search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:11
MENU CLOSE

Περί ιδιωτικής εκπαίδευσης

15.05.2012 10:21
Περί ιδιωτικής εκπαίδευσης - Media

Γράφει ο Ζαχόπουλος Αθανάσιος,

πρόεδρος ιδρυτών ελληνικών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων

Με αφορμή ένα άρθρο του κυρίου Χρήστου Πιλάλη , μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής  του ΣΥΝ,  παραθέτω ορισμένες σκέψεις μου.

Γράφει ο Ζαχόπουλος Αθανάσιος,

πρόεδρος ιδρυτών ελληνικών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων

Με αφορμή ένα άρθρο του κυρίου Χρήστου Πιλάλη , μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής  του ΣΥΝ,  παραθέτω ορισμένες σκέψεις μου.

Η Ιδιωτική Εκπαίδευση είναι η ατμομηχανή της εκπαίδευσης στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι  περίπου 100.000 γονείς εμπιστεύονται τα ιδιωτικά σχολεία για τη μόρφωση των παιδιών τους και επίσης δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι νεωτερισμοί που εφαρμόζονται στη δημόσια παιδεία έχουν ξεκινήσει και δοκιμαστεί επιτυχώς στην ιδιωτική εκπαίδευση 10 με 15 χρόνια πριν.

Η δεύτερη ξένη γλώσσα, τα αγγλικά στο δημοτικό, οι διαδραστικοί πίνακες, η πληροφορική κλπ υπήρχαν χρόνια  στα ιδιωτικά σχολεία, πολύ  πριν από τα δημόσια.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι στις στατιστικές μελέτες που πραγματοποιεί η έδρα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, στις αδιάβλητες γραπτές πανελλαδικές εξετάσεις, τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων επιτυγχάνουν κατά μέσο όρο 2 βαθμούς πάνω από τους βαθμούς των παιδιών στα δημόσια σχολεία με άριστα το 20.

Στις σημερινές συνθήκες κρίσης,  τα ιδιωτικά σχολεία πρέπει να συμπιέσουν το κόστος και να κατεβάσουν τα έξοδά τους χωρίς να υποβαθμίσουν την ποιότητα και  να  αντιμετωπίσουν  ταυτόχρονα και τις τεράστιες αυξήσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Διπλασιασμός καυσίμων σχολικών λεωφορείων και θέρμανσης, αύξηση του ΦΠΑ  όταν η εκπαίδευση είναι ο τελικός καταναλωτής για το ΦΠΑ, οι πολλοί και διαφορετικοί φόροι που έχουν επιβληθεί.κλπ

Για να μπορέσει λοιπόν να επιβιώσει ένα ιδιωτικό σχολείο χωρίς να υποβαθμίσει την ποιότητα και να προσφέρει εκπαίδευση χωρίς αυξήσεις, όπως συμβαίνει τα τρία τελευταία χρόνια και να μειώσει πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις τα δίδακτρά του, το ιδιωτικό σχολείο είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει  το ρυθμό της εποχής και να μειώσει, όχι υπέρογκα, και τους μισθούς των εργαζομένων, που θα συμβαδίζουν άλλωστε με τις μειώσεις που έχουν υποστεί όλοι οι άλλοι έλληνες.

Επί 35 χρόνια οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί πληρώνονται,  όπως ακριβώς οι δημόσιοι συνάδελφοί τους Με βάση όλη την ισχύουσα νομοθεσία και νομολογία (ν.682/77, απόφαση Α.Π. 1469/84, απόφαση Πρωτοδικείου Αθήνας 310/11) αλλά και τις γνωμοδοτήσεις των πλέον έγκυρων εργατολόγων Γ. Λεβέντη, Ι. Ληξουριώτη και Βας. Σκουρή, ο νόμος 4024/2011 εφαρμόζεται στη μισθοδοσία και βαθμολογική εξέλιξη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που ακολουθούν τους ομοιοβάθμους τους εκπαιδευτικούς του Δημοσίου τομέα. Παρά ταύτα η ΟΙΕΛΕ όλο αυτό το διάστημα αμφισβητούσε την εφαρμογή του 4024/11 και με τη βοήθεια ευνοϊκώς προσκείμενων προς την ηγεσία της στελεχών της δημόσιας διοίκησης, τα οποία εξέδιδαν αντικρουόμενες και ασαφείς εγκυκλίους, έσπερνε αναστάτωση και ανησυχία στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Προκειμένου να δοθεί τέλος στην ασάφεια και την αμφισβήτηση, το Υπουργείο Παιδείας, δια της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, έπραξε το αυτονόητο, ζήτησε από το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο της Πολιτείας, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να γνωμοδοτήσει επί του θέματος.  

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με ομόφωνη γνωμοδότησή του επιβεβαίωσε ότι οι Ιδιωτικοί Εκπαιδευτικοί υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο και στην εφαρμογή  του Νόμου 4024/2011, που αφορά στη βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη.

Αυτό λοιπόν επιβεβαιώθηκε με τον πιο ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο τρόπο από το πλέον αρμόδιο νομικό όργανο του Ελληνικού Κράτους.

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ως όφειλε,  έκανε δεκτή την ως άνω γνωμοδότηση. Σκάνδαλο θα ήταν να μην έκανε δεκτή την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΝΣΚ.

Ο ΣΙΕΙΕ επανειλημμένα είχε σημειώσει τη δημαγωγική και συκοφαντική στάση της ΟΙΕΛΕ, την οποία το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να “παραμένει ζωντανή συνδικαλιστικά”, εκμεταλλευόμενη τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τις αγωνίες των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών. Η στάση αυτή της ΟΙΕΛΕ δεν μας εκπλήσσει, αφού είναι γνωστή η καταστατική θέση της για κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:07