search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:46
MENU CLOSE

Στο Νταβός ο Μητσοτάκης – Η κλιματική κρίση στο «μενού», το χάος ανάμεσα σε Τραμπ και Γκρέτα (Photos | Video)

22.01.2020 17:03
Στο Νταβός ο Μητσοτάκης -  Η κλιματική κρίση στο «μενού», το χάος ανάμεσα σε Τραμπ και Γκρέτα (Photos | Video)  - Media

 

Η παγκόσμια οικονομική ελίτ εγκύπτει στην κλιματική κρίση: Το 50ό Φόρουμ του Νταβός ξεκίνησε τις εργασίες του με τον Ντόναλντ Τραμπ και την νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ. Τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις τους για το Κλίμα χωρίζει το χάος.

Στο χιονισμένο κάδρο του Νταβός, η υπερθέρμανση του πλανήτη κυριαρχεί φέτος στις εργασίες του Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ, χωρίς να λείπουν οι κόντρες για τη φορολογία αλλά και οι απειλές για δασμούς.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο Βρετανός ομόλογός του Σάτζιντ Τζάβιντ συγκρούστηκαν σήμερα για τη φορολογία, σε μια διαμάχη για το πώς η Ευρώπη φορολογεί τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρίες του κόσμου. 

Ο Τζάβιντ δήλωσε ότι η Βρετανία θα προχωρήσει με τον φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών τον Απρίλιο παρόλο που ο Μνούτσιν, που καθόταν λίγα μέτρα πιο πέρα στο ίδιο πάνελ, δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει «αυθαίρετα» αντίποινα.

Δίνοντας την εντύπωση ότι προσπαθεί να περιορίσει την ένταση, ο Μνούτσιν πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί κατ’ ιδίαν, όχι σε απευθείας τηλεοπτική κάλυψη, και ότι η βασική συζήτηση πιθανόν θα διεξαχθεί μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ο Μνούτσιν δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνάψουν μια νέα εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη εξετάζουν την επιβολή φόρων σε μηχανές αναζήτησης, πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακά καταστήματα προκειμένου να αντισταθμίσουν την απώλεια εσόδων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ουάσινγκτον, που υποστηρίζει ότι ένας τέτοιος φόρος στοχοθετεί αθέμιτα τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Η Γαλλία, που ήδη εξέτασε την επιβολή αντίστοιχου φόρου, συμφώνησε αυτή την εβδομάδα να αναστείλει την καταβολή για αυτή τη χρονιά του «ψηφιακού» φόρου αφού η Ουάσινγκτον απείλησε με δασμούς στα γαλλικά κρασιά. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός με τις ΗΠΑ για τον ‘ψηφιακό’ φόρο.

“Η Γαλλία είναι έτοιμη να αναβάλει την καταβολή του ψηφιακού φόρου για τον Δεκέμβριο του 2020” και “οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναστείλουν τις κυρώσεις” που απειλούσαν ότι θα επιβάλουν στα γαλλικά προϊόντα, είπε ο Γάλλος υπουργός στο περιθώριο του Φόρουμ του Νταβός.

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ευελπιστεί ότι σύντομα θα συναφθεί εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών και έτσι δεν θα υπάρξουν δασμοί για τις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων. «Είναι καλό να έχουμε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων, διότι θέλουμε να έχουμε μια συμφωνία σε μερικές βδομάδες, με την οποία θα κλείσουμε αυτό το θέμα», δήλωσε από το Νταβός.

Η πρόεδρος του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, μιλώντας στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, δήλωσε ότι η βία στους επτά τελευταίους μήνες των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην χώρα της έδειξε απόλυτη ασέβεια για τους ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις, προσθέτοντας ότι δεν θα ενδώσει σε αιτήματα που θα υπονόμευαν την πόλη. Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ βρίσκεται σε επιφυλακή για τον κοροναϊό, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της, επιβεβαιώνοντας ότι στο ασιατικό αυτό χρηματοπιστωτικό κέντρο εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα που είναι «εξαιρετικά πιθανόν» να οφείλεται στον κοροναϊό.

Γκρέτα vs. Τραμπ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ δήλωσε πως η φύτευση δένδρων δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σε μια προφανή επίπληξη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που δεσμεύθηκε για κάτι τέτοιο.

«Το σπίτι μας εξακολουθεί να καίγεται», είπε η Τούνμπεργκ, επαναλαμβάνοντας μια φράση που είχε πει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ πέρυσι. «Η αδράνεια αναζωπυρώνει τις φλόγες», πρόσθεσε η έφηβη ακτιβίστρια, στην πιο πρόσφατη αντιπαράθεσή της με τον 73χρονο πρόεδρο.

Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεσή τους για την κλιματική αλλαγή φαίνεται να είναι μια προσπάθεια και των δύο να πλαισιώσουν τη διαμάχη, με την Τούνμπεργκ να καλεί για άμεσο τερματισμό των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα ενώπιον ενός πολυπληθούς ακροατηρίου λιγότερο από μία ώρα προτού παρακολουθήσει τον Τραμπ να εκθέτει το κεντρικό θέμα της ομιλίας του στο ελβετικό χιονοδρομικό θέρετρο.

Σε μια διάσκεψη όπου τα περιβαλλοντικά θέματα βρίσκονται υπό το φως των προβολέων, ο Τραμπ τα απέφυγε σχεδόν εξ ολοκλήρου. Ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν σε μια υφιστάμενη πρωτοβουλία φύτευσης ενός τρισεκατομμυρίου δένδρων, αλλά αποκάλεσε τους ακτιβιστές για το κλίμα «απαισιόδοξους» και «κληρονόμους των ανόητων μελλοντολόγων του χθες» — ενώ αφιέρωσε μερικά λεπτά της ομιλίας του για να τονίσει την οικονομική σημασία του πετρελαίου και του αερίου.

Μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους ο Τραμπ είπε: «Πιστεύω πολύ στο περιβάλλον. Θέλω το πιο καθαρό νερό και τον πιο καθαρό αέρα». Η Τούνμπεργκ απάντησε κάνοντας λόγο για «κενές λέξεις και υποσχέσεις» των παγκόσμιων ηγετών. «Λέτε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να ανησυχούν… μην είστε τόσο απαισιόδοξοι και στη συνέχεια τίποτα, σιωπή.»

Νωρίτερα η Τούνμπεργκ κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να ακούσουν τους νεαρούς ακτιβιστές, οι οποίοι τους ακολούθησαν στο Νταβός φέτος. «Δεν μπορώ να παραπονεθώ ότι δεν έχω ακουστεί», είπε, προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο κατά την πρώτη ημέρα της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. «Η επιστήμη και η φωνή των νέων ανθρώπων δεν βρίσκονται στο επίκεντρο, αλλά πρέπει να είναι».

Πολλοί νεαροί ακτιβιστές μετέβησαν αυτή τη χρονιά στον ελβετικό χειμερινό τόπο αναψυχής ακολουθώντας το παράδειγμά της.

Ανάμεσά τους είναι και ο Ιρλανδός έφηβος Φιόν Φερέιρα, ο οποίος επινόησε έναν τρόπο για να αποφεύγεται να φθάνουν στους ωκεανούς τα μικροπλαστικά. Επίσης η 17χρονη Νοτιοαφρικανή ακτιβίστρια Αγιάκα Μελιτάφα και η Καναδή Ότομ Πελτιέ, η οποία αγωνίζεται για το πόσιμο νερό από τα 8 της χρόνια και έχει στόχο την προστασία των υδάτινων πόρων του πλανήτη.

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε σήμερα στο Νταβός πως «θα λάτρευε» να συναντούσε εκεί τη νεαρή ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής Γκρέτα Τούνμπεργκ, την οποία είχε επικρίνει έμμεσα χθες, Τρίτη, σε ομιλίες του.

«Θα λάτρευα να την δω, να της μιλήσω», είπε ο Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Άραγε ο ίδιος εξακολουθεί να θεωρεί πως η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη είναι «ένα παραμύθι»; «Όχι, καθόλου, όμως μερικές πλευρές της είναι», απάντησε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις και χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικά» τα αιτήματα των υποστηρικτών του περιβάλλοντος.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη στην ίδια συνέντευξη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσθέσουν περισσότερες χώρες στον κατάλογο των χωρών στις οποίες απαγορεύουν στους πολίτες τους να ταξιδεύουν και πρόσθεσε πως οι αλλαγές θα ανακοινωθούν σύντομα, χωρίς όμως να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες, Τρίτη, πως η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να προσθέσει στον κατάλογο επτά χώρες, την Λευκορωσία, την Ερυθραία, το Κιργιστάν, τη Μιανμάρ, τη Νιγηρία, το Σουδάν και την Τανζανία.

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη

O Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος, θα μιλήσει σε δύο εκδηλώσεις του WEF, ενώ θα έχει σειρά διμερών επαφών με σημαντικούς διεθνείς οικονομικούς παράγοντες στο περιθώριο του Φόρουμ. 

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της διοργάνωσης, διαμορφώνεται ως εξής:

-Την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, στις 12.30 ώρα Ελλάδας, ο Kυριάκος Μητσοτάκης θα συνομιλήσει, παρουσία κοινού, με τον καθηγητή Ιστορίας των πανεπιστημίων Harvard και Stanford Niall Ferguson. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί σε live streaming.

-Την ίδια ημέρα, στις 15.30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε πάνελ με θέμα «Αναζητώντας ένα Πράσινο New Deal», στο οποίο θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Frans Timmermans και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte. Το πάνελ θα μεταδοθεί σε live streaming.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Νταβός, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει επενδυτές και εκπροσώπους μεγάλων ξένων επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ENEL, Francesco Starace, τη διευθύνουσα σύμβουλο της Visa Europe, Charlotte Hogg, τον πρόεδρο του Bloomberg, Peter T. Grauer, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Japan Bank for International Cooperation (JBIC), Tadashi Maeda, την οικονομική διευθύντρια της Heineken, Laurence Debroux και τον επικεφαλής της Google για τις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, Matt Brittin.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα έχει στο Νταβός διεθνείς διμερείς πολιτικές επαφές:

-Την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, στις 17.45 ώρα Ελλάδας, ο Kυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την υπουργό ‘Αμυνας της Γερμανίας και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer.

-Αμέσως μετά, στις 18.30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire.

-Την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, στις 10.30 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, Juan Guaidó. 

-Αμέσως μετά, στις 11.15 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Nechirvan Barzani.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15