08/08/2020 11:56:00

Παρουσίαση του βιβλίου «Ανεπιθύμητο Παρελθόν: Οι φάκελοι πολιτικών φρονημάτων στον 20ο αιώνα και η καταστροφή τους» στον Πολυχώρο Στάση

Παρουσίαση του βιβλίου «Ανεπιθύμητο Παρελθόν: Οι φάκελοι πολιτικών φρονημάτων στον 20ο αιώνα και η καταστροφή τους» στον Πολυχώρο Στάση - Media

 

Εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου «Ανεπιθύμητο Παρελθόν: Οι φάκελοι πολιτικών φρονημάτων στον 20ο αιώνα και η καταστροφή τους» του Βαγγέλη Καραμανωλάκη πραγματοποιούν οι εκδόσεις «Θεμέλιο», τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, στις 19.00 το απόγευμα, στον πολυχώρο Στάση, στην Παλαμηδίου 12, στον Άλιμο.

Τριάντα χρόνια μετά την καύση των φακέλων της Ασφάλειας, πραγματοποιείται μια συζήτηση για τη διαχείριση της μνήμης των ταραγμένων μεταπολεμικών χρόνων, την οποία συντονίζει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Θανάσης Γιαλκέτσης.

Ομιλητές είναι ο δημοσιογράφος Παύλος Κλαυδιάνος και ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας του ΕΚΠΑ και συγγραφέας Βαγγέλης Καραμανωλάκης.

Λίγα λόγια για το βιβλιο

Τον Αύγουστο του 1989, λίγους μήνες πριν την πτώση του Τείχους και ενώ η ελληνική κοινωνία συγκλονιζόταν από το σκάνδαλο Κοσκωτά, η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΣΥΝ, η μοναδική κυβέρνηση συνεργασίας Δεξιάς-Αριστεράς στον 20ό αιώνα, αποφάσισε την καύση περίπου 17.500.000 ατομικών φακέλων κοινωνικών φρονημάτων που διατηρούσε η Ασφάλεια. Έτσι η Ελλάδα, στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, έγινε η πρώτη και μόνη διεθνώς χώρα που προχώρησε στην καταστροφή αυτής της σκοτεινής κληρονομιάς ενός αυταρχικού παρελθόντος.

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη εξαίρεση, σε σχέση με τη διεθνή εμπειρία; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα του βιβλίου. Δεν γράφτηκε για να θρηνήσει το καμένο περιεχόμενο των φακέλων• θα ήταν μάταιο, καθώς οι στάχτες δεν ξαναγίνονται έγγραφα. Παρότι μιλάει για τους φακέλους, δεν είναι μια αναλυτική ιστορία τους. Είναι μια ιστορία των όσων γέννησαν οι φάκελοι, όλων εκείνων που οδήγησαν στην ανοχή ή και στην επιδοκιμασία της ελληνικής κοινωνίας έναντι της καταστροφής. Είναι μια προσπάθεια κατανόησης της καύσης τους ως ορόσημο της ολοκλήρωσης ενός πρώτου κύκλου διαχείρισης του πολλαπλά τραυματικού και διχαστικού μεταπολεμικού και μετεμφυλιακού παρελθόντος.

Τριάντα χρόνια πριν, μέσα στον καπνό των καμένων φακέλων από την υψικάμινο της Χαλυβουργικής έσμιξαν φόβοι, τραυματικές μνήμες, κουτσουρεμένες ζωές, μαζί με ελπίδες και νέους ορίζοντες προσδοκιών που γεννούσε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Γι’ αυτά θέλει να μιλήσει το βιβλίο, ξαναδιαβάζοντας την ιστορία της μεταπολεμικής κυρίως Ελλάδας, για το αρχείο και τη μνήμη, για ένα τραυματικό παρελθόν, το οποίο, την ώρα της αποδοχής του καταστράφηκε πλέον ως ανεπιθύμητο.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.