search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:40
MENU CLOSE

Κινεζική οργή για τη συνάντηση Ομπάμα – Δαλάι Λάμα

19.02.2010 14:03
Κινεζική οργή για τη συνάντηση Ομπάμα - Δαλάι Λάμα - Media

Η Κίνα κατηγορεί τον Αμερικανό πρόεδρο ότι υπονομεύει τους δεσμούς των δυο χωρών με τη συνάντησή του με τον Δαλάι Λάμα και ζητά από την Ουάσιγκτον να φροντίσει να αποκαταστήσει την ισορροπία ανάμεσα στις δυο πλευρές, χωρίς ωστόσο να απειλεί με αντίποινα!

Η Κίνα κατηγορεί τον Αμερικανό πρόεδρο ότι υπονομεύει τους δεσμούς των δυο χωρών με τη συνάντησή του με τον Δαλάι Λάμα και ζητά από την Ουάσιγκτον να φροντίσει να αποκαταστήσει την ισορροπία ανάμεσα στις δυο πλευρές, χωρίς ωστόσο να απειλεί με αντίποινα!

Το Πεκίνο κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί επισήμως για τη συνάντηση που είχε ο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο με τον Δαλάι Λάμα, τον εξόριστο ηγέτη του Θιβέτ, λίγο μετά την ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις που προκλήθηκαν από την απόφαση των ΗΠΑ να πουλήσουν όπλα στην Ταϊβάν, αλλά και από τις διαφωνίες ανάμεσα στις δυο πλευρές για τη νομισματική πολιτική της Κίνας και τη λογοκρισία που έχει επιβάλλει στο Διαδίκτυο.

Οι Κινέζοι θεωρούν τη συνάντηση του Ομπάμα με τον Δαλάι Λάμα “σοβαρή
επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις τους” και ως προσβλητική για τα αισθήματα του κινεζικού λαού…

Αντίθετα, οργανώσεις εξόριστων Θιβετιανών θεωρούν σημαντική τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον γιατί με αυτήν ο Ομπάμα έστειλε ένα “σημαντικό μήνυμα”, ότι θεωρεί τον Δαλάι Λάμα, όχι απλώς θρησκευτικό ηγέτη, αλλά ως το νόμιμο ηγέτη του Θιβέτ, που εκπροσωπεί τις πολιτικές προσδοκίες του Θιβετιανού λαού. Ωστόσο, ο Ομπάμα ήταν προσεκτικός – κατά τη συνάντησή του – και εγκωμίασε
απλώς τη δέσμευση του Δαλάι Λάμα στη μη βία και στη συνέχιση του διαλόγου με την κινεζική κυβέρνηση.

Ο Ομπάμα κράτησε αποστάσεις από τα πολιτικά αιτήματα του Δαλάι Λάμα και τόνισε την υποστήριξή του στη διατήρηση της “μοναδικής θρησκευτικής, πολιτιστικής και γλωσσικής ταυτότητας του Θιβέτ”, καθώς και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων του, “στο πλαίσιο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:38