search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:31
MENU CLOSE

Από τον αντιμνημονιακό στον εθνικό λαϊκισμό…

27.01.2020 10:23
Πρυτάνεις: Επιφυλάξεις για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ - Media

 

Λαϊκισμός είναι να ερμηνεύει κανείς την πραγματικότητα απλοϊκά την στιγμή που η  ίδια η πραγματικότητα είναι πολύ συνθέτη. Τελευταία, λόγω της έντασης που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έχει αναπτυχθεί ένας τηλεοπτικός διάλογος πολύ κατώτερος των περιστάσεων δημιουργώντας μια εθνικά ψευδή εικόνα εντυπώσεων στο ευρύ κοινό το οποίο αδυνατεί να παρακολουθήσει και να επεξεργαστεί αντικειμενικά όλα αυτά τα πολύπλοκα δεδομένα. 

Γενικότερα, όπως και στα «ηρωικά» αντιμνημονιακά χρόνια,  καλλιεργείται εκ νέου μια λανθασμένη εθνική εικόνα που παρουσιάζει την Ελλάδα ως μια χώρα αδύναμη, στην οποία δεν αναγνωρίζεται το δίκιο της, εγκαταλειμμένη και προδομένη για χιλιοστή φορά στην δραματική της πορεία στην Ιστορία από τους συμμάχους της. Ταυτόχρονα με αυτή την φολκλορική αντίληψη που θεωρεί την χώρα ως Βασιλάκη Καΐλα, επανακυκλοφορεί η γενικευμένη εθνική αθλιότητα ότι για κάθε κακό που μας συμβαίνει σε αυτό τον άδικο κόσμο και ντουνιά, φταίνε οι κακούργοι οι ξένοι. 

Συχνά πυκνά στα τηλεοπτικά παράθυρα διατυπώνονται παράπονα γιατί δεν θα πάρει τα όπλα να πολεμήσει ο Φινλανδός στο Καστελόριζο -ως όφειλε, δηλαδή- κι ο Αμερικάνος στην Κρήτη. Επανέρχεται, με λίγα λόγια, ο εθνικός παραλογισμός στο προσκήνιο, ένας κίνδυνος πολύ απειλητικότερος από την Τουρκία του Ερντογάν, ένας εχθρός που ενδημεί μέσα μας. 

Εδώ να επισημάνουμε ότι έχουμε δημιουργήσει μια στρεβλή, ψευδή και βαθύτατα ανιστόρητη εθνική συνείδηση. Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουν ότι η Ελλάδα για παράδειγμα είναι ένα διάδοχο κράτος της Αρχαίας Ελλάδας. Το νεοελληνικό κρατίδιο, ωστόσο, προέκυψε μέσα από βίαιες διεργασίες και ριζοσπαστικές επιλογές με αναφορές στην Γαλλική Επανάσταση  κυρίως, το οποίο κατάφερε να αποσχιστεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο όνομα του ελληνικού έθνους με την βοήθεια των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής. Η Ελλάδα είχε την σπάνια τύχη να συγκροτηθεί από την αρχή ως ένα κράτος δυτικό. Πρόκειται για έναν τόπο ο οποίος χρωστά την επιτυχή κατάληξη της επανάστασής του, την απελευθέρωσή του, την συγκρότηση του κράτους του και την εν γένει ύπαρξή του στους «κακούς» συμμάχους του και στις σωστές επιλογές του – με όλα τα λάθη και τις παλινωδίες του. 

Πρόκειται για ένα κράτος το οποίο στα 200 χρόνια της ύπαρξής του επέκτεινε τα σύνορά του εφτά ολόκληρες φορές. 
Πρόκειται για ένα κράτος βαλκανικό που ήταν το μοναδικό που  ξέφυγε από την βαλκανική του μοίρα.  Το μοναδικό κράτος της Βαλκανικής  που γλύτωσε την κομμουνιστική εμπειρία – και εκδικείται τον εαυτό του έκτοτε γιατί βρέθηκε ξανά στην σωστή πλευρά της Ιστορίας! 

Πρόκειται για ένα κράτος ασήμαντο στην ουσία το οποίο μετέχει στις πιο ισχυρές στρατιωτικές και πολιτικές συμμαχίες του πλανήτη. Πρόκειται για ένα κράτος που ακόμα και στα χρόνια της κρίσης ανήκε στις πρώτες θέσεις των πιο προηγμένων κρατών του κόσμου. Πρόκειται ένα κράτος που υπάρχει, ευημερεί και εξελίσσεται εθνικά, πολιτειακά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά, χάρη των συμμαχιών του τις οποίες δεν χορταίνει να κατηγορεί και να υβρίζει. 

Πρόκειται για έναν λαό που παράγει εθνικούς διχασμούς, εμφυλίους πολέμους και αχαριστία, ο οποίος ποτέ μα ποτέ στην ιστορία του δεν κατάφερε να εκτιμήσει τα επιτεύγματά του, για έναν λαό αχάριστο, μικροπρεπή και κακομαθημένο. 

Έτσι, και στις δύσκολες εθνικά μέρες που βιώνουμε, αναπαράγουμε όλες εκείνες τις άθλιες πλευρές μας οι οποίες καθρεφτίζονται καθημερινά στις μικρές οθόνες που μας παρουσιάζουν αδύναμους, εγκαταλειμμένους  και πεισματικά αρνητικούς να αντιληφθούμε την πραγματικότητα στις σωστές της διαστάσεις. 

Στο κάτω κάτω, ούτε ο περιούσιος λαός του κόσμου είμαστε, ούτε όλοι μας χρωστάνε… 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:31