search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:42
MENU CLOSE

Σε απόσταση αναπνοής για την πρωτιά

12.06.2012 10:22

Οι κρυφές δημοσκοπήσεις που έχουν στη διάθεσή τους τα κόμματα δείχνουν ότι οι ερχόμενες εκλογές θα βγάλουν τον νικητή με οριακή διαφορά.

Οι κρυφές δημοσκοπήσεις που έχουν στη διάθεσή τους τα κόμματα δείχνουν ότι οι ερχόμενες εκλογές θα βγάλουν τον νικητή με οριακή διαφορά.

Όλες αυτές τις μέρες διοχετεύονται στον Τύπο διάφορα σενάρια για το ποιος είναι πρώτος, ποια κόμματα υποχωρούν από το ποσοστό τους και ποιοι έχουν ελπίδες να μπουν στη Βουλή.

Ο καθένας διαρρέει ό,τι εξυπηρετεί τη στρατηγική του και τις επικοινωνιακές του ανάγκες, προκειμένου να επηρεάσει τους αναποφάσιστους (αμφιβάλλω όμως για το αν είναι πολλοί αυτοί που περιμένουν τις έρευνες για να αποφασίσουν τι θα ρίξουν στην κάλπη).

Ο νόμος δεν επιτρέπει τη δημοσίευση στοιχείων (άλλο πάλι τούτο – λες και είμαστε τριτοκοσμική χώρα, αν και ούτε εκεί υπάρχουν τέτοιες απαγορεύσεις), αλλά μπορούμε να κάνουμε μια αποτίμηση, η οποία απορρέει από όσες έρευνες έχουν διεξαχθεί το τελευταίο διάστημα.

● Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής διεκδικώντας την πρωτιά.

● Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να πιέζεται και ψηφοφόροι του να «φλερτάρουν» κυρίως με τη Ν.Δ.

● Η Δημοκρατική Αριστερά δείχνει να αντέχει στα ποσοστά της και στα ίδια κινούνται Έλληνες και Χρυσή Αυγή.

● Το ΚΚΕ δίνει μάχη για να κρατηθεί στο ίδιο επίπεδο και να κόψει τις διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

● Ο ΛΑΟΣ και η Δράση βλέπουν την είσοδο στη Βουλή με δυσκολία.

Αυτές, πάνω – κάτω, είναι σήμερα οι εκτιμήσεις που απορρέουν από έρευνες. Τα ποσοστά του κάθε κόμματος είναι δυνατόν να μεταβληθούν αλλάζοντας σημαντικά τον εκλογικό χάρτη και διαμορφώνοντας έτσι διαφορετικά τις κυβερνητικές συνεργασίες.

Όμως, ό,τι και αν μετρούν οι δημοσκόποι, υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα – και αυτά είναι:

● Η κατάσταση στην Ευρώπη, με την οικονομική κρίση να έχει πλέον χτυπήσει την Ισπανία και να απειλεί άμεσα την Κύπρο και κυρίως την Ιταλία.

● Η επιχείρηση του εκφοβισμού που έχουν εξαπολύσει τα κέντρα διαπλοκής περί επιστροφής στη δραχμή, κατάρρευσης των τραπεζών κ.λπ., με κίνδυνο να προκαλέσουν οι ίδιοι αυτά για τα οποία εκφοβίζουν.

● Τα θέματα ασφάλειας, που έχουν δημιουργήσει εδώ και χρόνια κλίμα φόβου στην ελληνική κοινωνία.

● Η διάθεση, από την άλλη, ενός μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας να κάνει την ανατροπή και να δει το μέλλον με ελπίδα και προοπτική.

● Η αναξιοπιστία των κομμάτων που κυβέρνησαν τον τόπο επί τριάντα χρόνια και δεν έχουν πλέον καμιά κοινωνική δυναμική.

Αυτά τα στοιχεία, από λίγο έως πολύ, αποτελούν την πολιτική ατζέντα των τελευταίων ημερών πριν ανοίξουν οι κάλπες της Κυριακής.

Από αυτά θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών, αλλά και ποια θα είναι η λαϊκή νομιμοποίηση των υπολοίπων. Από εκεί και πέρα, το ποιοι θα καταφέρουν να συγκροτήσουν μια αξιόπιστη πρόταση εξουσίας για να κυβερνήσουν θα το δούμε από τη Δευτέρα το πρωί.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01