search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:33
MENU CLOSE

Fitch: Ποιοι είναι οι όροι για την αναβάθμιση της Ελλάδας

10.02.2020 18:15
Fitch: Ποιοι είναι οι όροι για την αναβάθμιση της Ελλάδας - Media

 

Πρόκληση που δεν είναι μη ρεαλιστική, αποτελεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον Michele Napolitano, επικεφαλής του αρμόδιου για τη Δυτική Ευρώπη τμήματος κρατικών αξιολογήσεων του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch.

Σε συνέντευξή του στην «Ημερησία», ζητά ανάκαμψη των επενδύσεων, πρόοδο στο τραπεζικό «μέτωπο» και αποδείξεις πως η κυβέρνηση τηρεί μια συνετή στάση στα δημοσιονομικά, διαφοροποιώντας παράλληλα το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής.   

Για τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, μια πολιτική συμφωνία με τους Ευρωπαίους για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά μία ποσοστιαία μονάδα είναι πιθανή, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα αποτελέσει παράγοντα που θα επηρεάσει αρνητικά την αξιολόγηση της Ελλάδας.

  • Μπορεί η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας να φθάσει στην επενδυτική βαθμίδα μέχρι τα μέσα του 2021; Τι θα μπορούσε να επισπεύσει αυτή τη διαδικασία;

Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα είναι μια πρόκληση, αλλά δεν είναι μη ρεαλιστική. Τα τρία πεδία που θα αξιολογήσουμε είναι τα εξής: Ανάκαμψη των επενδύσεων και κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των επενδύσεων, η βελτίωση στους δείκτες και την ποιότητα ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού τομέα καθώς όμως και αποδείξεις πως η κυβέρνηση καταφέρνει να διατηρήσει μια συνετή δημοσιονομική στάση, ενώ ταυτόχρονα εξισορροπεί το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Η καταγραφή προόδου σε αυτά τα πεδία μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της αξιολόγησης προς τα πάνω.

  • Ποιον θα θεωρούσατε ως το βασικότερο κίνδυνο για την ελληνική οικονομία σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα;

Κατά την άποψή μας ένας κίνδυνος είναι η μεταρρυθμιστική κόπωση στην ελληνική κοινωνία. Ο ελληνικός λαός έχει ήδη βιώσει πολλά. Εάν η ανάπτυξη δεν ανακάμψει με βιώσιμο τρόπο, τότε η διατήρηση μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ δύσκολη, από πολιτική άποψη, με την πάροδο του χρόνου. Από αυτή την άποψη, οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της ανάκαμψης των ιδιωτικών επενδύσεων είναι σημαντικές.

  • Η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους πιστωτές για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μια κατάσταση win – win; Θα μπορούσε να κρύβει κινδύνους για την ελληνική οικονομία και εάν ναι, από ποια άποψη;   

Με βάση την ανάλυση μας, θεωρούμε ότι ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων θα μειωθεί κατά 1% του ΑΕΠ. Θεωρούμε ότι θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά αυτό που είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε είναι το ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία και ο στόχος παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ, αυτό δεν θα ήταν αρνητικό για την αξιολόγηση μας. Όμως το σημαντικό σημείο που θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε είναι ότι, σύμφωνα με την ανάλυση μας, υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 1% του ΑΕΠ. Από τη σκοπιά της πιστοληπτικής προοπτικής εάν αυτός ο επιπρόσθετος δημοσιονομικός χώρος χρησιμοποιούνταν για, να χρηματοδοτηθούν μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη, να βελτιωθεί περαιτέρω το φορολογικό σύστημα και η ελκυστικότητα του προς τους επενδυτές, αυτό θα ήταν θετικό για την ανάπτυξη, την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και εν τέλει για την πιστοληπτική αξιολόγηση (rating).

  • Στην τελευταία σας έκθεση δώσατε μεγάλη έμφαση στη σημασία της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι είναι στο συμφέρον της Ελλάδας, ως προς τη στάση των αγορών προς τη χώρα, η αποφυγή πρόωρων εκλογών (εκτός εάν κρίνονταν επιβεβλημένες);   

Δεν αναμένουμε πρόωρες εκλογές. Ακόμη όμως και εάν προέκυπταν, μια τέτοια εξέλιξη δεν θα άλλαζε την εκτίμηση μας ότι το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα είναι πιο σταθερό σε σχέση με το παρελθόν και λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε απότομη ανατροπή των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών στη χώρα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:32