search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:55
MENU CLOSE

Σαουδική Αραβία: Ποιος είναι ο αιματοβαμένος διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν που συναντά ο Μητσοτάκης (Photos)

03.02.2020 11:00
Σαουδική Αραβία: Ποιος είναι ο αιματοβαμένος διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν που συναντά ο Μητσοτάκης (Photos) - Media

 

Τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας και «χασάπη» της ευρύτερης περιοχής, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν μπιν Αμπουλαζίζ αλ Σαούντ, θα συναντήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην Αραβική χερσόνησο.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας και de facto κυβερνήτης της χώρας μάταια προσπαθεί από τότε που ανέλαβε την εξουσία να σκιαγραφήσει τον εαυτό του ως μεταρρυθμιστή και προοδευτικό και τη χώρα του ως αξιόπιστο περιφερειακό σύμμαχο.

Το πραγματικό του πρόσωπο έχει αποκαλυφθεί σε πολλές περιπτώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες εμπλέκουν δολοφονίες, μυστικές υπηρεσίες, βομβαρδισμούς και θανάτους αμάχων.

Πόλεμος στην Υεμένη

Είναι ο βασικός αρχιτέκτονας του πολέμου στην Υεμένη που έως τα τέλη του 2019 έχει στοιχήσει τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους εκ των οποίων 12.000 άμαχοι. Μετά από χρόνια ανελέητων βομβαρδισμών κατά των ανταρτών Χούθι (στηρίζονται από το Ιράν) ακολούθησε ο λοιμός, με αποτέλεσμα τον θάνατο επιπλέον 85.000 ανθρώπων, κυρίως των πιο ευάλωτων.

Δολοφονία Κασόγκι

Ο πραγματικός ιθύνων νους πίσω από τη δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη που σόκαρε την παγκόσμια κοινή γνώμη, λόγω των ανατριχιαστικών λεπτομερειών που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Επί μία εβδομάδα οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες με διαρροές αποκάλυπταν την πρωτοφανή ωμότητα της Σαουδαραβικής ομάδας θανάτου, με πριόνια, μαύρες σακούλες, οξέα κλπ.  Το Ριάντ τότε είχε δεχθεί συντριπτικό πλήγμα αξιοπιστίας και ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έπεισε λίγους ότι δεν διέταξε τη δολοφονία του πιο σκληρού επικριτή του.

Χακάρισμα στον Τζεφ Μπέζος και εκβιασμοί

Πρόσφατα, ο MBS βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο καθώς όπως αποδείχτηκε ήταν υπεύθυνος για το χακάρισμα στο τηλέφωνο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο και ιδιοκτήτη της Washington Post, Τζεφ Μπέζος. Σύμφωνα με πραγματογνώμονες που εξέτασαν το τηλέφωνο του Αμερικανού μεγιστάνα, Μπιν Σαλμάν και Μπέζος είχαν φιλική συνομιλία μέσω της εφαρμογής Whats App. Ωστόσο ένα από τα βίντεο που έστειλε ο Σαουδάραβας ήταν παγιδευμένο με κακόβουλο λογισμικό, το οποίο απέκτησε πρόσβαση σε όλα του τα προσωπικά του στοιχέια. Λίγους μήνες αργότερα, το αμερικανικό ταμπλόιντ National Enquirer δημοσίευσε την εξωσυζυγική σχέση που διατηρούσε ο Μπέζος και προσωπικά του sms. Ο διευθύνων σύμβουλος του National Enquirer διατηρούσε ταυτόχρονα στενή σχέση με τον Μπιν Σαλμάν. Ο Μπέζος κατήγγειλε εκβιασμούς από το ταμπλόιντ, δεν ενέδωσε και δημοσιοποίησε μόνος του όλα τα επίμαχα sms.

Συλλήψεις μεγιστάνων και στρωματσάδα στo Ritz Carlton του Ριάντ

Η μάχες για εξουσία εντός του Οίκου των Σαούντ δεν είναι κάτι νέο και ήταν ένα από τα πρώτα γεγονότα με την υπογραφή του, αποκαλύπτοντας πόσο αδίστακτος είναι.

Το Νοέμβριο του 2017, 208 κρατούμενοι, όλοι μέλη της ανώτατης ελίτ, μεταξύ των οποίων 11 πρίγκιπες της βασιλικής οικογένειας, υπουργοί και δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες, πέρασαν σιδηροδέσμιοι το κατώφλι του πολυτελούς ξενοδοχείου Ritz Carlton.

Ηταν κρατούμενοι και κατηγορούμενοι για «διαφθορά». Αφέθησαν ελεύθεροι μετά από 20 μέρες εγκλεισμού και αφού συμφώνησαν να αποδώσουν πίσω στο κράτος το 70% της προσωπικής τους περιουσίας (περισσότερα από 300 δισ. δολάρια), με αντάλλαγμα την ατιμωρησία τους.

Η ωμότητα με την οποία έγιναν αυτές οι «διαδικασίες» σόκαρε την παγκόσμια και εγχώρια κοινή γνώμη. Ο MBS ενίσχυσε δραματικά τη δύναμή του εντός των τειχών, ωστόσο έδειξε ότι πρόκειται για ηγέτη χωρίς τακτ και ιδιαιτέρες διπλωματικές ικανότητες.

Οι Ελληνικοί …Patriot

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βλέποντας το εκρηκτικό τοπίο στη Μέση Ανατολή και τις ρευστές ισορροπίες του, έκρινε (sic) ότι η ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που έχουν πλεόνασμα στην αεράμυνα, μπορούν να αποστείλουν μία πυροβολαρχία Patriot στην Σαουδική Αραβία για να προστατεύουν τα πετρέλαια του Μπιν Σαλμάν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:53