search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:39
MENU CLOSE

Καμπανάκι Π.Ο.Υ. για κορονοϊο: Μην παίρνετε μόνοι σας φάρμακα

29.03.2020 11:17
Νότια Αφρική: Ξεπέρασαν τα 30.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό  - Media

 

Κινδύνους για την υγεία μπορεί να κρύβει η λήψη φαρμάκων για άλλα νοσήματα, με την ελπίδα ότι θα αντιμετωπίζουν την λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19.

Καθώς ο κορονοϊός Covid-19 προσβάλλει ολοένα περισσότερους ανθρώπους, ο φόβος του κόσμου εντείνεται και η ανάγκη για μια θεραπεία καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να μην λαμβάνουν μόνοι τους φάρμακα για τη θεραπεία του. Και αυτό, διότι η αλόγιστη χρήση φαρμάκων μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για την υγεία τους.

Στο όλο θέμα αναφέρθηκε πριν από δύο ημέρες ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Η ιστορία της Ιατρικής είναι γεμάτη με παραδείγματα φαρμάκων τα οποία ήταν αποτελεσματικά στα χαρτιά ή στο εργαστήριο, αλλά όχι στους ανθρώπους», είπε. «Είναι επίσης γεμάτη με φάρμακα τα οποία απεδείχθησαν επιβλαβή».

Κορωνοϊός Θεραπεία: Άρχισε ευρωπαϊκή μελέτη με 3.200 ασθενείς – Δοκιμάζονται τέσσερις θεραπείες

Ο κ. Ghebreyesus έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη επιδημία του ιού Έμπολα στην Δυτική Αφρική. «Μερικά φάρμακα που νομίζαμε ότι θα είναι αποτελεσματικά, απεδείχθη ότι δεν ήταν και τόσο, όταν τα συγκρίναμε με άλλα», είπε. «Πρέπει να ακολουθούμε τα επιστημονικά δεδομένα. Δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις σε αυτό».

Ωστόσο, η χρήση φαρμάκων για άλλα νοσήματα εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, κρύβει έναν ακόμα κίνδυνο. Μπορεί να υπάρξει έλλειψη αυτών των φαρμάκων, με συνέπεια να μείνουν ακάλυπτες οι ασθένειες έναντι των οποίων όντως αποδίδουν.

«Καθώς εξελίσσεται η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19, μαθαίνουμε ολοένα περισσότερα για τα φάρμακα», τόνισε ο κ. Ghebreyesus. «Μαθαίνουμε περισσότερα για το τι αποδίδει και τι όχι».

Η μελέτη Αλληλεγγύη

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ έδωσε επίσης νεότερες πληροφορίες για την μελέτη Αλληλεγγύη (Solidarity). Πρόκειται για μία μαζική μελέτη τεσσάρων θεραπειών, που συντονίζει ο ΠΟΥ. Στη μελέτη είχαν αρχικά δηλώσει συμμετοχή 10 χώρες.

Οι θεραπείες που δοκιμάζονται σε ασθενείς στους οποίους έχει προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη ο κορωνοϊός είναι:

  • Το remdesivir, ένα φάρμακο για τον ιό Έμπολα
  • Ο σταθερός συνδυασμός των φαρμάκων lopinavor και ritonavir (περιέχονται σε ένα φάρμακο), που χορηγείται σε ασθενείς με HIV/AIDS λοίμωξη
  • Ο προαναφερθείς σταθερός συνδυασμός μαζί ιντερφερόνη-βήτα, η οποία είναι μία ουσία που χορηγείται σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση
  • Η χλωροκίνη, η οποία είναι φάρμακο για την ελονοσία (malaria)

Στη μελέτη Αλληλεγγύη θα αξιολογηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των θεραπειών αυτών. Όπως είπε ο κ. Ghebreyesus, οι χώρες που πλέον συμμετέχουν στη μελέτη είναι 45. Επιπλέον, αρχίζει η χορήγηση των θεραπειών στους πρώτους ασθενείς σε Νορβηγία και Ισπανία.

«Είναι μία ιστορική μελέτη, η οποία θα μειώσει δραματικά τον χρόνο που απαιτείται για να αποκτήσουμε ισχυρά δεδομένα για τις θεραπείες αυτές», είπε. Και πρόσθεσε πως όσο περισσότερες χώρες δηλώσουν συμμετοχή, τόσο ταχύτερα θα βγουν τα αποτελέσματα.

Πηγή: iatropedia.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:37