search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:27
MENU CLOSE

Απαισιοδοξία για μια εμπορική συμφωνία δεύτερης φάσης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα

25.11.2019 15:16
Τραμπ: Η εμπορική συμφωνία με την Κίνα ίσως μετατεθεί μετά τις εκλογές του 2020 - Media

 

Μία φιλόδοξη εμπορική συμφωνία “δεύτερης φάσης” μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας φαίνεται να είναι λιγότερο πιθανή, καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να επιτύχουν μία προκαταρκτική συμφωνία “πρώτης φάσης”, όπως δηλώνουν τόσο Αμερικανοί, όσο και Κινέζοι αξιωματούχοι, μέλη νομοθετικών σωμάτων, αλλά και ειδικοί σε εμπορικά ζητήματα.

Τον Οκτώβριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, ότι ο ίδιος ανέμενε την ταχεία έναρξη μιας δεύτερης φάσης των εμπορικών διαπραγματεύσεων, μετά την ολοκλήρωση της λεγόμενης πρώτης φάσης.

Η δεύτερη φάση θα επικεντρωθεί στην βασική καταγγελία των ΗΠΑ ότι η Κίνα κλέβει στην πραγματικότητα πνευματικά δικαιώματα των ΗΠΑ, αναγκάζοντας τις αμερικανικές εταιρίες να μεταφέρουν την τεχνολογία τους σε Κινέζους ανταγωνιστές τους, όπως είχε αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος στην ίδια δήλωση.

Ωστόσο η διεξαγωγή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2020, οι δυσκολίες στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας, σε συνδυασμό με την άρνηση του Λευκού Οίκου να συνεργαστεί με άλλες χώρες προκειμένου να ασκηθούν συντονισμένες πιέσεις στο Πεκίνο, μειώνουν τις ελπίδες για την επίτευξη ενός καλύτερου διαπραγματευτικού αποτελέσματος στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο διάρκειας 16 μηνών εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας προκάλεσε προβλήματα στις αμερικανικές επιχειρήσεις, αλλά και στους αγρότες, στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, καθιστώντας δυσκολότερη την οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο μεταξύ, σήμερα, η εφημερίδα “The Global Times”, που ελέγχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, ανέφερε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την πρώτη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:22