search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:16
MENU CLOSE

DW: «Η Γερμανία έχει τεράστιο πρόβλημα με το ναζισμό»

23.02.2020 07:24
DW: «Η Γερμανία έχει τεράστιο πρόβλημα με το ναζισμό» - Media

 

Με ένα συγκλονιστικό εξώφυλλο που φέρει τον τίτλο «Γερμανικός χειμώνας» (κατά το Γερμανικό Φθινόπωρο του 1977 και της τρομοκρατίας της RAF) και συνοδεύεται από τη φωτογραφία ενός από τους κάλυκες που βρέθηκαν στις επιθέσεις του Χάναου, το νέο τεύχος του Spiegel βάζει στο μικροσκόπιο την αναβίωση του ναζισμού και της ακροδεξιάς τρομοκρατίας στη Γερμανία.

Στο κύριο άρθρο του το γερμανικό περιοδικό σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η Γερμανία «έχει τεράστιο ναζιστικό πρόβλημα»:

«[…] Όσον αφορά τη Γερμανία μπορεί κανείς να συγχωρήσει πολλά, αλλά όχι την αμέλεια στη μάχη κατά των νεοναζί και της άκρας δεξιάς. Η χώρα που ορμώμενη από την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία έβαλε μπουρλότο στον μισό κόσμο και εξόντωσε έξι εκατομμύρια Εβραίους, έπρεπε να διασφαλίσει τουλάχιστον ότι δεν θα αναβίωνε ποτέ ξανά η ρατσιστική ιδεολογία επί γερμανικού εδάφους. Πόσο μάλλον να προκαλέσει και νέα θύματα.

Η γερμανική πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Από το 1990 σχεδόν 100 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από ακροδεξιούς. Το Ίδρυμα Amadeu Antonio κάνει μάλιστα λόγο για διπλάσιο αριθμό. […] Η μακρά λίστα ακροδεξιών επιθέσεων του πρόσφατου παρελθόντος είναι μια λίστα ντροπής.

[…] Για μεγάλο διάστημα οι αρχές και η πολιτική στη Γερμανία αδιαφόρησαν για το ότι η χώρα έχει ένα τεράστιο ναζιστικό πρόβλημα και υποτίμησαν τους κινδύνους. Ως εκ τούτου η αναβίωση της ακροδεξιάς τρομοκρατίας συνιστά πρωτίστως αποτυχία των θεσμικών οργάνων».

Ήρθε η ώρα των αποφάσεων

Η Kölner Stadt-Anzeiger σχολιάζει: «[…] Αριστεροί και συντηρητικοί δημοκράτες έρχονται πλέον πιο κοντά και ενώνονται. Μέσα στη θλίψη και οδύνη πρόκειται για μια ένδειξη ελπίδας. Πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι να κρατηθούν μακριά από την εξουσία οι εχθροί της φιλελεύθερης συνταγματικής τάξης. Το χάσμα με το AfD θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο, ενώ οι πολιτικές συζητήσεις θα γίνουν ακόμη πιο σφοδρές. Αυτό είναι πλέον αναπόφευκτο, αλλά και αναγκαίο. Μετά το Χάναου ήρθε η ώρα των αποφάσεων».

Η Süddeutsche Zeitung: «Οι ακροδεξιοί δράστες μετατρέπουν τη λεκτική βία σε πραγματική. Θεωρούν εαυτούς ικανούς να λύνουν προβλήματα. Ο τρομοκράτης του Χάναου μιλούσε για μείωση του πληθυσμού στο μισό, και έγραφε: “Πρέπει να γίνει”. Δεν πρόκειται για μεμονωμένες φαντασιώσεις, αλλά για συγκεκριμένες απαιτήσεις, που διατυπώνονται μάλιστα εδώ και καιρό. Το αφήγημα αυτό προέρχεται από ακροδεξιούς κύκλους. Δεν έρχεται από το πουθενά».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η Εναλλακτική για τη Γερμανία θα ισχυριστεί και πάλι ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για τη ριζοσπαστικοποίηση. Οι δε ψηφοφόροι θα πουν ότι δεν ψηφίζουν AfD λόγω του Χέκε (σ.σ. επικεφαλής της ακροδεξιάς πτέρυγας του AfD) αλλά λόγω της Μέρκελ. Ωστόσο η αυταπάτη αυτή έχει συνέπειες: όποιος ψηφίζει AfD ενισχύει τον ακραίο εθνικισμό στα κοινοβούλια και στους δρόμους. Και ας μην εκπλήσσεται μετά, όταν άνθρωποι που χειραγωγούνται εύκολα […] εκτελούν αυτά που σκέφτονται δυνατά οι υποκινητές του μίσους, όπως ο Χέκε».

Πηγή: Deutsche Welle

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:14