search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:02
MENU CLOSE

Κορωνοϊός-ΗΠΑ: Συνεχίζεται ο εφιάλτης – «Έσπασε» το φράγμα των 4.000 θανάτων

01.04.2020 05:33
ΗΠΑ: Πιθανή διανομή εμβολίου έως τις αρχές Νοεμβρίου - Media

 

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασε τους 4.000, διπλασιάστηκε μέσα σε τρεις ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Συνολικά μέχρι σήμερα καταγράφονται 4.076 θάνατοι, έναντι 2.010 το Σάββατο, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου, που ανανεώνονται συνεχώς.

Το στρατηγικό απόθεμα προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης έχει σχεδόν εξαντληθεί, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στα είδη που έχουν σχεδόν εξαντληθεί συμπεριλαμβάνονται οι μάσκες, οι αναπνευστήρες, τα γάντια, οι προστατευτικές στολές και οι προσωπίδες, εξήγησαν οι αξιωματούχοι.

Μια μικρή ποσότητα έχει αφεθεί κατά μέρος για το ομοσπονδιακό προσωπικό, ανέφερε ο ένας από τους δύο αξιωματούχους, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν εξαιτίας της φύσης του θέματος.

Το εθνικό στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ έχει θεωρητικά σκοπό την επάρκεια υλικού σε καταστάσεις εκτάκτων καταστάσεων τόσο σοβαρών που προκαλούν ελλείψεις. Αλλά πολιτείες σε όλη τη χώρα ζητούν τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλες ποσότητες υλικού για να βοηθήσουν τα νοσοκομεία να αντεπεξέλθουν στη ραγδαία αύξηση των ασθενών με COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Στις ΗΠΑ καταγράφονται μακράν τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στον κόσμο, 188.172, και 3.873 θάνατοι, σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Κονέτικατ Νεντ Λαμόντ τόνισε χθες Τρίτη ότι το απόθεμα έχει εξαντληθεί, κάνοντας λόγο για «ανησυχητική» εξέλιξη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αντέκρουσε την ιδέα ότι το απόθεμα έχει εξαντληθεί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας πως το υλικό μεταφέρεται απευθείας σε αυτούς που το χρειάζονται, διαδικασία που περιέγραψε ως αποτελεσματικότερη.

«Φροντίζουμε να πηγαίνει (…) από τον κατασκευαστή απευθείας στο νοσοκομείο ή την πολιτεία όπου προορίζεται», διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος αρχηγός του κράτους.

Τον έλεγχο και τη διανομή υλικού ανέλαβε νωρίτερα αυτόν τον μήνα η ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (Federal Emergency Management Agency, FEMA), είπε ένας από τους αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας.

Η εκπρόσωπος της FEMA Λίζι Λιτζόου τόνισε πως η υπηρεσία γνώριζε ήδη από το στάδιο της κατάρτισης του σχεδιασμού της για την αντιμετώπιση της πανδημίας πως το στρατηγικό απόθεμα δεν θα επαρκούσε για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτειών και διαβεβαίωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα «εξαντλήσει όλα τα μέσα» για να βρει προμήθειες.

Η Λιτζόου είπε επίσης ότι το πακέτο τόνωσης της οικονομίας που ενέκρινε το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα προβλέπει τη δαπάνη 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να πληρωθεί το στρατηγικό απόθεμα.

Κατά τη FEMA, ως το Σάββατο είχαν διανεμηθεί από το στρατηγικό απόθεμα 26 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες και σχεδόν 12 εκατομμύρια πιο αποτελεσματικές μάσκες N95, καθώς και εκατομμύρια προσωπίδες, προστατευτικές στολές και ζευγάρια γάντια.

Πέρα από τον προστατευτικό εξοπλισμό, έχουν διανεμηθεί 8.000 συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής, σύμφωνα με τη FEMA. Ο Τραμπ διαβεβαίωσε χθες ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει επιπλέον 10.000 αναπνευστές «έτοιμους», χωρίς να διευκρινίσει αν αναφερόταν στο στρατηγικό απόθεμα.

Καθώς τα αποθέματα λιγοστεύουν στελέχη της FEMA προσπαθούν να βρουν οποιοδήποτε υλικό ή εξοπλισμό μπορεί να αγοραστεί στο εξωτερικό, ειδικά από προμηθευτές στην Κίνα και στη Μαλαισία, ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι.

«Δεν αγοράζουμε απλώς ό,τι έχουν να πουλήσουν, αγοράζουμε και τις επόμενες παρτίδες», είπε ο ένας από τους αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:01