search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:41
MENU CLOSE

Πετρέλαιο στο Αιγαίο: Ήξεραν από τον Νοέμβριο

19.02.2010 15:22
Πετρέλαιο στο Αιγαίο: Ήξεραν από τον Νοέμβριο - Media

Η παρούσα κυβέρνηση γνώριζε κάμποσο πριν από την υπηρεσιακή ενημέρωση – στα μέσα Ιανουαρίου – για την ύπαρξη μεγάλου και εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος πετρελαίου νότια του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Πώς γνώριζε; Από την ανακοίνωση εργασίας του καθηγητή Ιωάννη Θ. Μάζη και του δρα Γεωργίου Σγούρου, κατά την 3η Εβδομάδα Ενέργειας του Ινστιτούτου Ενέργειας (ΙΕΝΕ), 9-13 Νοεμβρίου 2009, στην αίθουσα «Γιάννος Κρανιδιώτης», υπό την αιγίδα του ελληνικού ΥΠΕΞ, με κεντρικό τίτλο «Ενέργεια & Εξωτερική Πολιτική». Παρόντες στην παρουσίαση ήταν ο υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Ι. Μανιάτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης, αλλά και ο – λείπει ο… Μάρτης από τη Σαρακοστή; – πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Η παρούσα κυβέρνηση γνώριζε κάμποσο πριν από την υπηρεσιακή ενημέρωση – στα μέσα Ιανουαρίου – για την ύπαρξη μεγάλου και εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος πετρελαίου νότια του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Πώς γνώριζε;

Από την ανακοίνωση εργασίας του καθηγητή Ιωάννη Θ. Μάζη και του δρα Γεωργίου Σγούρου, κατά την 3η Εβδομάδα Ενέργειας του Ινστιτούτου Ενέργειας (ΙΕΝΕ), 9-13 Νοεμβρίου 2009, στην αίθουσα «Γιάννος Κρανιδιώτης», υπό την αιγίδα του ελληνικού ΥΠΕΞ, με κεντρικό τίτλο «Ενέργεια & Εξωτερική Πολιτική». Παρόντες στην παρουσίαση ήταν ο υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Ι. Μανιάτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης, αλλά και ο – λείπει ο… Μάρτης από τη Σαρακοστή; – πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Τι είχαν ανακοινώσει σε εκείνη την παρουσίαση οι δύο επιστήμονες; Αντιγράφουμε από την εργασία τους:

«Αναφορικά με το Καστελόριζο και τον υποθαλάσσιο χώρο της ΑΟΖ του, σημειώνουμε ότι αναλυτικές γεωφυσικές, βυθομετρικές και ιζηματολογικές έρευνες επιβεβαίωσαν ότι η περιοχή των βουνών του Αναξίμανδρου εμφανίζει ενεργά ηφαίστεια ιλύος που συνδέονται με την παρουσία υδριτών μεθανίου. Δείγματα υδριτών μεθανίου συλλέχθηκαν από ενδεικτικές δειγματοληψίες στα ηφαίστεια ιλύος που χαρτογραφήθηκαν με μεγάλη λεπτομέρεια σε υποπυθμένια στρώματα που δεν ξεπερνούν το 1,5 m. Η μορφή τους είναι “παγοκρυσταλλική”.

Ανακαλύφθηκαν επίσης νέα ηφαίστεια ιλύος (“Αθήνα” και “Θεσσαλονίκη”). Υδρίτες μεθανίου βρέθηκαν σε δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν στο Η.Ι. “Θεσσαλονίκη”. Από πρώτες εκτιμήσεις η ολική χωρητικότητα των ηφαιστείων ιλύος του συμπλέγματος του Αναξίμανδρου κυμαίνεται μεταξύ 2,56 – 6,40 c.km».

Και η κυβέρνηση Καραμανλή;

Προφανώς όμως δεν είστε… γεωλόγοι, όπως άλλωστε ούτε κι εμείς. Τι είναι λοιπόν αυτά τα «ηφαίστεια ιλύος», τα οποία αποτελούν «μάρτυρες» για την ύπαρξη υδρογονανθράκων; Ιδού η επιστημονική απάντηση:

* «Είναι κυρίαρχος γεωλογικός μηχανισμός για τη διαφυγή αερίων υδρογονανθράκων σε βαθιά θαμμένα ιζήματα».

* «Συναντώνται κυρίως σε ζώνες υποβύθισης και ορογενείς ζώνες όπου κυριαρχούν τεκτονικές συμπιεστικές τάσεις».

* «Τα ηφαίστεια ιλύος συνδέονται με την παρουσία στερεών υδριτών μεθανίου, που αποτελούν πιθανή πηγή εκμεταλλεύσιμου φυσικού πόρου αλλά και περιβαλλοντικού μολυντή. Η παρουσία των ηφαιστείων ιλύος στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ευρέως διαδεδομένη σε αρκετά σημεία της Μεσογειακής Ράχης».

* «Η δημιουργία τους οφείλεται σε υπερπιεσμένες, από υποκείμενα στρώματα αερίου μεθανίου, ροές ιλύος, οι οποίες “ξεπηδούν” διαμέσου των παραμορφωμένων ιζημάτων και φτάνουν μέχρι την επιφάνεια του πυθμένα σχηματίζοντας χαρακτηριστική μορφή “δόμου”. Τα πρώτα ηφαίστεια ιλύος στην Ανατολική Μεσόγειο καταγράφηκαν τη δεκαετία του 1970. Η σύνδεσή τους με την παρουσία υδριτών μεθανίου έδωσε ώθηση στην έρευνα και καταγραφή τους».

Η χαρτογράφηση της περιοχής νοτίως του Καστελόριζου έγινε στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Anaximander [EVK3 – 2001 – 0001233000]) με πρωτοβουλία του ΙΓΜΕ (Perissoratis et al., 2003).

Η εργασία των Μάζη και Σγούρου περιγράφει τα αποτελέσματα των ωκεανογραφικών πλόων που έγιναν στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος το 2003 και το 2004.

Συνεπώς είναι… βάσιμο άραγε να υποθέσουμε ότι και η κυβέρνηση Καραμανλή είχε γνώση του θέματος; Διότι, αν δεν είχε πλήρη γνώση, είχε τουλάχιστον σοβαρές ενδείξεις, οι οποίες υποθέτουμε ότι είχαν ληφθεί υπ’ όψιν στην άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής – όταν δηλαδή αποφάσιζε, με ατελή πάντως και μετέωρα βήματα, να απαγκιστρωθεί από την ετεροβαρή και μονομερή σχέση με τις ΗΠΑ και να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τη ρώσικη «αρκούδα».

Πανηγυρική επιβεβαίωση

 

Το ερώτημα είναι τι πλέον προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ώστε να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» που της προέκυψε. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η δημοσιοποίηση αυτής της υπόθεσης συμπίπτει απολύτως με τη χειρότερη κρίση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα, η οποία, κατά δηλώσεις του πρωθυπουργού, έχει απολέσει μέρος της εθνικής κυριαρχίας της και παράλληλα αποτελεί ένα διεθνές – ακριβέστερα: ευρωπαϊκό… – πειραματόζωο.

Στο προηγούμενο φύλλο σημειώναμε στη σελίδα 4, υπό τον τίτλο «Η χώρα σε συμπληγάδες», τους πολυεπίπεδους εκβιασμούς που υφίσταται και θα υποστεί η Ελλάδα από τους πολλούς «πρόθυμους» να τη… σώσουν από την κρίση και τις κερδοσκοπικές υποθέσεις. Μέσα σε λίγες ώρες επιβεβαιωθήκαμε καθώς:

1. Πράγματι ενεπλάκη το ΔΝΤ στην παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του Προγράμματος Σταθεροποίησης – είχαμε γράψει ότι το κλίμα προετοιμαζόταν ήδη από την κυβέρνηση.

2. Πράγματι οι Γάλλοι και οι Γερμανοί μάς έθεσαν τα εξοπλιστικά – φρεγάτες, άρματα, μαχητικά αεροσκάφη – ως προϋπόθεση για τη στήριξή τους. Το ότι διεφάνη πρόθεση στήριξης εκ μέρους τους, η οποία συντόμως αναιρέθηκε (όπως εκ μέρους μας εκφράστηκε η πρόθεση αγοράς γαλλικών φρεγατών και Eurofighter και διά… δημοσιευμάτων πήγε «πίσω») απλώς επιβεβαίωσε τον εκβιασμό, έναντι του οποίου, κατά πάσα πιθανότητα, η κυβέρνηση πέταξε την μπάλα στην εξέδρα επιχειρώντας να «αγοράσει» χρόνο!

3. Πράγματι στη Μόσχα, στο ταξίδι του πρωθυπουργού, οι Ρώσοι χτύπησαν «μια στο καρφί και μια στο πέταλο»:

* Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ την Τρίτη (μετά τη συνάντηση, παρουσία του Ρώσου διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία Μιχαήλ Ντμίτριεφ) μας ξαπόστειλε – με δημόσια δήλωσή του – στο ΔΝΤ και τη Διεθνή Τράπεζα για να δανειστούμε και να… «λύσουμε» τα οικονομικά προβλήματά μας.

* Ο πρωθυπουργός – και πραγματικό αφεντικό της Ρωσίας – Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη δική του συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου (η οποία έγινε παρουσία του αντιπροέδρου της ρώσικης κυβέρνησης Ι. Σέτσιν, αρμόδιου για ενεργειακά θέματα, αφού προηγουμένως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε μιλήσει για έναρξη κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη εντός εξαμήνου) γλύκανε τον πόνο μας λέγοντας ότι η «αρκούδα» θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να δώσει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις.

4. Την ίδια μέρα – της συνάντησης με τους Ρώσους – ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εκδήλωνε με «διαρροές» το… ανυπόκριτο ενδιαφέρον του για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας: ο εκπρόσωπός του Ρόμπερτ Γκιμπς δήλωνε ότι μια σειρά συμβούλων του Ομπάμα «είχαν συνομιλίες με τον πρόεδρο για την κατάσταση στην Ελλάδα και τον ενημέρωσαν για τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τις δυσκολίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι Έλληνες και ευρύτερα η Ε.Ε.».

Με δεδομένους τους εκβιασμούς, τον βαθιά πολιτικό χαρακτήρα της αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά και τη γνωστή πίεση της Τουρκίας, για να επιστρέψουμε στο – απολύτως συνδεόμενο με όλα αυτά – θέμα του πετρελαϊκού κοιτάσματος νοτίως του Καστελόριζου, αποτελεί πράγματι ένα μεγάλο ζήτημα το πώς η ελληνική κυβέρνηση θα το διαχειριστεί.

Το πόσο εύκολη είναι η διαχείριση από μια χώρα – και ειδικότερα την πολιτική τάξη που την κυβερνά – μαθημένη στις σφαλιάρες, μη ζητάτε να σας το απαντήσουμε εμείς. Τουλάχιστον όχι αυτές τις κρίσιμες ώρες…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:40