search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 04:31
MENU CLOSE

Αποζημίωση 800 ευρώ: Πήρε «φωτιά» η πλατφόρμα – Τι πρέπει να κάνουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις

01.04.2020 10:35
Αποζημίωση 800 ευρώ: Πήρε «φωτιά» η πλατφόρμα - Τι πρέπει να κάνουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις - Media

 

Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων από τους εργαζόμενους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr , που άνοιξε τα μεσάνυχτα, για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αυτήν τη στιγμή, οι αιτήσεις ανέρχονται σε 37.000.

Υπενθυμίζεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση, που καλούνται να υποβάλουν οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων, των οποίων είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί, με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), λόγω του κορονοϊού, συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ).

Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης.

Η ανωτέρω ηλεκτρονική πλατφόρμα τηρείται για το σκοπό αυτό στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αναλυτικά:

Οι αιτήσεις ξεκινούν από την 1η Απριλίου για όσους εργαζόμενους το ΑΦΜ τους τελειώνει σε 1.

Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος από 1/4/2020 μέχρι και 10/4/2020, ως εξής(αφορά στους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους με κρατική εντολή):

-Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1
-Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2
-Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3

-Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4
-Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5
-Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6
-Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7
-Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8
-Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9
-Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0

Το εν λόγω χρονικό διάστημα ενδέχεται να παραταθεί.
Για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που πλήττονται βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας, όπως ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα από σήμερα μέχρι και τις 30 Απριλίου.

Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Παράλληλα, αίτηση πρέπει να υποβάλλουν και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους έχουν λυθεί, είτε με οικειοθελή αποχώρηση, είτε με καταγγελία εντός του χρονικού διαστήματος από 1/3/2020 έως και 20/3/2020 οι οποίοι δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.

Επιχειρήσεις που έχουν κλείσει

Οι εργοδότες των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή πρέπει να υποβάλουν μέχρι τις 10 Απριλίου την δική τους ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση στην “Εργάνη”, δηλώνοντας:

α) την αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας με εντολή δημόσιας αρχής,

β) τα στοιχεία του εκμισθωτή και του επαγγελματικού ακινήτου για να λάβει την έκπτωση 40%

γ) τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και

δ) τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, είτε με απόλυση είτε με παραίτηση.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να γνωστοποιήσουν την υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο “ΕΡΓΑΝΗ».

Επιχειρήσεις που υπολειτουργούν

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που υπολειτουργούν βάσει της λίστας ΚΑΔ που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών (δεν έχουν κλείσει με εντολή του κράτους αλλά πλήττονται) μπορούν να υποβάλλουν την ψηφιακή υπέυθυνη δήλωση από 1η Απριλίου μέχρι και 30 Απριλίου και σε κάθε περίπτωση μετά την γνωστοποίηση από τον εργοδότη ότι έχει ανασταλεί η σύμβασή τους. Δηλαδή οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν έχουν ορισμένες μέρες εντός των οποίων πρέπει να υποβάλλουν την δήλωσή τους (π.χ. βάσει ΑΦΜ). Όποτε ο εργοδότης τους θέσει σε αναστολή (εντός Απριλίου και μέχρι 20/4) και αφού τους ειδοποιήσει πρέπει εκείνοι να σπεύσουν να υποβάλλουν την δική τους δήλωση. Η αλυσίδα είναι η εξής:

– ο εργοδότης υποβάλλει την ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα Εργάνη και θέτει τον εργαζόμενο σε αναστολή σύμβασης

– ο εργοδότης γνωστοποιεί αυθημερόν στον εργαζόμενο πως τον έχει θέσει σε αναστολή

– ο εργαζόμενος μπαίνει στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr και υποβάλλει την δική του ψηφιακή δήλωση για να λάβει στον τραπεζικό του λογαριασμό τα 800 ευρώ.

Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα, και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50