search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:55
MENU CLOSE

Ήπια κέρδη στην Ευρώπη, ελεγχόμενη διόρθωση στο Χ.Α.

12.12.2019 12:31
Κορωνοϊός-Χρηματιστήριο Αθηνών: Μέλος της διοίκησης βρέθηκε «θετικό» αλλά δεν... κλείνει - Media

 

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και τα αποτελέσματα στις βρετανικές εκλογές.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να μονοπωλήσει σήμερα η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την Κριστίν Λαγκάρντ να κάνει το ντεμπούτο της στην προεδρία της κεντρικής τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε όπως αναμενόταν σταθερά τα επιτόκια στο επίπεδο του 1,5% με 1,75% την Τετάρτη, ενώ αναμένει μέτρια οικονομική ανάπτυξη και χαμηλή ανεργία την επόμενη χρονιά.

Όπως προκύπτει από τις νέες προβλέψεις, τα 13 από τα 17 μέλη της Fed δεν βλέπουν κάποια αλλαγή στα επιτόκια ως το 2021. Τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη εκτιμούν ότι θα γίνει μόνο μία αύξηση επιτοκίου την επόμενη χρονιά.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την οικονομία, η Fed αναμένει ανάπτυξη 2% το 2020 και 1,9% του 2021.

“Η Fed θα προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων μόνο αν υπάρξουν επίμονες, ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό”, υποστήριξε την Τετάρτη ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.

Από την άλλη, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) διατήρησε σήμερα αμετάβλητη την πολιτική της, επισημαίνοντας ότι παραμένει επεκτατική και επαναλαμβάνοντας ότι είναι έτοιμη να παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος εάν χρειαστεί.

Ειδικότερα, η SNB διατήρησε αμετάβλητο στο -0,75% το επιτόκιο πολιτικής και το επιτόκιο στα υπόλοιπα των λογαριασμών όψεως.

Η κεντρική τράπεζα σημειώνει ταυτόχρονα ότι “το ελβετικό φράγκο παραμένει υπερτιμημένο και η κατάσταση στις ξένες αγορές συναλλάγματος συνεχίζει να είναι εύθραυστη”.

Όσον αφορά την πορεία της ελβετικής οικονομίας, η SNB προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1% το 2019 και 1,5% με 2% το 2020, ενώ επισημαίνει τους καθοδικούς κινδύνους από τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα μάκρο που δημοσιεύτηκαν, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Γερμανίας, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, υποχώρησε κατά 0,8% τον Νοέμβριο, από τον Οκτώβριο.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ήταν 1,2% υψηλότερος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Σε μη εναρμονισμένη βάση, ο πληθωρισμός επίσης επιβεβαιώθηκε στο +1,1% σε ετήσια βάση και στο -0,8% σε μηνιαία.

Αρνητικά κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, όπως και αναμενόταν.

Η παραγωγή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ υποχώρησε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και κατά 2,2% σε ετήσια. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν 0,5% μηνιαία πτώση και 2,3% ετήσια.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης βρήκε τους βασικούς δείκτες σε ελεγχόμενη διόρθωση, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, τον γενικό δείκτη να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των 880 μονάδων και τον τζίρο σε σχετικά χαμηλότερα από τα χθεσινά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 888 (+0,46%) και 878,32 μονάδων (-0,64%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 25 εκατ., από τα οποία τα 3,4 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απολύτως βραχύβιο δείχνει να αποδεικνύεται το χθεσινό ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης με σημαντικά κέρδη κινείται μόνο ο τίτλος της ΔΕΗ (+3,27%) και με αξιοσημείωτες απώλειες οι Πειραιώς (-1,83%), Aegean Airlines (-1,09%), Cenergy Holdings (-1,40%), Motor Oil (-1,25%), Jumbo (-1,90%), ΟΛΠ (-1,14%), TITC (-1,08%) και Σαράντης (-1,22%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, κλείσιμο του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 880 μονάδων, θα δώσει ενδείξεις αναβολής άμεσης κίνησης, προς σχετικά υψηλότερα επίπεδα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50