search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:16
MENU CLOSE

Το «Μαμά» με την Ελένη Καστάνη και την Ευγενία Σαμαρά στο «Νέο Θέατρο Βασιλάκου» (Photo)

09.02.2020 08:54
Το «Μαμά» με την Ελένη Καστάνη και την Ευγενία Σαμαρά στο «Νέο Θέατρο Βασιλάκου» (Photo) - Media

 

Η παράσταση «Μαμά» («Tocar Mare») της βραβευμένης Ισπανίδας, ηθοποιού, σκηνοθέτιδος και συγγραφέως, Marta Barcelo, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Γιώργου Σουλεϊμάν, που έκανε αίσθηση στο κοινό, καθώς οι λίγες παραστάσεις στο θέατρο «Θησείον» έγιναν όλες sold out μέσα σε δύο μέρες, συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία στο «Νέο Θέατρο Βασιλάκου» από την 1η Οκτωβρίου 2019, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Σουλεϊμάν, μετά τη μεγάλη επιτυχία της «Ουρανίας», που αγαπήθηκε πολύ από το θεατρικό κοινό, κέρδισε ένα ακόμα στοίχημα σκηνοθετώντας την Ελένη Καστάνη, σε έναν ρόλο μαμάς που αναδεικνύει και την Ευγενία Σαμαρά, η οποία αποτέλεσε μία αποκάλυψη στο ρόλο της κόρης.

Το επίκαιρο έργο λοιπόν, της Marta Barcelo αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα της σύγχρονης σκηνής του ισπανικού θεάτρου, κερδίζοντας το 6ο «Τουρνουά Δραματουργίας του Καταλανικού Θεάτρου» το 2016. Τουρνουά στο οποίο οι νικητές αναδεικνύονται με την ψήφο του κοινού, που ψηφίζει μέσα στην αίθουσα, αμέσως μετά την παράσταση.
Ενώ τέλος, το 2017 στο Μπουένος Άιρες κέρδισε και το 5ο «Τουρνουά Διατλαντικής Δραματουργίας».

Ακολουθεί η συνέντευξη του σκηνοθέτη της παράστασης Γιώργου Σουλεϊμάν στο topontiki.gr και τον δημοσιογράφο Πάνο Κατσαχνιά:

Πόσο επίκαιρα είναι σήμερα, τα θέματα της παράστασης που σκηνοθετείτε;

Το «Μαμά» διαπραγματεύεται θέματα οικογένειας και των σχέσεων των μελών της. Άρα θα έλεγα πως είναι διαχρονικά και πάντα επίκαιρα. Οι αντιδράσεις του κόσμου είναι συνήθως συγκινητικές. Αυτό μας κάνει να καταλαβαίνουμε πως τους αφορά άμεσα το θέμα. Κι αν σκεφτεί κανείς πως όλοι μας έχουμε ξεκινήσει μ’ έναν τρόπο από μια οικογένεια, είναι λογικό. Από εκεί και πέρα αυτό που διαπραγματεύεται το έργο είναι το είδος οικογένειας που ο καθένας μας προέρχεται.

Μπορούν οι ανθρώπινες σχέσεις να αναπληρωθούν με επαγγελματικές συμβάσεις;

Είναι σαν να λέμε ότι μια ανθρώπινη σχέση για να συσταθεί χρειάζεται ένα ποσοστό λογικής και ένα ποσοστό συναισθήματος. Σίγουρα αυτό μπορεί να ισχύει σε έναν βαθμό. Δηλαδή, είναι χρήσιμο κάθε μέλος μια σχέσης να βάζει τους όρους του για να μπορεί να είναι ο εαυτός του. Ωστόσο κατά την γνώμη μου το συναίσθημα είναι αυτό που κερδίζει. Αυτό μας δένει με τους ανθρώπους. Άρα όπως προκύπτει και από το έργο μας μια επαγγελματική σύμβαση είναι η αρχή για την δημιουργία μια καινούργιας σχέσης που σύντομα καταρρίπτεται.

Γνωρίζετε αν η συνεργασία της Ελένης Καστάνη με την συμπρωταγωνίστρια της Ευγενία Σαμαρά συναντήθηκε με στοιχεία των ρόλων που υποδύονται;

Ναι. Το γνωρίζω γιατί το βίωσα στις πρόβες. Όταν οι ρόλοι που καλούνται οι ηθοποιοί να ερμηνεύσουν είναι τόσο προσωπικοί, δεν γίνεται να μην βγουν και δικά τους εμπόδια και στοιχεία στην διαδικασία της δημιουργίας.
Ήταν μια διαδρομή που είχε πολλά σκαμπανεβάσματα. Νομίζω όμως ότι αυτός ήταν και ο λόγος που καταφέραμε να έχουμε μια τέτοια εκρηκτική σκηνική χημεία.

Η οικογένεια διαχρονικά, μπορεί να αποτελέσει το φάρμακο απέναντι στη μοναξιά;

Αν η μοναξιά είναι επιλογή δεν χρειάζεται φάρμακο. Αν ωστόσο προκύπτει από άλλους παράγοντες, η οικογένεια πάντα θα είναι ο πυρήνας στον οποίο όλοι γυρνάμε για να νιώσουμε ασφαλείς. Αν βέβαια αυτός υπάρχει. Γιατί αν δεν υπάρχει προσπαθούμε με κάποιον τρόπο να τον δημιουργήσουμε. Κάπως έτσι ξεκινάει και το «Μαμά».

Πως μπορούν τελικά τα κανελόνια να είναι νόστιμα;

Με κάποια συστατικά που έχει η συνταγή τους. Το βασικό νομίζω είναι να γίνονται με αγάπη και πρόθεση για φροντίδα σε αυτόν που θα τα καταναλώσει. Υπάρχει όμως και ένα συστατικό-μυστικό που θα το μάθετε μόνο αν έρθετε στην παράσταση. Η μαμά μας το κρατάει καλά φυλαγμένο…

Μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων της 2ης σεζόν, ποια είναι τα μελλοντικά σας καλλιτεχνικά σχέδια;

Αρχικά είναι η περιοδεία του «Μαμά». Σίγουρα θα επισκεφτούμε τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και κάποιες άλλες μεγάλες πόλεις που τώρα συζητάμε.
Έπειτα έρχεται μια συνεργασία με τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο, που μετά την «Ουρανία» μας ξανά συναντιόμαστε σε ένα καινούριο έργο του. Θα έχετε σύντομα παραπάνω νέα.

Συντελεστές

Μαμά: Ελένη Καστάνη

Κόρη: Ευγενία Σαμαρά

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σουλεϊμάν

Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Ηλένια Δουλαδίρη

Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη

Πρωτότυπη Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης

Οργάνωση παραγωγής: Εύα Πολυχρονιάδου

Φωτογραφίες: Νίκος Ζήκος

Artwork: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς

Βοηθός Σκηνοθέτη: Σπύρος Σιακαντάρης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50