06/07/2020 03:06:43

Χρηματιστήριο: Επιλεκτικό ενδιαφέρον, λόγω έλλειψης εγχώριων καταλυτών

Χρηματιστήριο: Ήπιες ανοδικές εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας - Media

 

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη με θετική ημερήσια μεταβολή και η αύξηση του αριθμού των θετικών πρωταγωνιστών, ενώ προβληματίζει η παραμονή του τζίρου στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και η σημερινή συνεδρίαση έσπευσε να ικανοποιήσει, πλην της αύξησης του τζίρου, τα “αιτήματα” των αναλυτών.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, το επιλεκτικό ενδιαφέρον σε όλο το εύρος του ταμπλό, η μικτή εικόνα στις τραπεζικές μετοχές, η σχετικά χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών και με δεδομένη την έλλειψη εγχώριων καταλυτών, σαν πιθανότερο σενάριο δείχνει αυτό της διατήρησης του ενδιαφέροντος, από την κίνηση επιμέρους τίτλων.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 916,41 (-0,32%) και 925,09 μονάδων (+0,62%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 923,69 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,47%.

Ο τζίρος στα 76 εκατ., όμως από αυτά τα 15,8 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Μικτή, όπως προαναφέρθηκε, η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank -1,52%, Εθνική +2,13%, Eurobank +0,82%, Πειραιώς -0,06%).

Μένοντας στις τράπεζες, η Citigroup παραμένει αρνητική για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο συνολικά και διατηρεί την ουδέτερη σύστασή της για τις εγχώριες τράπεζες.

“Οι τράπεζες στην Ευρώπη, με τις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων και την επιβράδυνση των οικονομιών τους, είναι πιθανόν να δεχθούν επιπρόσθετη πίεση στα επιχειρηματικά τους μοντέλα”, επισημαίνει.

Οι τράπεζες που προτιμάει από την Ευρώπη είναι οι Credit Suisse, Suisse, ING Groep και Société Générale ενώ στον αντίποδα οι λιγότερο προτιμώμενες τραπεζικές μετοχές είναι των Barclays, Deutsche Bank και HSBC Holdings.

Για την Alpha Bank, η Citi διατηρεί την τιμή - στόχο σε 1,90 ευρώ ανά μετοχή (Neutral/High Risk).

Η τιμή - στόχος για τη Eurobank διατηρείται στα 1,00 ευρώ (Neutral/High Risk).

Για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή - στόχος που δίνει η Citi είναι τα 2,80 ευρώ ανά μετοχή (Neutral/High Risk).

Η νέα τιμή - στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς είναι τα 3,30 ευρώ ανά μετοχή (Neutral/High Risk).

Εν τω μεταξύ, η Μοοdy’s υποβάθμισε το outlook της πιστοληπτικής ικανότητας της ευρωζώνης σε “αρνητικό”, από “σταθερό”, για το 2020. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει την επιδείνωση του παγκόσμιου περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας ότι οι οικονομίες της ευρωζώνης είναι ευάλωτες στην άνοδο του προστατευτισμού και των γεωπολιτικών κινδύνων.

Από την άλλη, μεγάλη ήταν η ζήτηση εκ μέρους των επενδυτών για τα δύο διεθνή ομόλογα, που διέθεσε σήμερα στην αγορά η Κύπρος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ζήτηση για το 10ετες ομόλογο €1 δισ. ξεπέρασε τα €7,5 δισ., με το επιτόκιο να διαμορφώνεται, σύμφωνα με ενδεικτικά στοιχεία, στο 0,734% και για το 20ετες ύψους €750 εκατ., να ξεπερνά τα €6 δισ., με το επιτόκιο να εκτιμάται ενδεικτικά στο 1,135%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου η τελική εικόνα δίνει σχετικό πλεονέκτημα στους “buyers”, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΕΧΑΕ (-0,62%), Σαράντης (-0,91%), Lamda Development (-1,17%), Motor Oil (-1,35%), Jumbo (-1,10%), TITC (-2,06%) και Fourlis (-0,17%).

Από τις μετοχές που πέτυχαν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για Viohalco (+1,09%), 3E (+2,60%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,42%), Ελλάκτωρα (+1,09%), ΕΥΔΑΠ (+4,43%), Μυτιληναίο (+1,22%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,78%).

Με αυξομειώσεις συνεχίζεται η κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου σήμερα και μεταξύ άλλων, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, πέτυχαν να συνδυάσουν οι Audiovisual (+11,36%), Ελγέκα (+7,22%), Βιοκαρπέτ (+8,63%), Βιοτέρ (+9,09%), Μαθιός (+8,06%), Ιντρακόμ (+7,29%), Lavipharm (+4,55%), Σπύρου (+8,93%) και Κυριακούλης (+4,57%).

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.