο για να φέρουν το ελικόπτερο και τους οκτώ Τούρκους πίσω. Ο στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία στην Αθήνα ενημερώθηκε επίσης για τη διαταγή.

Σύμφωνα με αυτά τα έγγραφα, η Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων ήρθε σε επαφή με την ελληνική πλευρά μετά την χρήση ενός ελικοπτέρου Sikorsky από τους Τούρκους αξιωματικούς για να εγκαταλείψουν την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ισχυρίζεται ότι αποκαλύπτει η ιστοσελίδα, οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να επιστρέψουν όχι μόνο το ελικόπτερο αλλά και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν για να αποφύγουν τα βασανιστήρια, την κακή μεταχείριση και τον πιθανό θάνατο στα χέρια του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας.

Η εντολή επιβεβαιώνεται από ένα μήνυμα που δημοσίευσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Twitter στις 16 Ιουλίου, στις 17:15, στο οποίο αναφέρει ότι είχε μιλήσει τότε με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στο τηλέφωνο και ισχυρίστηκε ότι ο Κοτζιάς τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει οκτώ στρατιώτες το συντομότερο δυνατό.

Η τουρκική πλευρά ειδοποιήθηκε για τους Τούρκους αξιωματικούς που κρατήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη όταν το τμήμα Interpol της ελληνικής αστυνομίας κατέθεσε έκθεση στην Ιντερπόλ δηλώνοντας ότι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί βρέθηκαν υπό κράτηση όταν προσγειώθηκαν με ελικόπτερο Sikorsky S70 Black Hawk με αριθμό 11308 στις 16 Ιουλίου, στις 11:50. Στην έκθεση αναφέρονται τα ονόματα όλων των επιβατών και σημείωνεται ότι είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα. Το σημείωμα υψηλής προτεραιότητας της Ιντερπόλ μεταφέρθηκε στην μονάδα της Ιντερπόλ της Τουρκίας και διαβιβάστηκε στον τουρκικό στρατό.

Παρόλο που φάνηκε ότι υπήρξε κάποια πολιτική συμφωνία ανάμεσα σε Τούρκους και Έλληνες αξιωματούχους τις πρώτες ώρες μετά το περιστατικό, το σχέδιο για την επιστροφή των Τούρκων αξιωματικών αναβλήθηκε όταν η ελληνική πλευρά κατέγραψε τις αιτήσεις ασύλου στο σημείωμα προς την Ιντερπόλ. Η ελληνική δικαιοσύνη προχώρησε στην αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου των Τούρκων, οι οποίοι έθεσαν το αξιόπιστο φάσμα των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης εάν επέστρεφαν στην Τουρκία.

Πολλοί αξιωματικοί στις τουρκικές εγκαταστάσεις κράτησης, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων στρατηγών, υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Οι ευρέως διαδεδομένοι ισχυρισμοί επαληθεύτηκαν τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη όσο και από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Human Rights Watch και το Κέντρο για την Ελευθερία της Στοκχόλμης, οι οποίες κάλυπταν τις κρατήσεις τους, για μήνες που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι μυστικές εντολές του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας να επιστρέψουν τόσο το Sikorsky όσο και οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί στην Τουρκία, διαβιβάστηκαν στην αεροπορική μονάδα της Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων με τον κώδικα “Harekat Yıldırım” (Επιχείρηση Αστραπή), ο οποίος με τούρκους στρατιωτικούς όρους σημαίνει ότι η επιχείρηση θα έπρεπε να ξεκινήσει εντός 10 λεπτών από την παραλαβή της εντολής.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι τουρκικές Δυνάμεις διέταξαν ένα ελικόπτερο με 10 μέλη στο πλήρωμά του να μεταβούν στην Αλεξανδρούπολη. Το 2ο Τάγμα Ειδικής Προστασίας, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και υπάγεται στην Κεντρική Διοίκηση στην Άγκυρα, διατάχθηκε επίσης να εκχωρήσει αρκετά στρατεύματα για να εξασφαλίσει την επιστροφή των οκτώ Τούρκων από την Ελλάδα.

Η επιχείρηση συντονίστηκε από το Κέντρο Διοίκησης και Επιχειρήσεων Ένοπλων Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου (SKKHM) και το Κέντρο Επιχειρήσεων Αεροπορικής Διοίκησης των Δασικών Δυνάμεων. Η εντολή γράφτηκε από τον ανθυπολοχαγό Caner Acar, αξιωματικό πληροφοριών, και εγκρίθηκε από τον συνταγματάρχη Armagan Ustael.

Το σχέδιο φαίνεται πως είχε αποτύχει, αφού οι δικαστικές αρχές και οι αρχές επιβολής του νόμου εξέφρασαν ανησυχίες για τις νομικές επιπτώσεις, εάν οι Τούρκοι στρατιωτικοί παραδίδονταν χωρίς δίκαιη δίκη. Στην πραγματικότητα, μετά από ακροάσεις και προσφυγές, και στους οκτώ χορηγήθηκε άσυλο στην Ελλάδα παρά τις αντιρρήσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση. Η ομάδα που στάλθηκε στην Ελλάδα κατάφερε να πάρει μόνο την άδεια για το Sikorsky το απόγευμα της 16ης Ιουλίου 2016.

Το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο απέρριψε την ιδέα της αποστολής των αξιωματικών, λέγοντας ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία, όπου συνεχίζεται η εκκαθάριση της στρατιωτικής και δημόσιας διοίκησης. Έξι πιλότοι και δύο τεχνικοί – αναγνωρισμένοι ως Maj. Gencay Büyük, Maj. Ahmet Güzel, Capt. Abdullah Yetik, Capt. Feridun Çoban, Capt. Süleyman Özkaynakçı, Capt. Uğur Uçan, Master Sgt. Bilal Kurugül και Master Sgt. Mesut Fırat – όλοι αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Η Τουρκία προσφέρει 4 εκατ. τουρκικές λίρες (περίπου 700.000 δολάρια) για τη σύλληψη και των οκτώ στρατιωτών, σύμφωνα με μια λίστα από το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:52