search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:43
MENU CLOSE

Πομπέο: Ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα

21.01.2020 20:48
Ο Πομπέο «πυροβολεί» την Τουρκία: Υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ, κάνει «δώρο» στη Ρωσία με τους S-400 - Media

 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τόνισε την ανάγκη η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα να διεξαγάγουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, απομονώνοντας στην κριτική του στις αριστερές κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε πως η Νικαράγουα έχει ένα αυταρχικό καθεστώς, καλώντας την κυβέρνηση της χώρας να σταματήσει την καταστολή και να στηρίξει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, ενώ την ίδια γνώμη εξέφρασε σε δηλώσεις του και για τη Βενεζουέλα.

Οι συμμαχικές κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν πληγεί από αμερικανικές κυρώσεις, σε συνέχεια ανθρωπιστικών κρίσεων. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Νικαράγουα στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων του 2018 κατά της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα.

Η Βενεζουέλα, που περιλαμβάνεται στις οικονομίες των εξαγωγέων πετρελαίου, έχει καταρρεύσει οικονομικά υπό την ηγεσία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ο Μαδούρο κατηγορεί τις αμερικανικές κυρώσεις για τα οικονομικά δεινά της χώρας και απορρίπτει τις διεθνείς εκκλήσεις για προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.

«Δεν έχουμε δει αποδείξεις ότι ο Μαδούρο ενδιαφέρεται ούτε στο ελάχιστο να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Γνωρίζει ότι θα τις χάσει», είπε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα.

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ θα εξέταζαν να έχουν απευθείας συνομιλίες με τον Μαδούρο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε πως υπήρξαν πολλές συζητήσεις με τον Βενεζουελανό ηγέτη τους τελευταίους μήνες.

Ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως η αναφορά σε συζητήσεις με τον Μαδούρο σχετιζόταν με προσπάθειες άλλων χωρών και όχι των ΗΠΑ, όπως η Νορβηγία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:43