search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:26
MENU CLOSE

Έξι στους δέκα Ελληνες πληρώνουν εκπρόθεσμα τους λογαριασμούς

29.11.2019 08:45
Οφειλές στη ΔΕΗ: Έρχεται νέα απόφαση για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες - Media

 

Το 61% των Ελλήνων έχει πληρώσει εκπρόθεσμα τουλάχιστον έναν λογαριασμό τους τελευταίους 12 μήνες και μάλιστα, σε σχεδόν επτά από τις δέκα περιπτώσεις, πρόκειται για ένα σύνηθες γεγονός και όχι για μια ατυχή συγκυρία.

Αρκετοί δε από όσους τελικά πληρώνουν τους λογαριασμούς – εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα – το κάνουν με δανεικά, κυρίως από φίλους.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα συμπεράσματα της Ετήσιας Εκθεσης Πληρωμών των Καταναλωτών (European Consumer Payment Report 2019 – ECPR) που διενήργησε η σουηδική εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Intrum στην Ελλάδα και σε ακόμη 23 ευρωπαϊκές χώρες, σε δείγμα 24.000 καταναλωτών.

Εκθεση, στην οποία αποτυπώνονται αρκετά ανησυχητικά στοιχεία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η επιστροφή των καταναλωτών στον υπερδανεισμό, τάση η οποία ευνοείται σε σημαντικό βαθμό από την εύκολη πρόσβαση σε πιστωτικές κάρτες και δάνεια που παρέχει πλέον η τεχνολογία, μέσω –για παράδειγμα– μερικών απλών κινήσεων στο κινητό τηλέφωνο (σε smartphone).

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η έκθεση της Intrum κατέγραψε πως το 61% των Ελλήνων καθυστέρησε να πληρώσει τουλάχιστον έναν λογαριασμό τους τελευταίους 12 μήνες.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται στις 24 χώρες και είναι σχεδόν το διπλάσιο από το μέσο ποσοστό στην Ευρώπη (33%). Το 68% όσων δεν πλήρωσαν στην ώρα τους έναν λογαριασμό το κάνει σε τακτική βάση, ποσοστό που είναι επίσης το υψηλότερο μεταξύ των 24 χωρών.

Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 47%. Η Ελλάδα κατέχει επίσης μία αρνητική πρωτιά: είναι η χώρα στην οποία καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό, 40% έναντι 24% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος, αυτών που έχουν δανειστεί χρήματα ή έχουν φτάσει την πιστωτική τους κάρτα στο όριό της.

Αρνητικές είναι οι επιδόσεις των Ελλήνων καταναλωτών και σε ό,τι αφορά την κατανόηση βασικών οικονομικών όρων.

Το 48%, ποσοστό που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο στις 24 ευρωπαϊκές χώρες, δεν μπορεί να κατανοήσει και να συνδυάσει οικονομικούς όρους όπως είναι ο προϋπολογισμός, το επιτόκιο, η πιστοληπτική ικανότητα, κυμαινόμενο επιτόκιο και πληθωρισμός.

Με βάση τα παραπάνω, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση του Δείκτη Οικονομικής Ευημερίας που ενέταξε για πρώτη φορά φέτος στην έκθεσή της η Intrum.

Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 (όπου το 10 είναι η βέλτιστη επίδοση), η Ελλάδα βαθμολογείται με 5,30. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γερμανία με βαθμολογία 6,89.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03