search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:16
MENU CLOSE

«Σκοτωμός» για τα λαμπάκια του στολισμού και στον Πύργο (Photos)

10.12.2019 08:15
«Σκοτωμός» για τα λαμπάκια του στολισμού και στον Πύργο (Photos) - Media

 

Το θέμα του Χριστουγεννιάτικου στολισμού στο δήμο Πύργου τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα μόνιμο θέμα συζήτησης τις γιορτές. Φέτος θα περίμενε κανείς πως η πόλη θα είχε άμεσα ανάλογη εικόνα με πέρυσι βασιζόμενη στον στολισμό που είδαμε να έχει τοποθετηθεί – τότε – κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Όμως ο στολισμός αυτός ποτέ δεν πληρώθηκε, δεν επεστράφη στην εταιρία που τον προμήθευσε, παραμένει στις αποθήκες του δήμου χωρίς να χρησιμοποιείται, ο δήμος σύρεται στα Δικαστήρια και επιπλέον, θα δαπανηθούν κι άλλα χρήματα για να νοικιαστεί στολισμός.

Χθες φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στην κεντρική πλατεία, το Μαγικό Εργοστάσιο ετοιμάζεται, αλλά στην υπόλοιπη πόλη, πλην των φωτοσωλήνων στις κολώνες ηλεκτροφωτισμού, άλλος στολισμός δεν υπάρχει. Και αυτό είναι κάτι που έχει δημιουργήσει τις πρώτες “γκρίνιες” στην πόλη.

Σύμφωνα με το HliaLive, είναι νωρίς – ίσως – να ασκήσουμε κριτική στη νέα δημοτική αρχή, αλλά ίσως θα μπορούσε να έχει κινηθεί πιο γρήγορα για κάτι τόσο προγραμματισμένο όπως οι γιορτές των Χριστουγέννων. Και αυτό που λέμε δεν είναι μιζέρια – προσφιλής λέξη των στελεχών του δήμου πλέον – απάντηση σε κάθε κριτική.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πέρυσι η προηγούμενη δημοτική αρχή του Γαβρίλη Λιατσή αποφάσισε να αφήσει πίσω τα έλατα που χρησιμοποιούσε για τη Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στην πλατεία και να προχωρήσει σε κάτι πιο σύγχρονο. Τότε μέσα από τις διαδικασίες που διέπουν τους διαγωνισμούς επιλέγει η εταιρία Season’s Decorations για την προμήθεια του δέντρου. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε εμπρόθεσμα – άλλωστε το δέντρο φωταγωγήθηκε πέρυσι στις 2 Δεκεμβρίου, νωρίτερα δηλαδή από ότι φέτος.

Όμως η υπόλοιπη πόλη ήταν αστόλιστη. Οι τεχνικές υπηρεσίες “τρέχοντας” εκπόνησαν μελέτη ώστε να δοθεί σε εταιρία η κατασκευή του νέου διάκοσμου που φωταγωγήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου. Αγώνας δρόμου από όλους δηλαδή για να μην θυμίζει η πρωτεύουσα της Ηλείας τον “φτωχό συγγενή” των Χριστουγέννων.

Βλέποντας τις προετοιμασίες φέτος, αντιληφθήκαμε πως αυτός ο διάκοσμος δεν είχε χρησιμοποιηθεί… Και ούτε πρόκειται σύμφωνα και με την απάντηση που λάβαμε από το δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο.

Αναζητήσαμε περισσότερες απαντήσεις στην εταιρία Season’s Decorations και πραγματικά μείναμε άναυδοι στα όσα μάθαμε σε επικοινωνία με εκπρόσωπό της.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή ζήτησε απο την εταιρία – ενόψει της σύμβασης που θα υπέγραφε μαζί της – να στείλει άμεσα το Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, για να προλάβει τις γιορτές όπως και έγινε. Η Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε στις 8 Ιανουαρίου 2019 αποφάσισε να μην επικυρώσει τα από 18 & 20-12-2018 πρακτικά της επιτροπής διεξαγωγής της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης της προμήθειας: «ΓΙΡΛΑΝΤΕΣ & ΛΟΙΠΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ» προϋπολογισμού 65.460,00 πλέον ΦΠΑ 24%, και να ματαιώσει τη διαδικασία. Αφού ήδη ο διάκοσμος είχε χρησιμοποιηθεί και οι γιορτές είχαν περάσει.

Νωρίτερα με την υπ’αρ.422/3-12-2018 ομόφωνη απόφαση της η Οικονομική Επιτροπή είχε εγκρίνει την προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση λόγω άγονου διαγωνισμού σύμφωνα με το άρθρο 106 παρ.5 και το άρθρο 32 του Ν.4412/2016 για το τμήμα Δ «γιρλάντες και λοιπά εορταστικά». Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης είχε αποφασιστεί να γίνει χωρίς ουσιώδη τροποποίηση των όρων του αρχικού διαγωνισμού και της 58/2-10-2018 μελέτης και να διενεργηθεί ηλεκτρονικά μέσω του ΕΣΗΔΗΣ κατόπιν έγγραφης πρόσκλησης του Δημάρχου, όπως και έγινε.

Η εταιρία Season’s Decorations προχώρησε δικαστικά το θέμα και ο δήμος Πύργου δικάστηκε ερήμην αφού κανένας εκπρόσωπός του – στη δίκη που έγινε αφότου είχε αναλάβει η νέα δημοτική αρχή – δεν παρέστη.

Ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος δεν επεστράφη ποτέ πίσω, ούτε ζητήθηκε από την εταιρία να τον παραλάβει.

Επίσης η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Πύργου, δεν έχει υπογράψει έγγραφο σχετικό με την παραλαβή του διάκοσμου, ωστόσο τα συνεργεία του δήμου ήταν αυτά που τον τοποθέτησαν κατόπιν εντολών που είχαν…

Για φέτος όπως μας δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος δεν θα χρησιμοποιηθεί ο διάκοσμος που παραγγέλθηκε πέρυσι, αλλά θα δαπανηθούν χρήματα για να ενοικιαστεί νέος από άλλη εταιρία.

Το δικό μας ερώτημα είναι γιατί ο δήμος Πύργου και η σημερινή δημοτική αρχή, δεν έρχεται σε συμφωνία με την εταιρία ώστε με τη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων να πληρωθεί ο εξοπλισμός και να χρησιμοποιηθεί, αντί να δαπανηθούν κι άλλα χρήματα – μπροστά στο φάσμα της δικαίωσης της εταιρίας από το Δικαστήριο, κάτι που σημαίνει πως ο δήμος θα έχει σπαταλήσει χρήματα για το στολισμό. Και φυσικά να είναι εγκαίρως στολισμένη η πόλη για τις γιορτές…

Να σημειώσουμε για να γίνει αντιληπτό από τους αναγνώστες πως η συγκεκριμένη εταιρία είναι αυτή που προμηθεύει το δήμο Βόλου, χριστουγεννιάτικο στολισμό. Το αποτέλεσμα του στολισμού της πρωτεύουσας της Μαγνησίας τα τελευταία χρόνια έχει γίνει θέμα συζήτησης σε όλη την Ελλάδα, για το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που υπήρξε.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:14