search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 05:57
MENU CLOSE

Πως βγήκε η φράση «δεν χαρίζω κάστανα»

29.01.2020 17:19
Πως βγήκε η φράση «δεν χαρίζω κάστανα» - Media

 

Όταν δεν υπάρχει διάθεση για συγχώρεση ή όταν δεν συγκρατούμαστε στην επιβολή τιμωρίας, συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε τη φράση “δεν χαρίζω κάστανα”. Πρόκειται για μια παροιμιώδη έκφραση που φέρεται να έχει προέλευση από τη Μάνη την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Τάκη Νατσούλη, η φράση αυτή χρονολογείται από το 1826. Ο Ιμπραήμ ήθελε να κατακτήσει την απόρθητη Μάνη. Έτσι, χώρισε τον στρατό του και τράβηξε τους Μανιάτες προς τον Αλμυρό, ενώ το υπόλοιπο στράτευμα ανέβηκε στα έρημα χωριά. Όμως οι ντόπιοι που είχαν παραμείνει κατάφεραν να απωθήσουν τους Τούρκους στρατιώτες.

Στη συνέχεια, ο Ιμπραήμ έστειλε κατασκόπους ντυμένους καστανάδες, οι οποίοι όμως άρχισαν να χαρίζουν τα κάστανά τους αντί να τα πουλάνε και να ρωτάνε τα γυναικόπαιδα για το πού είναι κρυμμένοι οι άνδρες, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν υποψίες. Οι ντόπιοι τους αιχμαλώτισαν και τους υποχρέωσαν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους. Όταν οι Τούρκοι κατάσκοποι ρώτησαν για την τύχη τους, πήραν την απάντηση: “εμείς δεν χαρίζουμε κάστανα”, δηλαδή ότι σκοπεύουν να τους τιμωρήσουν.

Η φράση αποδίδεται και στη συνήθεια των καστανάδων να προσφέρουν ένα δύο κάστανα στους πελάτες για να τα δοκιμάσουν προτού αγοράσουν, συνήθεια που δείχνει πιο μαλακό άνθρωπο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50