25/02/2020 05:55:21

Καρκίνος του πρωκτού: Τα ασαφή πρώιμα συμπτώματα

Καρκίνος του πρωκτού: Τα ασαφή πρώιμα συμπτώματα - Media
 
Την ανησυχία των επιστημόνων στις ΗΠΑ κι όχι μόνο έχει προκαλέσει πρόσφατη έρευνα σύμφωνα με την οποία αυξάνονται διαρκώς τόσο τα κρούσματα καρκίνου του πρωκτού, όσο και οι θάνατοι από αυτόν.
 
Σύμφωνα με την έρευνα που καλύπτει διάστημα σχεδόν 15 χρόνων, η αύξηση των κρουσμάτων ήταν της τάξης του 3% κάθε χρόνο, με νεαρούς αφροαμερικάνους, και πιο ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες να είναι τα συνηθέστερα θύματα.
 
Όσον αφορά στα αίτια για την αύξηση αυτή, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οφείλεται σε αλλαγές σε περιβαλλοντικές εκθέσεις και κυρίως στην αύξηση της μόλυνσης με τον ιό HPV ο οποίος θεωρείται υπάιτιος για το 80-90% όλων των πρωκτικών καρκίνων.
 
Τα βασικά συμπτώματα
Τα κύρια συμπτώματα του καρκίνου του πρωκτού, αν και διαφέρουν από άτομο σε άτομο, είναι τα εξής:
  • αιμορραγία στον πρωκτό
  • φαγούρα στον πρωκτό
  • μάζα στην είσοδο
  • πόνος ή αίσθημα φουσκώματος
  • αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου
  • ασυνήθηστες εκρρίσεις από τον πρωκτό (βλέννα ή πύον)
  • πρησμένοι λεμφαδένες στην περιοχή
Σημειώνεται πάντως, ότι το 20% των καρκίνων του πρωκτού είναι ασυμπτωματικό στα αρχικά στάδια, ενώ ειδικοί επισημαίνουν ότι τα ίδια συμπτώματα μπορεί να έχει και άτομο με αιμορροΐδες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει μπέρδεμα.
 
Γι΄αυτό το λόγο, αλλά και για το γεγονός ότι οι εξετάσεις για τον καρκίνο του πρωκτού είναι πιο δύσκολες, σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν, καλό είναι να υπάρξει επίσκεψη σε ειδικό.
 
Πληροφορίες: Prevention

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.