search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:19
MENU CLOSE

Σθεναρή διεκδίκηση στήριξης από την ΕΕ και Συμβούλιο Αρχηγών ζητά ο Τσίπρας-Αιχμές για Μέρκελ

04.03.2020 07:46
tsipras_1.jpg

 

Κριτική για την απουσία διεκδικητικής στάσης απέναντι στους Ευρωπαίους άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας χθες κατά την πρώτη του συνέντευξη στο υπό νέα ιδιοκτησία Μέγκα, για το οποίο τόνισε πώς σε αντίθεση με τον παλιό, ο νέος σταθμός είναι νόμιμος και έχει τηλεοπτική άδεια. Συμφώνησε με το κλείσιμο των συνόρων στον Έβρο, διαχωρίστηκε ωστόσο από την κυβερνητική πολιτική αποτροπής στην στεριά και στη θάλασσα, όπου τόνισε είναι το κυρίως πρόβλημα της χώρας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει ουσιαστική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης είναι ο προορισμός των προσφύγων και των μεταναστών. Άσκησε κριτική για την χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Έβρο με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κατ’ αυτό τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση χάρισε ένα επικοινωνιακό δώρο στους ευρωπαίους χωρίς να ζητήσει τίποτα, αντιθέτως  ταυτίστηκε με τους «σκληρούς» της Ευρώπης που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια (δυτικά) σύνορα της Ελλάδας μετατρέποντας τη χώρα σε «αποθήκη ψυχών». Μάλιστα σε άλλο σημείο της συνέντευξης επέκρινε την καγκελάριο Μέρκελ διότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Άγκυρα «έπαιζε με τα καθρεφτάκια με τον Ερντογάν» και δεν ζήτησε την εφαρμογή της Συμφωνίας.

Περαιτέρω, ζήτησε η κυβέρνηση «να απειλήσει πρώτα απ’ όλα την Ευρωπαϊκή Ένωση με βέτο σε όλες τις αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εάν δεν συμμορφώσει την Τουρκία, που μονομερώς παραβιάζει τη συμφωνία με απειλή κυρώσεων αν χρειαστεί προς την Τουρκία».

«Αυτονόητο το κλείσιμο των συνόρων στον Έβρο»

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των συνόρων στον Έβρο, ζήτημα για το οποίο ρωτήθηκε επανειλημμένως και επανειλλημένως απάντησε, είπε ότι η κυβέρνηση ορθώς και αυτονόητα τα έκλεισε μπροστά σε μια μαζική εισροή ανθρώπων και ότι το ίδιο είχε πράξει και η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015, όμως χωρίς τυμπανοκρουσίες και καλλιέργεια μισαλλοδοξίας στους πολίτες, γι’ αυτό άλλωστε οι μεγάλες ροές πέρασαν από τα νησιά. Υπογράμμισε ότι το μεγάλο και δύσκολο μέτωπο είναι τα νησιά γιατί στη θάλασσα όταν κάποιος κινδυνεύει η ζωή του με βάση το διεθνές Δίκαιο, «έχεις μόνο μία υποχρέωση: να τον περισυλλέξεις και να τον σώσεις».

Αποστάσεις από την ανακοίνωση της Νεολαίας

Στην παρατήρηση ότι η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με τα κλειστά σύνορα στον Έβρο απάντησε τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας ή ακόμα, μπορεί να πεις κανείς, επιχειρώντας ένα διακριτικό «άδειασμα»:  «οι νέοι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν και να ονειρεύονται ακόμη και την ουτοπία, αλλιώς θα ήταν γερασμένοι από τα είκοσι τους χρόνια» είπε. Και πρόσθεσε: «εμείς όμως που διαχειριζόμαστε την πραγματικότητα που πολλές φορές είναι σκληρή και μάλιστα όταν έχουμε και την ευθύνη της χώρας, οφείλουμε να βλέπουμε την πραγματικότητα και να κινούμαστε με βάση τις αξίες μας. Διότι όταν λέμε να φυλάμε τα σύνορά μας δεν εννοούμε να βιαιοπραγούμε ή να απειλούμε ανθρώπινες ζωές, αλλά με βάση τις αξίες μας πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό που ονομάζουμε εθνική ασφάλεια».

Μάλιστα, στη συνέχεια έκανε πιο σαφή τον διαχωρισμό του ΣΥΡΙΖΑ από βίαιες ή απάνθρωπες πρακτικές αποτροπής σημειώνοντας πως διαφωνεί με την πολιτική αποτροπής που έχει επιλεγεί και υπογράμμισε πως είναι και λάθος να θεωρούμε ότι αν δημιουργούμε συνθήκες κολαστηρίου στα νησιά οι δυστυχισμένοι δε θα έρθουν. Επίσης, διαχωρίστηκε από τον όρο «εισβολή» και μίλησε για «ακραία επιθετική κίνηση» από την πλευρά της Τουρκίας.

«Βάζω πλάτη εάν…»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και παρατήρησε πως θα έπρεπε να το έχει συγκαλέσει η κυβέρνηση ειδικά αν η ίδια εκτιμά ότι η χώρα υφίσταται «εισβολή» που όπως είπε, σημαίνει πόλεμο. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αποφεύγει αυτή την πρωτοβουλία από αλαζονική αίσθηση αυτάρκειας και κάλεσε την κυβέρνηση να σοβαρευτεί οργανώνοντας διάλογο των πολιτικών δυνάμεων. Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον αποφασιστεί η αποσυμφόρηση των νησιών είπε ότι θα βάλει πλάτη. «Αν αύριο το πρωί υπάρξει από την κυβέρνηση ένα σοβαρό σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών με μετεγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, εγώ θα είμαι εκεί να πάμε να πείσουμε τις τοπικές κοινωνίες. Θα είμαι εκεί να πάμε να πιέσουμε τους ευρωπαίους συμμάχους μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους» είπε.

Συνεδριάζει η ΠΓ στις 12

Εν τω μεταξύ σήμερα στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συζητήσει όλες τις τελευταίες εξελίξεις και το πεδίο που διαμορφώνεται στο εξής ενόψει και της αυριανής Συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εκπροσώπων κομμάτων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμένεται να ενημερώσει τον τομεάρχη Εξ. Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο, στις 2 το μεσημέρι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:14