search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 05:06
MENU CLOSE

Έκθεση-σοκ: «Αν διορθώσουμε τα σχεδόν… 900 προβλήματά τους, τα F-35 θα είναι ανίκητα» (Photos)

21.02.2020 13:42
Τι τρέχει με τα F-35; - Αμερικανικό περιοδικό γράφει για... παραδόσεις stealth μαχητικών στην Ελλάδα (Photo) - Media
 
Η τελική έγκριση από τους στρατιωτικούς επιτρόπους για την πλήρη παραγωγή πυρομαχικών της Lockheed Martin για το F-35 θα καθυστερήσει και άλλο λόγω των «κενών στη συντήρηση, τα ανταλλακτικά εξαρτήματα και τις ανεπάρκειες του λογισμικού», δημιουργώντας ένα μεγάλο «πονοκέφαλο» στο αμερικανικό πεντάγωνο.
 
Σύμφωνα με τον βασικό ελεγκτή όπλων του Πενταγώνου, Robert Behler, το stealth μαχητικό F-35 «εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στους στόχους πλήρους ετοιμότητας», ανέφερε το Bloomberg. Και συνέχισε, «η επιχειρησιακή καταλληλότητα του στόλου F-35 παραμένει σε επίπεδο χαμηλότερο από τις προσδοκίες των υπηρεσιών». Οι συγκεκριμένες παρατηρήσεις έγιναν, στην ακρόαση δύο επιτροπών των ένοπλων δυνάμεων.
Δυσλειτουργίες
Όπως αναφέρεται, στις δυσλειτουργίες που έχουν ήδη διαπιστωθεί προστίθεται εκείνη του πυροβόλου των 25 χιλιοστών, τα οποία δεν μπορούν να πυροβολήσουν σωστά ευθεία μπροστά καθώς παρουσιάζουν περισσότερα από 800 ελαττώματα στο λογισμικό τους.
 
Το πυροβόλο στα μοντέλα Air Force του Joint Strike Fighter έχει «απαράδεκτη», όπως χαρακτηρίστηκε, ακρίβεια στο να χτυπήσει τους στόχους εδάφους και έτσι τοποθετείται σε σκεπασμένο περίβλημα, δήλωσε το γραφείο δοκιμών του αμερικανικού Πενταγώνου στην τελευταία αξιολόγηση του πιο δαπανηρού συστήματος όπλων των ΗΠΑ.
 
Η ετήσια αξιολόγηση του Ρόμπερτ Μπέχλερ, διευθυντή επιχειρησιακών δοκιμών και αξιολογήσεων στη Διεύθυνση Άμυνας δεν αποκαλύπτει σημαντικά νέα προβλήματα στις δυνατότητες του αεροσκάφους τον αέρα. Ωστόσο, επισημαίνει μια μακρά λίστα με θέματα που το γραφείο του δήλωσε ότι πρέπει να επιλυθούν – συμπεριλαμβανομένων των 13 που περιγράφονται ως στοιχεία «προς επισκευή» της κατηγορίας 1 τα οποία επηρεάζουν την ασφάλεια ή την ικανότητα συμμετοχής σε μάχη – πριν από την επερχόμενη φάση 4 του F-35.
Ο αριθμός των ανεπαρκειών στο λογισμικό ανήλθε σε 873 από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την έκθεση που έλαβε το Bloomberg News πριν από την κυκλοφορία του, η οποία θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο την Παρασκευή. Ο αριθμός αυτών των προβλημάτων, ωστόσο, είναι μικρότερος από εκείνον του Σεπτεμβρίου 2018 , όταν είχαν καταγραφεί 917 δυσλειτουργίες, τις ημέρες που το αεριωθούμενο εισήλθε στις δοκιμές έντονης μάχης που απαιτούνται πριν από την έναρξη της πλήρους παραγωγής του. Στα 917 προβλήματα συμπεριλαμβάνονταν και 15 που εντάσσονται στην «κατηγορία 1». Το έτος που είχε προγραμματιστεί να γίνουν οι δοκιμές, δοκιμών έχει παραταθεί πλέον για ακόμα ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι τουλάχιστον τον προσεχή Οκτώβριο.
 
«Αν και η υπηρεσία που ασχολείται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εργάζεται για την επίλυση των προβλημάτων, ωστόσο γίνονται ακόμα νέες ανακαλύψεις δυσλειτουργιών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει παρά μόνο μια μικρή μείωση του συνολικού αριθμού τους» ενώ μένουν «πολλά σημαντικά» να αντιμετωπιστούν, ανέφερε η σχετική πηγή, «αν διορθώσουμε τα σχεδόν 900 ελαττώματα τους τα F-35 θα είναι ανίκητα» ανέφερε μεταξύ σοβαρού και αστείου.
 
Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο
Επιπλέον, το γραφείο δοκιμών δήλωσε ότι «αδυναμίες» σε θέματα κυβερνοασφαλείας που εντοπίστηκαν σε προηγούμενες εκθέσεις, δεν έχουν επιλυθεί. Η έκθεση αναφέρει επίσης θέματα σχετικά με την αξιοπιστία, τη διαθεσιμότητα αεροσκαφών και τα συστήματα συντήρησης.
 
Η αξιολόγηση δεν εξετάζει τα ευρήματα που αναδύονται στον τρέχοντα γύρο των δοκιμών σε συνθήκες μάχης, ο οποίος θα περιλαμβάνει 64 ασκήσεις σε προσομοιωτή υψηλής πιστότητας, σχεδιασμένο να αναπαράγει τις πιο απαιτητικές εναέριες αμυντικές μάχες με ρωσικά, κινεζικά, βορειοκορεατικά και ιρανικά αεροσκάφη.
 
Παρά τις ελλιπείς δοκιμές και τις ανεπίλυτες ατέλειες, το Κογκρέσο συνεχίζει να επιταχύνει την αγορά του F-35, προσθέτοντας 11 ακόμα αεροσκάφη στα αιτήματα του Πενταγώνου το 2016 και το 2017, άλλα 20 στα αιτήματα το 2018, επιπλέον 15 στα αιτήματα του περασμένου έτους και άλλα 20 για το τρέχον έτος.
Το F-35 συνεχίζει να προσελκύει νέους διεθνείς πελάτες όπως η Πολωνία και η Σιγκαπούρη. Η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος ξένος αγοραστής αυτών των οπλικών συστημάτων, κι ακολουθείται από την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, παραδόθηκαν συνολικά 490 F-35 στα οποία όμως θα απαιτηθούν εκτεταμένες μετασκευές. Το γραφείο δοκιμών δήλωσε ότι τα αεροσκάφη αυτά ήταν εξοπλισμένα με έξι διαφορετικές εκδόσεις λογισμικού, με μια έβδομη που ακόμα βρίσκεται σε στάδιο ετοιμασίας και αναμένεται να είναι έτοιμη την περίοδο που περίπου 1.000 αεροπλάνα θα είναι διαθέσιμα για τις ΗΠΑ και τα στρατεύματα των ξένων χωρών που έχουν αγοράσει τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.
 
Ένας εκπρόσωπος του γραφείου του προγράμματος F-35 του Πενταγώνου δεν είχε να κάνει σχόλια πάνω στην έκθεση του γραφείου δοκιμών.
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30