search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:14
MENU CLOSE

Σπίρτζης: «Η χώρα χρεοκόπησε με ενισχυμένη αναλογική και αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσουμε ποτέ»

23.11.2019 13:56
Σπίρτζης: «Η χώρα χρεοκόπησε με ενισχυμένη αναλογική και αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσουμε ποτέ» - Media

 

«Πάγιο και διαχρονικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Χρήστος Σπίρτζης, κατά τη συζήτηση επί της Συνταγματικής Αναθεώρησης στην Ολομέλεια της Βουλής, ο οποίος κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να τολμήσει να αποτινάξει τους νεοφιλελεύθερους δογματισμούς.

Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση συμπλήρωσε με νόημα πως η χρεωκοπία της χώρας έγινε με καθεστώς ενισχυμένης αναλογικής για να συμπληρώσει πως: «τα παιδιά μας ξενιτεύτηκαν σε καθεστώς ενισχυμένης αναλογικής, το εργασιακό πλαίσιο καταργήθηκε σε καθεστώς ενισχυμένης αναλογικής, το Σύνταγμα και η Δημοκρατία μας πληγώθηκε με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής».

«H κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος συμπίπτει με την πρώτη κοινοβουλευτική περίοδο που η χώρα μας είναι απαλλαγμένη από τις μνημονιακές συμβάσεις και έχει ανακτηθεί το μέρος της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας που είχε παραδοθεί» τόνισε ο πρώην υπουργός Υποδομών που συνέχισε λέγοντας πως «δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε, για παράδειγμα ότι συμπολίτες μας έμεναν έξω από τα δημόσια νοσοκομεία γιατί είχαν εκκρεμείς ασφαλιστικές εισφορές».

Αναφερόμενος στο ακαταδίωκτο βουλευτών και υπουργών ο Χρήστος Σπίρτζης τόνισε πως η ισχύουσα διάταξη έχει προκαλέσει εύλογη καχυποψία σε βάρος του πολιτικού κόσμου και οδήγησε στην απαξίωση της πολιτικής.

«Η ερμηνευτική δήλωση που έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την καρδιά της αλλαγής του άρθρου 86 όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο Αλέξης Τσίπρας. Θεωρούμε στοιχειώδες και αυτονόητο ότι στα υπουργικά αδικήματα δεν περιλαμβάνονται όσα τελέστηκαν απλώς επ’ ευκαιρία της άσκησης υπουργικών καθηκόντων και ότι αυτά επομένως, ιδίως πράξεις δωροδοκίας, διώκονται από τη Δικαιοσύνη και όχι από τη Βουλή», επισήμανε κάνοντας έκκληση στους βουλευτές της ΝΔ να υιοθετήσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας τη δεύτερη θεματική ενότητα για τα κοινωνικά δικαιώματα ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής ανέφερε πως: «δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η συνταγματική επιταγή διασφάλισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου διαγράφηκε από τα εγχειρίδια των πολιτικών της συντηρητικής διακυβέρνησης και των ακραία νεοφιλελεύθερων επιλογών και η πατρίδα μας, ο λαός μας, έζησε με ζοφερό τρόπο τα αποτελέσματα που είχαν οι μνημονιακές πολιτικές στις ζωές των συμπολιτών μας».

Αναφερόμενος στο επιτελικό κράτος που νομοθέτησε η Νέα Δημοκρατία ήταν ιδιαίτερα επικριτικός. Μάλιστα, το χαρακτήρισε «μνημείο οικοδόμησης κομματικού κράτους από τον πρωθυπουργό μέχρι την τελευταία δομή του δημόσιου βίου» ενώ κάθετα αντίθετος ήταν και στην πρόταση για εκλογή Προέδρου χωρίς διευρυμένη πλειοψηφία. «Αρκεί να αναλογιστούμε αν θα μπορούσαν οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας στη μεταπολίτευση να παίξουν τον ρόλο που έπαιξαν σε κρίσιμες στιγμές έχοντας εκλεγεί με μια μειοψηφία από το ελληνικό κοινοβούλιο» είπε με νόημα.

Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε πως: «είναι εδραιωμένη άποψη ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι εκλεγμένος βουλευτής ώστε να μην παραδίνονται με ελαφριά την καρδία οι τύχες του λαού και της χώρας σε όποιον τεχνοκράτη εξυπηρετεί τη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία ή συγκεκριμένα συμφέροντα».

«Οι πρωθυπουργοί πρέπει να ορίζονται από τον ελληνικό λαό και οφείλουν να λογοδοτούν μόνο σε αυτόν» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις ρυθμιστικές αρχές τόνισε πως: «είναι πραγματικά λυπηρό αυτές οι αρχές να λειτουργούν με τον τρόπο που λειτουργούν. Είναι πιο εξαρτημένες και από την εξάρτηση, για αυτό στο άρθρο 101 ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την αναδιάρθρωση του τρόπου ίδρυσης, λειτουργίας και ελέγχου των αποφάσεων των ανεξάρτητων και ρυθμιστικών αρχών με πραγματικό, ουσιαστικό έλεγχο και όχι ασυδοσία».

Τέλος, και όσον αφορά τη ψήφο των αποδήμων χαρακτήρισε θετική την προσπάθεια όλων των πτερύγων του κοινοβουλίου για κοινή θέση ενώ συμπλήρωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει από την κυβέρνηση να φέρει τις τελικές διατυπώσεις που θα δίνουν στους ομογενείς το δικαίωμα να εκλέγουν δικούς του αντιπροσώπους.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:12