search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:02
MENU CLOSE

Πώς αναμένεται να διαμορφωθεί ο ΕΝΦΙΑ το 2020

08.02.2020 09:59
Πάγωμα πλειστηριασμών - Συμφωνούν και οι δανειστές για όσο θα διαρκεί η καραντίνα - Media

 

Η αντίστροφη μέτρηση για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για το 2020 έχει ξεκινήσει με τη διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα.

Σύμφωνα με «τα Νέα», μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου θα πρέπει να είναι έτοιμες οι αξίες για το 50% των περιοχών, με το υπόλοιπο 50% να αναμένεται να φτάσει στα χέρια του υπουργείου Οικονομικών μέχρι τις 17 Μαρτίου.

Οι εκτιμητές θεωρούν ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα είναι αυξημένες στις περισσότερες περιοχές, με τις αυξήσεις σε κάποιες περιπτώσεις να είναι και πάνω από 30%. Πάντως, δεν αποκλείεται παρά τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, αρκετοί να δουν τον ΕΝΦΙΑ να μειώνεται.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μικρότερο φόρο θα δουν όσοι διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές που η τιμή ζώνη μειωθεί ή μείνει αμετάβλητη, ενώ μείωση θα δουν κι όσοι έχουν ακίνητα που το ποσοστό αύξησης δεν θα προκαλέσει αλλαγή στον συντελεστή υπολογισμού φόρου.

Αντίθετα, αύξηση στον ΕΝΦΙΑ θα δουν όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές που η τιμή ζώνης ανέβει πάνω από 30%-40%. Έτσι, ο μέσος όρος της μείωσης αναμένεται να διαμορφωθεί σε μέσο όρο 8%, καθώς κάποιοι θα δουν μείωση 10%-15% κι άλλοι κοντά στο 5%.

Μετά τη μείωση του φετινού φόρου κατά 22% μεσοσταθμικά, η κυβέρνηση σχεδίαζε να φέρει τη νέα μείωση το 2021. Ωστόσο, η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού σε 7.000 περιοχές, οι οποίες σήμερα βρίσκονται εκτός, ανατρέπει τον σχεδιασμό και επισπεύδει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να αντισταθμιστούν οι μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από τις αλλαγές στις τιμές των ακινήτων.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες που θα καθοριστούν τον ερχόμενο Μάιο σε όλη τη χώρα και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, εξετάζεται να μειωθεί κατά μέσο όρο 10%, αλλά η νέα μείωση δεν θα είναι οριζόντια.

Θα είναι στοχευμένη με παρεμβάσεις στους συντελεστές της κλίμακας υπολογισμού του βασικού φόρου προκειμένου να σβήσουν οι μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες σε πολλές περιοχές της χώρας. Ειδικά στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες, όπου η διαφορά μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών παραμένει σημαντική και μετά την αναπροσαρμογή του 2018 αλλά και σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας που έχει επεκταθεί η μόδα του Airbnb όπως είναι τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, τα Ιλίσια, το Παγκράτι και οι τιμές πωλήσεις έχουν τραβήξει την ανηφόρα.

Με τις νέες τιμές ζώνης και την ένταξη όλων των περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να βάλει στα ταμεία του πρόσθετα έσοδα, κυρίως από τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας τα οποία βρίσκονται σε περιοχές- φιλέτα σε νησιά όπως τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα και σε ακριβές περιοχές ακόμη και στην Αττική που είναι σχεδόν αφορολόγητοι.

Παράλληλα για να μην εξανεμιστεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ που είδαν στον φετινό λογαριασμό οι ιδιοκτήτες το υπουργείο Οικονομικών θα ξαναγράψει την κλίμακα υπολογισμού του βασικού φόρου. Σε πολλές περιοχές θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ. Με δεδομένο ότι θα υπάρξουν και μειώσεις σε τιμές ζώνης όπως στις 12 περιοχές που πρόσφατα το ΣτΕ ακύρωσε τις αντικειμενικές αξίες, το ΥΠΟΙΚ προβλέπει ότι η αύξηση των εσόδων που θα προκύψει το επόμενο έτος θα ανέλθει στα 142 εκατ. ευρώ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:02