search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:29
MENU CLOSE

Απίστευτο: Δείτε φωτογραφία του 1947 από ψεκασμό στην Αθήνα για επιδημία χολέρας

22.03.2020 12:02
Απίστευτο: Δείτε φωτογραφία του 1947 από ψεκασμό στην Αθήνα για επιδημία χολέρας - Media

 

Τώρα που ο κοροναϊός έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, καλό είναι να θυμόμαστε και την ιστορία. Τότε που για να αντιμετωπιστεί μια επιδημία απλά… μας ψέκαζαν.

Ενα τέτοιο γεγονός έγινε το 1947 όταν έγινε ένας μεγάλος ψεκασμός, όχι μόνο για τα κουνούπια και την ελονοσία αλλά και για την αιγυπτιακή χολέρα. Οι Αθηναίοι έκπληκτοι είδαν το αμερικανικό αεροσκάφος του Ναυτικού να ρίχνει μεγάλες ποσότητες φαρμάκου. Η φωτογραφία ανήκει στον σπουδαίο Δημήτρη Χαρισιάδη και βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη.

Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο του logioshermes, το 1947 η Αθήνα ψεκάστηκε με το γνωστό σε όλους φάρμακο DDT που είχε χρησιμοποιηθεί και σε πολέμους. συγκεκριμένα, το DDT είναι εντομοκτόνο και έκαναν ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών που την μετέδιδαν.

Εχει απαγορευθεί η χρήση του από χρόνια γιατί προκαλούσε βλάβες κυρίως στα έμβρυα.

Το 1944 ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός υπολογίζει σε 2.5 εκατομμύρια τους ελονοσούντες στην Ελλάδα (επί συνόλου 7 εκατομμυρίων περίπου). Η ανθρωπιστική κρίση εκινητοποίησε πολλές οργανώσεις του εξωτερικού, όπως η GWRA (ελληνοαμερικανική). Η οργάνωση αυτή, εκτός από τους 5 τόνους Paris Green (αρσενικούχο σκεύασμα) που έστειλε στην Ελλάδα με την έναρξη του πολέμου, άσκησε μεγάλη πίεση στην Αμερικανική κυβέρνηση.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ: «Ο καθηγητής Γρηγόριος Α. Λιβαδάς, διευθυντής της Υγειονομικής Σχολής, κάνει εκκλήσεις σε διεθνείς οργανώσεις, αλλά οι απαντητικές επιστολές λογοκρίνονται και δεσμεύονται από τη Βέρμαχτ. Τελικά οι σύμμαχοι εδέησε να λασκάρουν τον αποκλεισμό, προκειμένου να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια μέσω της ουδέτερης Ελβετίας.

Πειράματα

Προηγουμένως οι Εγγλέζοι σιγουρεύτηκαν ότι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της όλης επιχείρησης. Οι Γερμανοί επειδή ήσαν και αυτοί ευπαθείς στην ελονοσία (δεν είχαν καθόλου ανοσία) επέτρεψαν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης τη χρήση μιας νέας ουσίας, που έστειλε ο Ερυθρός Σταυρός για τον τύφο. Η ουσία παρασκευαζόταν από την εταιρεία Geigy με το εμπορικό όνομα Neocid και Gesarol. Ήταν το περίφημο DDT! Κάποια πειράματα στα κουνούπια που έγιναν το 1943 στο Λαγκαδά, είχαν καλά αποτελέσματα.

Από το 1942 μέχρι τις αρχές του 1945 εστάλησαν στην Ελλάδα τεράστιες ποσότητες ανθελονοσιακών φαρμάκων. Από αυτά πολύ λίγα έφτασαν στη δυτική Πελοπόννησο «λόγω των συνθηκών»… Στην Κατοχή ένα σωληνάριο κινίνο είχε αξία σκληρού νομίσματος στη μαύρη αγορά, ενώ μετά την απελευθέρωση το «μοίραζαν με τη σέσουλα».

Πηγή: in.gr

Εναέριος ψεκασμός. Κρήτη, 1945-1947 Βούλα Θεοχάρη Παπαϊωάννου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:28