26/05/2020 10:45:17

Τι ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τα τεστ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό

Το ΕΚΠΑ προκηρύσσει θέση «βοηθού» του Σωτήρη Τσιόδρα - Media

 

«Στα τεστ αντισωμάτων κορωνιού αναφερθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθημερινή επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά, αφού «σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου».

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε πως μπορεί ενώ είμαστε θετικοί στον ιό, το τεστ να μην το εντοπίσει και στη συνέχεια να «υιοθετήσουμε μια ανεύθυνη συμπεριφορά».

«Ένα θετικό τεστ μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορωνοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Ενώ ένα αρνητικό τεστ στην οξεία φάση της νόσου σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχεις κάτι. Ότι δεν έχεις τον ιό. Και μετά να υιοθετήσεις μια ανεύθυνη συμπεριφορά. Φυσικά κι αυτό δεν ισχύει. Μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ, ειδικότερα στην οξεία φάση της νόσου».

«Πιο αξιόπιστα το μοριακά τεστ»

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά τεστ τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς κι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου».

«Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα και την αλήθεια. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι γι’ αυτή τη φάση της επιδημίας. Αυτή την περίοδο, ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα μας, από τα Πανεπιστήμια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία και την πιθανή χρήση στο μέλλον αξιόπιστων τέτοιων τεστ με αντισώματα για επιδημιολογικούς και άλλους πρακτικούς σκοπούς» υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.