search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:15
MENU CLOSE

Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων από την Fed

03.03.2020 15:40
Σήμα Fed για επιτόκια κοντά στο μηδέν έως και το 2023 - Media

 

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά τη μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα ως απάντηση στην αυξανόμενη οικονομική απειλή από τον νέο κορωνοϊό.

Πρόκειται για την πρώτη παρόμοια μείωση από τον Δεκέμβριο του 2008, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Έρχεται μέσα σε ένα ασταθές πλαίσιο στη Wall Street και μέσα σε ένα σταθερό κύμα εκβιασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ζήτησε χαμηλότερα επιτόκια για να παραμείνει η Fed ανταγωνιστική.

“Ο κορωνοϊός δημιουργεί διαρκώς αυξανόμενους κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Fed. 

“Υπό το φως αυτών των κινδύνων και για την επίτευξη των μέγιστων στόχων για την απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα επιτόκια», σημειώνεται.

Η Fed προφανώς αποφάσισε να μην περιμένει τα πράγματα να χειροτερέψουν. Αν και προφανώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον ίδιο τον ιό μειώνοντας τα επιτόκια, μπορεί, ωστόσο, να ελπίζει ότι θα υποβαθμίσει το ενδεχόμενο αρνητικής αντίδρασης στις χρηματοπιστωτικές αγορές, γεγονός που θα μπορούσε να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις οικονομικές επιπτώσεις του ιού, δήλωσε ο Eric Winograd, οικονομολόγος της Alliance Bernstein. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Fed θα μπορούσε να ανακοινώσει πρόσθετη μείωση επιτοκίων κατά τη διήμερη συνεδρίασή της στις 17-18 Μαρτίου.

Με την μείωση, το επιτόκιό της βρίσκεται πλέον στο 1% με 1,25% από 1,5% με 1,75%. Υπενθυμίζεται ότι η Fed είχε μειώσει το επιτόκιο τρεις φορές το 2019 για συνολικά 75 μονάδες βάσης.

Οι αγορές ανέμεναν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προβεί σε τέτοια ενέργεια, προβλέποντας μείωση κατά 50 μονάδες βάσης από την επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς αργότερα αυτό το μήνα. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δήλωσαν ότι αναμένουν μείωση κατά 50 μονάδες βάσης που θα μπορούσε να συμβεί πριν την συνεδρίαση.

Η κίνηση έρχεται την ίδια μέρα που οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της Ομάδας των 7 (G7) ανακοίνωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία πολιτικής για να πετύχουν ισχυρή, βιώσιμη ανάπτυξη και να θωρακιστούν απέναντι στους κινδύνους από το ξέσπασμα του κοροναϊού, που έχει τροφοδοτήσει φόβους για παγκόσμια ύφεση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:14